TRENÉRSKÝ SEMINÁŘ POTVRDIL ZÁJEM O SVĚTOVÉ TRENDY

SKANDINÁVSKÉ POJETÍ OBRANNÉ A ÚTOČNÉ ČINNOSTI JEDNOTLIVCE S PŘECHODEM DO RÚ 

Prvotní obavy z uspořádání semináře pro trenéry, zda-li vůbec bude dostatečný zájem ze strany trenérů, byly zbytečné. Přestože byl běžný všední den, většina nadšenců házené spěchala na seminář po práci i ze vzdálenějších klubů (Pardubice, J. Hradec, Třeboň, Brno, Ivančice, Karviná, Hranice, Olomouc, Velké Meziříčí, Hodonín, Trenčín atd.).

Kapacita salonku restaurace Novesty i prezenční listiny byla doslova přeplněna - 120 vnímavých posluchačů. Věřím, že tentokrát ani tak nešlo jen o doplnění potřebných kreditů, spíše byl zájem a přirozená touha vidět a slyšet, jak se pracuje na severu a proč jsou tamní týmy stále mezi světovou špičkou.

Daného tématu se ochotně ujal uznávaný reprezentační kouč, zlínský odchovanec Dušan Poloz, který opakovaně s přestávkami v českých klubech působí v Norsku. Jeho přednáška byla věcná, srozumitelná a proložená videonahrávkami i jejich rozbory. Následovala praktická svižná ukázka v tělocvičně SPŠ, v podání mladších a starších dorostenek HC Zlín, s výstižným komentářem trenéra Poloze.

K odlehčení tréninkového drilu byla zařazena půlhodinka dynamického rozcvičení, zpevňovacích a stabilizačních cviků v podání mužů Zlína, doplněných Zubřany. Jednotku vedl zlínský a reprezentační fyzioterapeut Rostislav Mikel. V našich končinách je to ještě často podceňovaná část tréninku. I když to možná nevypadalo, byla náročná a mělo by se na ni daleko více dbát. 

Muži pokračovali v tréninkovém procesu pod vedením dalšího zkušeného kouče, bývalého brankáře Jiřího Miky, který dovedl k mistrovskému titulu v roce 2012 muže HC Zubří. Trénink proběhl opět v patřičném tempu a všem předvádějícím z ženské i mužské složky byl odměnou velký potlesk a touto cestou k nim putuje navíc velká pochvala od zlínských trenérů.  

Zda i Vám ostatním spoluúčastníkům tento seminář přinesl stejný náboj a impulz do trenérské práce jako mě a mým zlínským kolegům, tak věřím, že česká i slovenská házená nemusí mít strach o svoji budoucnost.

Pro HNB HC Zlín