Spolupráce RHC Zubří a RHC Velká Bystřice přinesla zlatou medaili na turnaji v Nantes!

Severozápadní francouzské město Nantes se již stalo i ve světě házené velkým pojmem. Finalista Ligy mistrů z předminulé sezóny se drží již několik let mezi nejlepšími celky francouzské nejvyšší soutěže a jeho dres obléká například také legendární elitní střelec Kiril Lazarov. Právě on převzal záštitu nad mezinárodním turnajem, který právě HCB Nantes pořádalo. Již 8. ročník turnaje „Nantes International Handball Cup“ přivítal ke změření sil osm celků ze čtyř různých zemí. A letos mezi tyto země patřila i Česká republika.

Na turnaj vyrazil pod vedením Josefa Mazáče a Michaely Kaczmarczykové výběr hráčů z RHC Zubří a RHC Velká Bystřice narozených v roce 2004 a později. Cesta týmu začala už ve čtvrtek 22. srpna, kdy se celý tým nalodil na palubu letadla a k večeru vyrazil z Prahy přes přestup v Amsterdamu až do cílové destinace: Nantes. Zde si po příjezdu před samotným začátkem turnaje mohli vychutnat čeští zástupci spolu s dalšími týmy například návštěvu Ostrova strojů či vyzkoušet si orientační závod v týmech smíchaným ze všech zúčastněných celků.

Samotný turnaj vypukl v sobotu. Prvním ranním soupeřem v čtyřčlenné základní skupině byl pro tým RHC Zubří a Velká Bystřice španělský klub Cisne BM, který dokázali hoši bez větších problémů porazit a zvítězili 32:15. Podobně si poradili v odpoledních hodinách i s dalším protivníkem, francouzský Bouguenais HB porazili 32:17. Poslední utkání v základní části už ale tak jednoznačné nebylo. Další francouzský celek, Aunis Handball, využil první slabší chvilky českých hráčů na turnaji a utkání skončilo po velkém boji vítězstvím RHC o jednu jedinou branku, 21:20.

Tři vítězná utkání znamenala postup do semifinále z prvního místa. Zda se bude bojovat o zlato, či „pouze“ o bronz, mělo rozhodnout nedělní semifinále proti BM Gijón. Španělský soupeř do té doby prohrál pouze s domácím Nantes. Před polednem ale zaznamenal druhou porážku, výběr RHC Zubří a Velká Bystřice zvítězil i počtvrté v řadě, tentokráte 26:19. Ve finále na ně tedy čekal celek HCB Nantes, který pár minut před vítězstvím českých chlapců suverénně porazil španělský Cisne.

Finále, které začalo krátce po třetí hodině, splňovalo od začátku všechny aspekty velkého zápasu. Od úvodního nástupu až po předvedenou hru byla v hale Palais des Sports de Beaulieu vidět kvalitní podívaná. Závěrečné utkání celého turnaje navíc začali hráči RHC lépe, po úvodním vedení 4:0 odcházeli do kabin s poločasovým vedením 10:8. Před velmi slušně zaplněnými tribunami pokračovala bitva s velmi agresivní a aktivní obranou soupeře i ve druhém poločase. Byť místy dokázal trojnásobný mistr tohoto turnaje skóre stáhnout i na remízový stav, nakonec se čeští hráči mohli po závěrečném hvizdu radovat z vítězství 22:19 a z celkového triumfu na turnaji.

V pondělí odpoledne celá vítězná sestava dorazila v pořádku domů.

Sestava: Jakub Křivák (HC Zlín), Michal Janota (HBC Olomouc), Sebastian Kunert (HC Zubří), Adam Hill (HC Zlín), Vojtěch Schaffner (Velká Bystřice), Pavel Mancl (HC Zubří), Adam Přerovský (HBC Olomouc), Daniel Mahušek (HC Zlín), David Plaček (HBC Olomouc), Matyáš Krpelík (HC Zubří), Marek Lešanský (HBC Olomouc), pro nemoc neodcestoval Jakub Salašnyj (Velká Bystřice). Trenéři Josef Mazáč (RHC Zubří) a Michaela Kaczmarczyková (RHC Velká Bystřice).

Rozhovor s trenéry týmu Josefem Mazáčem a Michaelou Kaczmarczykovou

Jak vůbec vznikla spolupráce RHC Zubří a Velké Bystřice? Byla spojena právě s tímto turnajem?

Spolupráce mezi oběma RHC vznikla již před rokem, kdy jsme se opět společně zúčastnili mezinárodního turnaje v maďarské Tatabanyi. V silné maďarské konkurenci jsme vybojovali 3. místo. Spolupráce se nám osvědčila a pokračovali jsme v ní během celého roku, kdy jsme ještě společně s RHC DHK Zora Olomouc pořádali pro nominované hráče dvoudenní mini kempy. Vyvrcholení chlapeckých RHC byl turnaj ve francouzském Nantes.

Jak jste se k samotnému turnaji vůbec dostali?

Informace o turnaji proběhla náhodně na sociální síti. Pořádající klub se zkontaktoval s Ondrou Mikou, bývalým zuberským hráčem, který nyní působí ve francouzském Štrasburku. Kontakt byl předán do zuberského klubu a z toho vyšla myšlenka na tento turnaj vyslat společně družstvo RHC Zubří a RHC Velká Bystřice.

Jak byste popsali počínání týmu v základní skupině, kterou jste téměř bez problémů vyhráli?

Dle výsledků postup ze skupiny vypadá jednoduše, čemuž by odpovídala první dvě utkání. Ve třetím utkání už jsme se díky vlastním technickým chybám a neproměněným vyloženým šancím dostali pod tlak. Toto vítězství jsme si museli vybojovat, což hráče posunulo do semifinále a psychicky pozvedlo. Naší velkou devizou byla obranná fáze, díky které se soupeři těžce prosazovali.

A co poslední dvě finálová utkání?

V semifinále jsme narazili na družstvo s menšími, rychlými a technicky dobře připravenými hráči, se kterými jsme měli v prvním poločase problémy. Na začátku druhého poločasu jsme se naštěstí vrátili ke kompaktní obraně, z čehož plynul jednoduchý rychlý útok a my jsme takto dostali utkání pod kontrolu. Ve finále se projevila síla celého družstva, kdy jsme byli schopni ohrozit branku soupeře z každého postu. Domácí se snažili proti našim vysokým spojkám hrát aktivní obranný systém 3:3. Hráči si s tímto obranným systémem snadno poradili díky výborně zvládnutým individuálním herním činnostem, na které se pravidelně zaměřujeme na RHC mini kempech.

Jak jste vyplňovali volný čas na turnaji a jak na vás samotný turnaj působil?

Mezi jednotlivými zápasy se hráči věnovali regeneraci a sledování dalších zápasů ve vedlejší hale. Všeobecně turnaj hodnotíme jako jeden z nejlepších, na kterém jsme kdy byli a to po všech stránkách. Organizačně byl neuvěřitelně dobře zvládnutý a k celkové atmosféře dopomohlo krásné zázemí domácího klubu HBC Nantes.

Turnaj měl pod svou záštitou legendární střelec Kiril Lazarov, měli jste šanci se s ním potkat?

Mluvili jsme o tom s pořadateli, Kiril měl v plánu přijet, ale jeho klub byl v době konání turnaje na přípravných utkáních v Německu.

Chtěli byste se vy sami o čemkoliv zmínit, cokoliv vyzdvihnout?

V rámci turnaje organizátoři uspořádali mítink všech trenérů zúčastněných klubů, na kterém jsme si vzájemně představili systém výchovy mládeže v každé zemi. Celkem se turnaje zúčastnily čtyři národnosti. Kromě nás byli na turnaji Francouzi, Španělé a Belgičané. Francouzští a španělští zástupci byli fascinováni naším systémem výchovy nejen talentované mládeže. Velmi se jim líbilo rozdělení RHC, TCM a společná koncepce s národním týmem…

Moc děkujeme za poskytnutý rozhovor, gratulujeme k úspěchu a přejeme další dobré výsledky při budoucí spolupráci!

Zdroj: HNB

Foto: Webové stránky turnaje a osobní archiv trenérů

 

ČLÁNKY ROČNÍKU 2019/2020 SPONZORUJÍ