Nové přírůstky do házenkářské rodiny

Lucie Fabíková a Michaela Borovská - dvě novopečené maminky, které v nedávných týdnech přivedly na svět dvě krásná dítka, holčičku Laurinku a chlapečka Filípka. Obě nám v květnu poskytly rozhovor ještě v době, kdy byly v očekávání narození svých potomků. Dnes již jsou v mateřské realitě, šťastné a pyšné na své děti. Jak to viděly a těšily se pár týdnů před jejich narozením, si můžete připomenou z přepisů květnových rozhovorů níže.

 

LAURA - dcera Lucie Fabíkové, se narodila 23. 6. 2014 a její první míry byly 3450g a 52cm.
Lucka se Zorou vyhrála tituly v letech 2003 a 2004, následně odešla do norského Bergenu a dva roky hrála v jedné z nejkvalitnějších soutěží světa. V letech 2006 až 2010 působila v Thuringer HC, klubu nejvyšší německé soutěže. V reprezentaci debutovala v 18 letech a v 83 zápasech nastřílela 264 branek. V roce 2002 byla pilířem týmu, který skončil na ME osmý.

 

zveřejněno 9. 5. 2014 na facebooku HNB:

Lucko, předně opožděně ještě velká gratulace Tobě i Adamovi, a hodně zdraví ať to dotáhneš do šťastného konce. Jak se vlastně připravuješ na narození nového človíčka, víš už co to bude?

Děkuji.  Připravuji se tak, že si připadám jako absolutní neználek, který nic neví, ale který má kolem sebe kamarádky zasloužilé matky, které zase vědí všechno, takže od nich mám nejen rady, ale věci, a v neposlední radě před měsícem porodila i má sestra, takže sonduji, co mě čeká.  Doktoři říkají, že to bude holčička, a jestli se pletou, tak to bude průšvih, protože to bude mít chudák těžké hned od narození - bude totiž nahatý a bezejmenný  Jméno mi vzala ségra a oblečení mám všechno brutálně růžové. 

Jak příchod dítěte ovlivní Tvůj házenkářský život?

Jak to ovlivní můj házenkářsky život vůbec netuším, protože nevím ani to, jak to ovlivní můj normální život . 

Je to předčasná otázka, ale zeptám se - bude Tvá dcera hrát házenou ?

Jestli bude hrát házenou nevím, bránit jí určitě nebudu, a každopádně k tomu bude mít hodně blízko, protože na hřišti bude vyrůstat , ale každopádně se budu snažit její potenciální házenkářský život ovlivňovat v tom, že nebudu chtít, aby byla obzvláště od malička jen jednostranně zaměřena, ale hlavně budu usilovat, aby zdraví bylo prioritní, aby nedopadlo jako já. To jsou ale jen mé představy, skutečnost může být úplně jiná, protože předpokládám, že i mí rodiče měli se mnou stejné představy a pak se to nějak vymklo.

V házené jsi toho hodně dokázala, teď Tě čekají rodičovské povinnosti, na co se těšíš nejvíce?

Těším se na to, že budu mít nový smysl života, že se budu muset soustředit na něco jiného než na sebe a házenou a že mi malá pomůže dostat do života potřebný nadhled, kdy nebudu dělat tragédii z každé maličkosti a budu se soustředit na to důležité. Navíc si myslím, že mi může pomoci i v házené, která najednou nebude středobod světa a budu se s ní jen bavit.  To si to hezky maluji, že? 

Ještě něco, na co bys chtěla být tázána, slečno učitelko? 

To fakt netuším, ale když jsi řekl slečno učitelko, tak bylo vtipné, jak odhalování ve škole probíhalo.  Já jsem dlouho nikomu nic neřekla a ve škole už vůbec ne, a studenti postupem času začali u kolegů sondovat, jestli jsem přibrala, nebo jestli jsem těhotná a pak se mnou hráli hru, abych stála u tabule z profilu, že takhle se to líp zkoumá.  A takhle to v podstatě studenti zjistili dřív než kolegové.

 

 

FILIP - syn Michaely Borovské, se narodil 17. 8. 2014 a jeho první míry byly 3300g a 51cm.
Míša je odchovankyní Sokolu Písek odkud přestoupila do mosteckých Černých andělů. S nimi také získala v minulé sezoně mistrovský titul. Když nám poskytovala rozhovor, nebylo ještě play-off u konce a ona držela svým spoluhráčkám palce na tribuně. 

 

zveřejněno 9. 5. 2014 na facebooku HNB:

Míšo, trochu jsi v minulých dnech šokovala fanoušky Andělů i reprezentace. Jsi v očekávání, a my samozřejmě moc gratulujeme.  Spoluhráčky už delší dobu vědí proč nejsi na palubovkách, jaké byly jejich první reakce na Tvůj stav?

Z této zprávy byli v šoku asi všichni, dokonce i já sama.  Vzhledem k pokročilému stavu těhotenství jsem musela jednat rychle a nemohla jsem otálet s tím informovat klub a své spoluhráčky. Reakcí jsem se trochu obávala, ale mám štěstí na fajn lidi kolem sebe, velká většina jich byla nad mé očekávání pozitivních.

Jsi v Mostě první sezónu, vedení jsi zřejmě moc radosti neudělala, přišla nějaká negativní reakce?

Bohužel jsem v Mostě první sezónu a mrzí mě, že s Andílky tuto sezónu nedohraju. Budu je ale sledovat a podporovat z hlediště. Doufám tedy, že mi to zdravotní stav dovolí, zatím jsme oba v pořádku, ale kdyby mělo dojít zase na sedmičky, tak nevím jestli nebude předčasný porod přímo v hale.  Jak už jsem říkala, mám kliku na opravu fajn lidi, a tak ani z vedení klubu nepřišla žádná negativní reakce, spíše naopak, za což jsem samozřejmě moc ráda. Já jsem naoplátku slíbila, že se budu snažit o co nejrychlejší návrat.

Na posledním srazu reprezentace jsi už jen trénovala, do zápasu jsi nezasáhla, bylo to z důvodů, že jsi věděla o těhotenství? Jak na tu zprávu vůbec reagoval realizační tým reprezentace?

Na posledním srazu jsem tuhle novinku opravdu nevěděla, vím je to divné vzhledem k tomu, že už jsem byla těhotná dost dlouho, ale to se prostě někdy stává. Že jsem těhotná jsem zjistila těsně po reprezentační akci, ale s vedením reprezentace jsem bohužel ještě neměla možnost osobně mluvit, nicméně si myslím, že ani tam se na mě nikdo zlobit nebude.

Miminko je na cestě, jak se Ti změnil život, co teď vůbec děláš?

Musím říct, že se mi život změnil v minutě, co v minutě, to je dlouhá doba, byla to asi jen vteřina  Navíc se život nezměnil jen mně, ale celé mé rodině i pro ně to bylo velké překvapení. Vzhledem k tomu, že dojíždím a bylo by vše hodně náročné, vypustila jsem raději i školu. Věnuji se hlavně sobě, trávím teď hodně času v Písku a strašně moc si těhotenství užívám a těším se na to vše co přijde.

Na plány do budoucna je ještě brzy, ale i tak, přemýšlíš o tom, že budeš s házenou po porodu a prvních měsících miminka pokračovat a co malý, bude to také házenkář? 

Brzy to určitě je, jasno v tom úplně nemám, ale lhala bych, že si to sama v sobě neplánuju. Házená i holky mi dost scházejí, navíc jsem přeci slíbila, že se brzy vrátím na palubovku.  Co se týče mimča, nutit ho určitě nebudu, to že je máma házenkářka neznamená, že musí být i on. Nicméně ráda bych asi byla, ale sama vím jak je ten sport tvrdý a jak bolí, tak to nechám plně na jeho rozhodnutí.

Když jsme u miminka, kdy máš termín a víš už co to bude? Máš vybrané jméno?

Termín mám v polovině srpna, tak snad to tak bude a nebudu dlouho přenášet, ono v tom teple to asi nebude žádná procházka růžovým sadem  Vím, že to bude kluk, ale jméno ještě úplně vybrané nemám, ze širokého výběru už jsem došla k favoritům, ale ještě budu rozmýšlet.

Tvé spoluhráčky se probojovaly do finále českého play-off, co to s Tebou na tribuně dělá, je Ti líto, že nehraješ?

Moc jsem s holkama utkání prožívala i když jen z tribuny, o to to bylo horší hlavně v utkání ve kterém rozhodovaly 7m hody. Říkala jsem pak holkám ať mi tohle raději víckrát nedělají.  To, že nehraji je mi samozřejmě moc líto, ale na druhou stranu si říkám, že kdyby to bylo kvůli zranění bylo by to horší. V tomhle případě se to kompenzuje tím pocitem těšení na malého.

Je něco co bys prostřednictvím HNB chtěla spoluhráčkám nebo fanouškům vzkázat?

Fanouškům bych tímto chtěla vzkázat, že už se na ně opět moc těším! Máme parádní fanouškovskou podporu jak v Mostě tak při reprezentačních akcích, za což všem patří veliké díky.

 

Oběma maminkám a jejich ratolestem přejeme hodně štěstí a zdraví a budeme se těšit na jejich návrat na házenkářské palubovky.

 

     

Foto: David Homola a soukromá alba

Ostatní

Rodí se unikátní metodický web

Zcela ojedinělý projekt a to nejen v rámci České republiky, ale také v evropském potažmo celosvětovém měřítku, se poslední dva roky připravuje...

Český pohár mužů jde do osmifinále

Všech dvanáct extraligových týmů zvládlo 3. kolo Českého poháru a postoupilo do osmifinálové fáze. Z postupu mezi šestnáct nejlepších pohárových...

Jen mrtvá ryba plave s proudem

Po rozhovoru s technickým vedoucím reprezentace mužů Lukášem Pelikánem, pokračujeme v představování dalšího ze zástupců "reprezentační rodiny."...