Test na léto č. 1 - kroky

1)    Hráč A11 stojí na místě a chytá míč. Poté, co chytí míč, vyskakuje a dopadá na pravou nohu, ze které se dále odráží a dopadá na levou nohu, ze které střílí na branku. Kolik kroků hráč A11 udělal před vystřelením na branku?

a.     jeden

b.    dva

c.     tři

d.    čtyři

 

2)    Hráč A15 obtížně zpracovává míč. Poté, co se míč snaží chytit, míč mu vyklouzne z ruky. Zachytí ho však ještě před dopadem na zem pomocí druhé ruky a svého boku, na který ho přimáčkne. Když má nakonec míč pod kontrolu, udělá s ním tři kroky. Protože se mu uvolnil prostor, jednou si s míčem klepne, udělá další tři kroky, vystřelí a dá gól. Jaké je správné rozhodnutí?

a.     volný hod pro tým B

b.    gól pro tým A

c.     hod brankáře pro tým B

d.    vhazování pro tým B

 

3)    Hráč A13 obchází v rychlém protiútoku obránce B14 na čáře volného hodu. Poté, co udělá tři kroky a dostane se vedle obránce, chce vystřelit na branku. V ten okamžik je však strčen obráncem B14. Dělá další krok a střílí branku. Žádný další hráč týmu B nebyl v dosahu. Jaké je správné rozhodnutí?

a.     ponechání výhody a gól

b.    progresivní potrestání obránce B14

c.     volný hod pro tým A

d.    7 metrový hod pro tým A

 

4)    Hráč A5 zblokuje nahrávku od protihráče B2, po čemž se míč kutálí po palubovce, po kterém se současné vrhá hráč A8 a B2. Hráč A8 míč chytí jako první, s míčem v rukou ještě ujede asi metr po palubovce, vstane, udělá tři kroky a poté nahraje míč svému spoluhráči, který dá gól. Jaké je správné rozhodnutí?

a.     gól pro tým A

b.    volný hod pro tým B

c.     hod rozhodčího z místa, kam se oba hráči vrhnuli po míči

 

5)    Hráč A8 chytil míč ve vzduchu a dopadl na pravou nohu. Poté udělal jeden krok levou nohou, další krok pravou nohou a poté vystřelil. Kolik udělal hráč A8 kroků před střelou?

a.     tři

b.    dva

c.     jeden

d.    žádný

 

 

Správné odpovědi:

1)    b                (pravidlo 7:3a)

2)    b                (7:3, 7:4 a 7:7)

zde je důležité zejména pravidlo 7:7, dotknutí míče více než jednou mezi tím, než se dotkne země, je sice nedovolené, výjimka z toho však je právě chytání míče za účelem dostat míč pod kontrolu

3)    b, d            (8:3c, 16:1a, 14:1a)

4)    a               (7:1, 7:3 komentář)

zde je důležitý zejména komentář k pravidlu 7:3 - v souladu s pravidly je, pokud se hráč s míčem upadne na palubovku, sklouzne se a poté vstane a hraje míčem, a to i v případě, že se hráč po míči vrhne, dostane ho pod kontrolu, postaví se a hraje.

5)    b                (7:3)

 

Autor: HNB

 

 

Testy z pravidel na léto