Splnění dlouholetého snu přináší nový házenkářský oddíl

Projekt Házet nás baví je projektem, který si od samého začátku založení klade za cíl přiblížit házenou široké veřejnosti a zviditelnit tak i jinou házenou než jen tu na reprezentační a vrcholové úrovni. Právě tenhle fakt, nejlépe zná člověk, který si založením nového českého oddílu házené plní svůj dlouholetý sen. 

 

Při čtení těchto vět se vám může zdát, že je vše jen náhoda. Mnoho lidí však ví, že zakladatel HNB Lukáš Tuček a majitel Sportovního areálu Bře, Jiří Šmíd byli nejen kamarádi, ale především lidé, kteří chtěli do české házené přinést trochu více informovanosti a podpory mládeže. Z prvotního záměru založení české házenkářské akademie a nadace pro malé házenkáře, která měla sloužit na podporu mládežnických turnajů a především pak začínajících oddílů, vlivem různých okolností a nepřízní osudu bohužel sešlo. Co se však podařilo, je zvýšení informovanosti o házené a v tuto chvíli především to, že se splnil sen Jiřího Šmída a vzniká úplně nový házenkářský oddíl, který ponese jméno "TJ Sokol Břve Handball Team"

 

Foto: Jiří Šmíd a Šárka Raisové ve Sportovním areálu Bře.

 

Od nápadu do splnění snu je hodně dlouhá cesta,  která vedla přes  Kroužek míčových sportů v Hostivicích, o kterém nám povyprávěla šestadvacetiletá trenérka mládeže pražské Dukly, Šárka Raisová. 

 

Šárko, jak vznikl nápad na založení kroužku  Lvíčata KMH Hostivice? 

"Tento projekt měl již několik let v plánu majitel Sportovního areálu Břve, Jiří Šmíd, který chtěl přivést další děti k tak krásnému sportu, jakým házená je. Jelikož je ale velmi pracovně vytížen nebylo v jeho silách vše zrealizovat." 

 

Ty sama trénuješ na Dukle, kde ses tedy vzala u tohoto projektu?

"Loni na Prague Handball Cupu se mi o svém snu pan Šmíd zmínil. Bylo vidět, jak moc si přeje vše zrealizovat a jak ho zároveň mrzí, že se to stále nedaří. Od té chvíle jsem na to stále myslela. Netrvalo dlouho, a já se bezhlavě vrhla do realizace tohoto projektu." 

 

To asi vůbec nebyla jednoduchá práce. Co vše založení kroužku předcházelo, jak dlouho již funguje? 

"Základní myšlenka byla oslovit ZŠ Hostivice, která má opravdu velký počet dětí a krásné sportovní zázemí. Vyrazili jsme proto za ředitelem školy v září 2014 a domluvili jsme si ukázkové hodiny, které jsme připravili s Tomášem Petržalou. Poté jsme dali dohromady 16-ti členný trenérský tým a pustili se do toho. Na ukázkových hodinách nám prošlo pod rukama téměř 400 dětí a to jest 1.-4.třída. Už tam jsem z toho měla skvělý pocit. Udělali jsme tomu i velký marketing. Rodiče těchto dětí dostali letáky, v Hostivici a na Břvích visely všude plakáty. Bylo to strašně práce, ale vyplatilo se to. :) "

 

Kolik dětí se do kroužku přihlásilo a jak často se děti scházejí? 

"Kroužek Lvíčat je každé úterý a čtvrtek a hned od začátku jsme měli necelých 60 dětí, což nám vyrazilo dech. V tu chvíli jsme dali dohromady pevný 8 členný tým, ve kterém jsou zkušení trenéři a hráči extraligy i interligy. Pokud děti chodí oba dva dny v týdnu, platí 150 Kč na měsíc . Pokud chodí jednou týdně, platí jen 100 Kč. Z těchto peněz pak platíme provozní náklady kroužku a výplaty trenérům. V současné chvíli se pyšníme číslem 71, což nikdo z nás při zakládání kroužku neočekával. Děti motivujeme i tím, že každý kdo se přihlásí, hned dostane zelené tričko Lvíčat, což dětem dělá velikou radost." 

 

Jaké aktivity krom házení s míčem jsou náplní kroužku? 

"Každý trénink máme rozdělen většinou na 4 části. V tuto chvíli již naplno hrajeme miniházenou, trénujeme míčovou techniku, přihrávky, hrajeme nespočet her, hlavně vybíjená patří k nejoblíbenějším. :) A dále pak samozřejmě střelba, to děti opravdu baví.  Stále jsme v začátcích, ale posun každého dítěte je úžasný. Pořádali jsme již 2 turnaje, vždy s doprovodným programem a i to zaznamenalo u dětí i rodičů velký úspěch."

 

Na čem si ve Lvíčatech hodně zakládáte? 

"Hodně si zakládáme na fair play. Ne vítězit za každou cenu, člověk si musí hru užít a musí být čistá. Jsme jedni z mála trenérů, kteří nehledí jen na výsledek. Dáváme důraz na to, jak děti hrají, snažíme se je motivovat tak, aby si hru užívaly a měly z ní radost. Když je tlak pouze na výsledky, není to úplně správné. Soutěživost určitě ano, ale v určitých mezích. Když proti sobě nastoupí malé děti a proti nim děti o hlavu větší, je to o tom, aby se nekoukaly na výsledek, ale snažily si hru užít. Hodně děti chválíme a snažíme se je na hřišti motivovat. Určitě jim nenadáváme nebo něco podobného." 

 

 

 Šárko, trochu odbočím, ale zeptat se musím. Jaké vlastnosti považuješ za nejdůležitější?

 "Já osobně určitě cílevědomost, aby měl člověk sny, za kterými si dokáže jít. Dále je pro mě v životě velmi důležitý přátelský a pozitivní přístup a důslednost."

 

Vraťme se teď k zakládání oddílu, jaká cesta to byla? 

"Už při rozjíždění kroužku jsme měli cíl založit házenkářský oddíl na Břvích. Oddíl, bude fungovat jako farma Dukly Praha. V budoucnu bychom rádi do Břví přivedli i dívky a vyplnili tak velkou díru na pomyslné házenkářské mapě Prahy, kde dámské oddíly v této části Prahy chybí."

 

Kdo je hlavním  organizátorem věcí kolem zakládání  TJ Sokol Břve Handball Team?

"Už jsem říkala že jsem do toho vletěla po hlavě. :-) Takže vše kolem založení TJ Sokol Břve Handball Team včetně loga a trenérů mám na starosti já. Jsem velmi vděčná, že jsem k realizaci takového projektu dostala důvěru. Nyní jsem v procesu, kdy vše připravuji, oslovuji trenéry a zkušené hráče, kteří se budou spolu se mnou na tomto projektu podílet. Pevně věřím, že i zde se vybuduje tak skvělá parta, jako na Lvíčatech."

 

Jak velký zájem o registraci do oddílu už máte? 

"Když jsme poprvé řekli Lvíčatům o oddílu a ukázali jim plakát, byli nadšení. Hned byl nad hlavou les rukou, jak si přejí chodit i tam, což je skvělé. Já se, ale prozatím držím nohama na zemi. Otevíráme oddíl v průběhu roku, kdy děti mají již zaplacené jiné kroužky apod., ale i kdyby přišlo jedno dítě a od toho jsme se odrazili, stojí to za to!"

 

Pro založení a provoz kroužku či oddílu je nutné mít také dostatečně silné sponzory. Jak jste na tom po této stránce?  

"To je pravda, já musím velice poděkovat sponzorům, kteří nás celou dobu podporují. Je to TJ Sokol Břve, Pražský svaz házené, který nám dodal potřebné vybavení k vedení kroužku a samozřejmě také ZŠ Hostivice, bez které by vlastně nic nevzniklo." 

 

Šárko, poslední otázka. Chceš prostřednictvím HNB někomu něco vzkázat? :-) 

"Určitě ano. Chci touto cestou poděkovat všem lidem, kteří se mnou na Lvíčatech spolupracují a odvádějí zde skvělou práci. Bez těchto lidí bychom nebyli, tam kde dnes jsme. Jmenovitě mé poděkování patří Jiřímu Šmídovi, Jiřímu Šmídovi mladšímu, Jiřímu Píchovi, Janu Petruželovi, Petře Schůtové, Dáše Kalčíkové, Kačce Šajnerové, Ondrovi Bílkovi a Marie Josefusové, která již tuto činnost ukončila."

 

 

Šárko, moc děkuji za rozhovor. Stejně tak děkuji i všem lidem, kteří se spolu s Tebou podílejí na práci s mládeží, protože je sice fakt, že máme skvělé házenkáře, které děti obdivují a novináři o nich zaslouženě píší. Stejně tak ale máme trenéry a dobrovolníky, kteří ve svém volném čase odvádí perfektní práci při výchově mládeže, ze které se třeba jednou stanou další hvězdy české házené. 

 

Za HNB ještě jednou všem, kteří se na těchto aktivitách podílejí moc děkuji. Přeji hodně štěstí do budoucnosti a jsem ráda, že HNB mohlo na úvod fungování oddílu pomoci alespoň se zviditelněním.  

 

 

Vizitka Šárky Raisové: 

Dvacetišestiletá bývalá házenkářka Šárka Raisová začínala s házenou v šesti letech v Plzni. V kategorii mladšího dorostu, odešla hrát do výběru pražské Slavie. Po několika letech následoval odchod do Liberce odkud zamířila do Německa. Po návratu do Plzně pro Šárku začala trenérská kariéra, když postupně trénovala kategorie mini až starší žákyně. V loňském roce přišel přestup z Plzně do pražské Dukly, kde se mladá trenérka stará o chlapce kategorie mini a mladší žactvo.  

 

 

 
 

 

 

 

Děti a mládež