Tradiční ženský mezinárodní turnaj "O Štít města Chebu" je pro letošní rok minulostí

Město Cheb se každoročně stává na 3 dny centrem ženské evropské házené. Nebylo tomu jinak ani letos, kdy probíhal již 41.ročník tradičního mezinárodního turnaje "O Štít města Chebu", na kterém se v hale průběžně sešlo skoro 2.000 fanoušků ženské mezinárodní házené.

Turnaj byl ostatně jako vždy obsazen kvalitními týmy čtyř zemí (Česká republika, Slovensko, Polsko, Bělorusko). Pomyslnou třešničkou na dortu celého turnaje, bylo derby Česko vs Slovensko, ze kterého nakonec radostněji odcházel český celek, netradičně vedený trenérem Janem Bělkou a zastupující kapitánkou Kristýnou Salčákovou.

Kristýna (Sally) už roky patří do užšího výběru české reprezentace a je považována za jednu z největších hecířek týmu. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy na chebském turnaji zastala místo kapitánky v netradičním složení českého reprezentačního celku. Jak Sally hodnotí krásné stříbrné umístění českých žen si můžete přečíst v našem rozhovoru.

 

Sally, chebský turnaj v netradičním složení a pod netradičním vedením. Jaké umístění českého týmu jsi před odjezdem do Chebu tipovala?

"Turnaj O štít města Chebu byl jako každoročně obsazen kvalitními soupeři. Nad celkovým umístěním jsem však před začátkem turnaje nepřemýšlela. Byla jsem spíše zvědavá na to, jestli zvládneme během tří tréninků zapracovat spoustu nových hráček do našeho herního systému. Myslím, že se nám to společnými silami povedlo, o čem svědčí i turnajové výsledky."

 

O vašem týmu se ví, že jste jedna velká super parta. Z legionářek však přijela jen Martina Crhová, příležitost tak dostalo pár nových mladých holek. Jak jste je mezi sebe přijaly?

"Tato otázka by měla být směřována spíše na ně. S  holkami se většinou se všemi známe z  interligy. Šlo hlavně o to, dostat holky do atmosféry, kterou jsme si během posledních tří let dokázali v  týmu vybudovat. Podle mě to všechno šlo hladce, což je do budoucna samozřejmě jenom dobře."

 

Která z nových hráček má podle Tvého názoru největší potenciál k tomu, se zařadit do užšího kádru seniorské reprezentace?

"V Chebu každá z hráček ukázala, že do týmu určitě patří. Z  těch úplně nových tváří mají velký potenciál Markéta Jeřábková a Veronika Malá."

 

Na reprezentačním srazu tentokrát nebyl ani trenér Bašný, s přípravou týmu pomáhala jako asistentka trenéra i bývalá reprezentační pivotmanka Petra Vítková. Jaké bylo nestát vedle ní na palubovce, ale poslouchat a plnit její příkazy?

"O účasti Péti na soustředění jsme se dozvěděly těsně před akcí. Bylo to překvapení a nová zkušenost pro nás i pro ni. Péťa má určitě co předávat a s  Honzou Bělkou se výborně doplňovali."

 

Pod trenéry Bělkou a Mikou jste získaly v Chebu druhé místo, jejich strategie platila i na Polky, které vám nemilosrdně zavřely dveře na EURO. Chybělo strašně málo a porazily jste je, jaký to byl pocit, přeci jen remizovat se 4 týmem světa muselo být velkým zadostiučiněním, nebo ne?

"Polky přijely do Chebu také v  obměněné sestavě, ale i tak se silným týmem. Každopádně jsme jim měli co vracet, ale pro nás byla v  tuto chvíli důležitá souhra v  obraně i v  útoku. Takový výsledek před zápasem asi nikdo nečekal, ale disciplínou a bojovností se nám povedlo to dotáhnout na krásnou remízu."

 

Který ze zápasů chebského turnaje byl pro Tebe osobně ten nejtěžší?

"Pro mě osobně byly všechny tři zápasy těžké, protože jsem kvůli zranění nemohla ani do jednoho z  nich zasáhnout. Ale zápas se Slovenskem měl pro všechny z  nás zvláštní náboj. Poprvé jsme v  reprezentaci stáli na druhé straně než náš bývalý asistent trenéra Dušan Poloz."

 

Derby Česko vs. Slovensko, stál proti vám bývalý asistent trenéra Česka, který v současné době působí jako hlavní trenér slovenského výběru, Dušan Poloz. Všimla sis, že to co učíval vás, zařazuje i do slovenského týmu?

"Slovenská reprezentace praktikuje hodně podobný herním systém jako my nebo třeba DHK Baník Most. O to byl pro nás zápas zajímavější. Věděli jsme, co nás čeká jak v  obraně, tak v útoku. Mohli jsme si tak vyzkoušet nové varianty zakončení útočných akcí."

 

Teď trochu záludná otázka. Má český reprezentační výběr novou kapitánku nebo se místo po Petře Vítkové zaplní, až budete jako seniorská reprezentace kompletní?

"V týmu byly kapitánky tři – Iveta Luzumová, Barbora Raníková a Petra Vítková. Pořád ještě máme dvě. To, jestli trojici doplní nová kapitánka, se nejspíš vyřeší v průběhu sezóny."

 

O vašem týmu je známo, že do svých srazů zařazujete také návštěvy různých dětských domovů, dětských lůžkových nemocničních oddělení. Svou pozornost jste v minulosti věnovali i jinak nemocným lidem, proběhlo něco podobného i při tomto srazu?

"Na minulém ročníku turnaje jsme navštívili místní dětský domov. Návštěva se tehdy uskutečnila ve velmi milé atmosféře. Proto jsme ji chtěli zopakovat. Bohužel byl program soustředění opravdu nabitý, tak jsme děti pozvali alespoň na zápas, po kterém jsme jim předali dárky k  začátku nového školního roku."

 

Teď se ještě v malém ohlédnutí vraťme k AMS v Portugalsku. Po zlaté Brazílii se v Portugalsku bohužel moc nedařilo, i když šlo opět o sraz koordinovaný reprezentačním trenérem stejně jako v Brazílii. Jak AMS hodnotíš s odstupem času Ty?

"Do Portugalska jsme odlétali v  podobné sestavě, která se sešla teď v  Chebu. Ze „zlaté brazilské sestavy“ zůstala jen Kateřina Keclíková, Alena Stellnerová a já. Šlo tedy o úplně nový tým. Ale už tam začala příprava a zapracovávání nových hráček do seniorského reprezentačního herního systému. V  závěru turnaje šla výkonnost nahoru a to se projevilo i teď v září v  Chebu."

 

Po Portugalsku jsem slyšela hodnocení typu "Nevhodný termín", ale termín byl pro všechny stejný, došlo tedy k podcenění nebo v čem vidíš ten hlavní problém, byla to únava nebo si tým prostě nesedl?

"Nevhodný termín to mohl být jen v  tom, že každá z  hráček byla v  jiné fázi letní přípravy. Některé přípravu dokonce před začátkem AMS ještě ani nezačaly. Ale všechny zúčastněné týmy měly stejné podmínky. O podcenění bych určitě nemluvila. Je pravda, že jsme se ze začátku turnaje na hřišti opravdu hledaly. I tak si myslím, že jsme zde neuhrály špatné výsledky. Hrály jsme spolu poprvé, chtělo to čas."

 

Minulost nechme být, co budoucnost, s jakým cílem jdete do letošní sezony?

"V  letošní sezóně máme dva cíle. Jednak uspět v  listopadovém kvalifikačním turnaji, který nás posune do červnového play-off o postup na MS. A pak samozřejmě toto play-off vyhrát."

 

Sally, děkuji za rozhovor a ještě jednou gratuluji za sebe i fanoušky HNB k druhému místu na turnaji. Reprezentační i ta interligová sezona začíná a tak nejen Tobě, ale všem reprezentantkám a celému realizačnímu týmu přeji hodně štěstí, ať zdraví drží a máme se společně s Vámi proč radovat z krásného sportu jakým házená je!

 

foto: Alex Wipf

Reprezentace

Nastává čas pro nemilosrdnou odplatu!

Nastává čas pro nemilosrdnou odplatu! Snad s žádným sokem z házenkářské Evropy nemají čeští házenkáři tak nevyřízené účty jako s...

Kvalifikace o postup na MS juniorek

Pouhé čtyři dny zbývají do startu kvalifikačního turnaje o postup na mistrovství světa házenkářek do dvaceti let, který se od 18. do 20. března koná...

Holka z plakátu se vrací na místo činu

Zlín – Za fotografii uveřejněnou v novinách, rozhovor v televizi nebo jiné vstoupení do světel mediálních ramp se platí. Zvlášť v reprezentačním...

Dorostenky míří na turnaj do Polska

Reprezentační tým dorostenek do 18 let se ve středu 16.12. sejde k posledním letošnímu jednodennímu soustředění v Karviné, odkud hned ve čtvrtek 17....

Kvalifikace na EURO žen 2016 začíná ...

Ženská seniorská reprezentace se chystá na svůj první sraz sezóny 2015/2016, který se tentokrát  bude konat od 4. října v Praze, kde Češky...