Španělská brankářka ve službách slovenského týmu - Raquel Lafuente

Začátkem června oznámil vítěz posledního ročníku WHIL Iuventa Michalovce příchod nové posily, španělské brankářky Raquel Álvarez Lafuente. Bývalá brankářka francouzského Nantes je první Španělkou v česko-slovenské interlize.

Rodačka ze španělského Gijónu, která již několik týdnů žije v Michalovcích a připravuje se s Iuventou na novou sezónu, nám po návratu ze soustředění v Nízkých Tatrách poskytla krátký rozhovor, který vám zde přinášíme.

 

Raquel, Slovensko je přeci jen trošku jiná země než Španělsko a Francie, kde jsi působila, jak se zde po pár týdnech cítíš?

Stále moc o Slovensku nevím, ale každopádně se zde nyní cítím skvěle. Lidé jsou velmi přátelští a všichni v klubu mi pomáhají se začleněním se a rychlou adaptací. Samozřejmě je to jiná země než Španělsko nebo Francie, země jsou rozdílné, ale každá z nich má své vlastní kouzlo.

 

V Michalovcích jsi již přibližně měsíc, stihla jsi už určitě poznat tým a atmosféru v něm a můžeš ji třeba porovnat s Nantes, odkud jsi přišla?

To se samozřejmě nedá tak jednoduše srovnávat. Každý tým je jiný. Například já si na atmosféře v Michalovcích velmi vážím a děkuji za to, že se každý snaží mi pomáhat s tím, abych si tu díky jazykové bariéře nepřipadala jako úplně cizí.

 

Zmínila jsi jazyk, jak se domlouváš s trenérem a spoluhráčkami, a co slovenština?

S trenérem a holkami zatím mluvím anglicky, ale začínám chodit i na hodiny slovenštiny.

 

Nejen jazyk, ale například i jídlo je na Slovensku dost odlišné, zkusila jsi už nějaké typické slovenské? Jak ti chutná a co máš vlastně ráda ty?

K pití mám ráda červené víno a ohledně jídla těžko říkat, co mám nejraději, protože mám ráda téměř všechno. Z typických slovenských jídel jsem již některá ochutnala, ale teď opravdu nemohu říct která, protože si nepamatuji jejich jména. Všechna ta jídla byla dobrá a chutnala mi.

 

S týmem jsi teď absolvovala dvoutýdenní kondiční soustředění v Liptovském Jáně v Nízkých Tatrách. Jaké bylo v porovnání s tím, na co jsi zvyklá ze Španělska a Francie?

Už si moc nevybavuji, jaká byla příprava ve Španělsku, ale upřímně mohu říct, že když jí srovnám s tou ve Francii minulý rok, tak to byly loni prázdniny.

 

Tak to vypadá, že příprava je tvrdá. Co potom očekáváš od sezóny?

Jen to nejlepší. Já vždy usilovala o to, abych vyhrála všechno, anebo pro to aspoň zkusila udělat maximum, co je v mých silách. To může očekávat i můj nový tým.

 

Ať na chvíli nebavíme jen o házené; v sobotu máš kulaté narozeniny. Chystáš nějakou oslavu? 

Ano, ano, stávám se pomalu starší nebo více zkušenou... :-) Ale ohledně oslavy nechystám nic speciálního. Za ty roky, kdy trávím narozeniny bez mé rodiny a přátel, se pro mne ten den stal vlastně stejným dnem jako je každý jiný.

 

Kdesi jsi byla označována jako specialistka na sedmičky, co si o tom myslíš a co je tvoje silná stránka?

Já nevím, zda jsem úplně specialistkou na sedmimetrové hody, ale snažím se na sobě pracovat a zlepšovat se ve všech směrech. Myslím si, že mou předností je to, že se nikdy nevzdávám a bojuji až do konce.

 

Minulou sezónu tě ve francouzském Nantes vedl Jan Bašný, trenér naší ženské reprezentace. Diskutovala jsi s ním svůj odchod na Slovensko, dával ti nějaké informace o lize, týmu apod.?

Upřímně řečeno jsme se o tom s panem Bašným moc nebavili. Dostala jsem od něj pár informaci, jako že Michalovce jsou týmem, který zde vévodí tabulce, který má krásnou halu a že zde není moc co dělat, že to není Francie. Ale jinak o týmu víc moc nevěděl.

 

Takže vlastně, proč jsi opustila Francii a šla na Slovensko? 

Proč ne? :-)

 

Přivezla sis prý do Michalovců sebou svého kocoura. Byl i na soustředění v Nízkých Tatrách?

Ano, mám ho v Michalovcích, přijel se mnou. Na soustředění Cholito samozřejmě nemohl, nechala jsem ho ve zvířecím hotelu po ty dva týdny.

 

Jaký je osobní cíl Raquel Álvarez Lafuente pro tuto sezónu?

Splnit všechny cíle, které má klub...a naučit se slovensky. :-)

Michalovce se stejně jako ostatní interligové týmy již pečlivě připravují na novou sezónu, pro kterou přivedli do týmu několik nových zahraničních posil. Mimo členky širšího kádru španělské reprezentace Raquel Lafuente (přestup z Nantes) jsou to dále ukrajinská reprezentační pivotka Olga Perederyj (z Rostova) a ruská spojka Julia Černovová (z Lady Togliatti). V týmu zůstaly zkušené opory týmu, jako například spojka Tatiana Trehubová, anebo oproti předpokladům také slovenská brankářská jednička Lucia Gubiková

Jak se vede trenéru Františku Urbanovi připravovat tým na novou sezónu, může napovědět již tento víkend, kdy Michalovce hostí kvalitně obsazený mezinárodní turnaj - Memoriál Tomáše Jakubča - za účastni dvou účastníků Ligy mistryň, chorvatské Podravky Koprivnica a rumunské Baia-Mare, a maďarského Debrecenu.

 

autor: HNB

foto: https://www.iuventa-zhk.chemkostavarena.sk/

 

 

 

Ženské soutěže

23.kolo MOL Ligy od středy do čtvrtka.

POZOR! 23. kolo MOL Ligy začíná dvěma zápasy již ve středu a ve čtvrtek se odehrají zbývající čtyři zápasy. Minulý týden probíhala reprezentační...