Trkovský a Březina nové posily reprezentace plážové házené

Jaroslav Trkovský (Lovci Lovosice) a Martin Březina (Dukla Praha) patří mezi stěžejní postavy svých extraligových klubů, od letošního prosince se krom širšího kádru seniorské indoorové reprezentace řadí i mezi nově vznikající juniorsko-seniorský reprezentační výběr plážové házené.

„Dostáváme stále častěji otázku, proč juniorskou kategorii ostaršujeme. Tím hlavním důvodem je skutečnost, že bychom si mohli v červenci 2022 zahrát kvalifikaci o účast na seniorském mistrovství Evropy 2023, a proto potřebujeme posílit tým, který se z části vyprofiloval na dorosteneckém EURO v Bulharsku,“ slyšeli z úst trenérů Hríba a Faráře před prvním srazem plážové házené obě házenkářské opory.

Během prvního přípravného kempu jsme oba výše jmenované hráče pro fanoušky plážové házené a HNB vyzpovídali.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti s plážovou házenou?

Jaroslav Trkovský: Poprvé jsem si plážovku vyzkoušel před dvěma lety, když jsem byl s týmem Loun na turnaji v Mostě. Letos jsme vyrazili znovu a musím přiznat, že mě to hodně bavilo. V Mostě si mě navíc všiml i Martin Hríb, který byl na turnaji s dorosteneckým reprezentačním výběrem a mě do té doby znal jen z pozice trenéra Lovosic. Pak už to byla jen otázka času, kdy jsme v konverzaci zabrousili k tématu plážové házené a mé účasti v reprezentačním výběru. Vlastně jsem se ani moc nerozmýšlel a rád jsem s nabídkou trenéra souhlasil, plážovka mě baví a rád si ji vyzkouším na té profesionálnější úrovni.

Martin Březina: Plážovka je na oko pohlednou variantu házené a rekreační, možná i relaxační sport z házenkářského prostředí, který sice nehraji moc často, ale který mě baví.  Letos jsem si plážovku zahrál po delší době stejně jako Jarda na turnaji v Mostě, následně jsem byl před několika týdny osloven trenérem Pavlem Farářem, zda bych si nechtěl plážovku vyzkoušet na reprezentační úrovni a pomoci juniorské kategorii. Souhlasil jsem, rád juniorskému týmu pomůžu, dám mu vše, co bude v mých silách, pokusím se trenéry nezklamat.

 

Sledoval jste plážovou házenou i jinak než na zmíněných turnajích, například vývoj té původní dorostenecké reprezentace, který vyvrcholil 9. místem na mistrovství Evropy?

Jaroslav Trkovský: Poprvé jsem se s dorosteneckou reprezentací setkal na již zmiňovaném turnaji v Mostě, který myslím i vyhráli stejně jako následný turnaj v Praze odkud pak odjížděli na mistrovství do Bulharska. Od té doby se snažím vznikají koncept rozvoje plážové házené sledovat.

Martin Březina: Sledoval jsem výkony našich dorostenců na mistrovství v Bulharsku. Stíhal jsem tedy převážně pouze výsledky, ale vím, že se jim dařilo a velmi mile mě překvapovali. Zápasy byly hodně vyrovnané a je jen škoda, že v těch nejdůležitějších chyběl maličký kousek, aby ho kluci dotáhli do vítězného konce. Co jsem slyšel, tak to všechny kluky bavilo, a navíc mohli reprezentovat Českou republiku, což je pro každého hráče, a nezáleží na tom v jaké kategorii nebo sportu, bezesporu velká čest.

Jardo, vy v tuto chvíli figurujete na širší soupisce indoorové reprezentace mužů pro Mistrovství Evropy 2022, zároveň jste nyní součástí týmu, který se připravuje na potencionální účast v kvalifikaci o EURO plážové házené. Láká vás představa, reprezentovat hned na dvou úrovních?

Jaroslav Trkovský: Indoor je vždy na prvním místě, já to tak beru a bylo nám to takhle jasně řečeno i trenéry plážové házené hned před prvním srazem plážovky.  V pořadí priorit u mě plážovka vždy zůstane až tím druhým sportem, na druhou stranu ale vím, že v seniorské reprezentaci jsou kluci, kteří mají mnohem větší šance se do konečné soupisky pro indoorové šampionáty dostat. Takže jsem rád za to, že pokud bych se nevešel na soupisku halové seniorské reprezentace, mám další možnost, jak reprezentovat Českou republiku a mě navíc plážovka opravdu baví, nejen proto přistupuji k tomuto srazu stejně zodpovědně, jako v případě indooru.

 

Martine, vy za sebou máte již první start v seniorské indoorové reprezentaci, příští rok byste se mohl objevit i na kvalifikačním turnaji o EURO jakožto reprezentant na písku. Líbí se vám ta myšlenka?

Martin Březina: Určitě ano, jak jsem už jsem říkal, vždy, když máte možnost reprezentovat, musíte mít radost. Podle mě je snem každého sportovce, hrát za svou zemi, a je jedno, zda je to v indoorové, nebo v plážové házené. Reprezentovat by mělo být snem a zároveň i cílem každého sportovce, minimálně u mě tomu tak vždycky bylo.

 

Jardo, jste zřejmě hodně akční člověk. Studujete vysokou školu, v extraligových Lovosicích vám patří nemalá role, do toho reprezentační povinnosti, nově také plážová házená. Jak zvládáte všechny tyto aktivity propojit?  

Jaroslav Trkovský: Časový harmonogram mi to příliš nenaruší, srazy s plážovkou budou převážně ve stejných dnech, jako kempy indoorové reprezentace. Pokud bych nejel na ně, tak bych vyrazil na plážovku. Takže pro mě se vlastně nic nemění, navíc já jsem zvyklý být neustále v jednom kole a pořád někam jezdit, bez toho věčného kolotoče bych se určitě nudil. (smích)

V čem pozorujete nejvýraznější rozdíly mezi plážovou házenou a indoorem?

Jaroslav Trkovský: Plážová házená je více o taktice a technice, než o síle a rychlosti. V klasické házené to bez agresivity v útoku ani v obraně nejde, protože nechcete žádnému hráči nechat prostor ohrozit vaši bránu. Plážovka je ale bezkontaktní sport, je to v ní více o nastavené strategii, koho naopak vystřelit necháte. V útoku zase vymýšlíte nejchytřejší řešení situace, kterou navíc musíte technicky co nejlépe a nejefektněji předvést.

Martin Březina: Je to úplně něco jiného, pro mě především v tom, že se jedná o nekontaktní sport. Je to takový zvláštní pocit, když je hráč s míčem metr od vás a vy ho nemůžete přerušit. Pro mě je to o to větší výzva, abych se vžil a začlenil do týmu a do kůže plážového házenkáře.

 

Souhlasíte s tím, že plážová házená může být pro každého hráče dobrým doplňkem a fyzickou přípravou i směrem k indooru?

Jaroslav Trkovský: S tím bezesporu naprosto souhlasím! První den na srazu plážovky jsem absolvoval dva tréninky a musím přiznat, že jsem docela hotový. Pro nohy je to opravdu „makačka“, pohyb v písku je mnohem náročnější než na pevném podkladu, tak vlastně posilujete fyzičku. Já mám navíc problémy s kotníky a extraligové zápasy musím hrát s ortézou. Písek mi pomáhá ve zpevnění kotníků, pohybuji se na měkčím, ale nerovném povrchu. Celkově je za mě plážová házená skvělým doplňkem, jste v kontaktu s míčem, zároveň dává vám to i směrem k fyzičce.

Martin Březina: Stoprocentně! Pohyb v písku je velmi náročný a určitě pomáhá v nabírání fyzické kondice, kterou následně využijete i na palubovce.

V několika příštích dnech se dozvíme, zda se Jaroslav Trkovský objeví v užším kádru indoorové seniorské reprezentace mířící na lednové EURO do Bratislavy. Pokud tomu tak nebude, objeví se Jaroslav i s Martinem v nominaci na lednové první měření sil a konkurence schopnosti s plážovými házenkáři Velké Británie, Polska, Chorvatska, Maďarska a Slovenska na turnaji Evropské beachhandballové tour v Praze.

 

Zdroj: HNB

Foto: Michal Krásný