Slavie Praha zamíří na silně obsazený turnaj do Švýcarska

Zatímco na Mistrovství světa v Německu se lvíčkem na hrudi bojují Alena Šetelíková, Petra Kudláčková a Veronika Galušková v Praze se zbytek týmu DHC Slavia Praha připravuje na účast v silně obsazeném 32. ročníku mezinárodního turnaje Stadtwerk Cup, který se koná v termínu od 16. do 17. prosince 2017 ve švýcarském St. Gallenu. „Naše hráčky na MS samozřejmě bedlivě sledujeme a fandíme jim i celé naší reprezentaci. Radost nám určitě dělá Ája Šetelíková, která má dlouhodobě dobrou formu a neomylně proměňuje,“ říká spokojený asistent trenéra DHC Slavie Praha František Štika. 

Trenéra Štiky a stejně tak i šéfa Slavie Praha, pana Richarda Tomana, jsme se ptali na spokojenost s dosavadním průběhem sezony i na to, co tým vedený Richardem Řezáčem a výše zmíněným Františkem Štikou v nejbližších dnech a týdnech čeká.

Máme za sebou podzimní část soutěže. Slavia Praha si až na malé klopýtnutí vedla celkem dobře což dokazuje i průběžně 3. místo tabulky nejvyšší házenkářské soutěže žen. Jak se za odehranou částí sezony ohlížíte vy?

František Štika: Pro mě osobně je tento ročník vlastně ve všech kritériích úplně nový. Byl jsem sice na konci loňské sezony již u týmu, ale nikdy předtím jsem s ženskou složkou nespolupracoval. V přípravě jsem si myslel, že bude vše od začátku ideální, pak ale přišlo několik zklamání z přípravných zápasů a já v sobě řešil smíšené pocity. O to větší a hezčí bylo postupné zjišťování, že holky umějí máknout což dokazuje i zmiňované třetí místo v tabulce. Mezi nejtěžší zápasy podzimu počítám souboje se Šalou a Veselím nad Moravou. Naopak naprosto špičkový zápas, i když jsme v něm prohráli, byl s Michalovcemi, kde jsme si nechali utéct posledních 5 minut. Samozřejmě, jako ostatně všude, jsou i nějaké herní zádrhele. Trochu nám vázne hráčská zodpovědnost, hlavně hráčky na spojkách se musí začít více prosazovat v individuálních akcích.

Dá se tedy říci, že si vše sedlo, jak mělo? O koho jste se celý podzim mohli opřít?

František Štika: Myslím si, že ano, až na prohrou v Michalovcích a výpadek s Prešovem, kdy bylo potřeba holkám trochu promluvit do duše, je atmosféra v týmu naprosto pohodová. Nové posily se s týmem bez problémů, jak lidsky, tak hráčsky sžily. Nic by tedy už nemělo bránit v tom, aby na sebe začaly brát větší zodpovědnost na hřišti. Podzimní část skvěle odehrála Eliška Jačková, Alena Šetelíková, Veronika Galušková, ale i Emma Hudáková. Máme to štěstí, že u nás je velice vyrovnaná dvojice brankářek Petra Kudláčková a Míša Hillebrandová. Na pravém křídle se střelecky spoléháme na Adélu Novotnou, ta sice nedává deset gólu za zápas, ale je výborná i v obraně.

Richard Toman: Po odehráni 11. kol jsme na Slavii spokojeni s body, nikoliv však s herním projevem. Musíme více zapracovat na zjednodušení naší hry a dopilovat její čitelnost. Od Emmy Hudákové a Martiny Tulipánové budeme požadovat, aby se začaly více prosazovat a získaly větší odvahu. Jsou to posily, které do týmu přišly a po skoro půl roce už by měly odvádět výkony, které od posil očekáváme.

Právě probíhající reprezentační přestávka a následné Vánoce tedy budou ve znamení odpočinku?

František Štika: To vůbec ne, pro nás se vůbec nic nemění. I když jsme vyslali do reprezentačních týmů žen Čech, Slovenska a také naší juniorky ty nejlepší hráčky, stále se pravidelně scházíme na trénincích, ladíme hráčskou formu, nabíráme fyzickou kondici, a hlavně se připravujeme na mezinárodní turnaj, na který hned po reprezentační pauze odjíždíme.

Richard Toman: Do vánočních svátků nám toho zbývá odehrát celkem dost. Nejen zmiňovaný silně obsazený mezinárodní turnaj ve švýcarském St. Gallenu, kde si změříme síly s domácím celkem LC Brühl Handball a dále pak s třetím týmem německé Bundesligy TuS Metzingen, ruským celkem HC Lada a nám dobře známým slovenským týmem Iuventou Michalovce. Hned po návratu ve středu 20. 12. odehrajeme čtvrtfinále Českého poháru žen s Pískem. Pokud se nám podaří vyhrát nebudeme mít volno ani mezi svátky, protože pojedeme na Final 4 Českého poháru do Jindřichova Hradce.

V novém roce hned naskakujete ke dvěma domácím ligovým utkáním. Odpočinku tedy opravdu moc nebude. Myslíte si, že vstoupíte do jara vítězně?

František Štika: To nebude. Volno budeme mít pouze o Štědrý den a svátky, protože ani Český pohár nebereme na lehkou váhu a chceme uspět. Navíc se hned po Novém roce musíme připravit na zápas s Bánovcemi a těžký zápas s Mostem. Jestli budou oba zápasy vítězné to opravdu nevím, ale byl bych špatný trenér, kdybych svému týmu nevěřil.

Richard Toman: V nedělním zápase s Bánovcemi je výhra povinností. S Baníkem Most jsme se domluvili na změně pořadatelství, a proto se zápas 13. kola odehraje již ve středu 10. 1. 2018 na naší palubovce v Edenu. Věříme, že si naši fanoušci najdou cestu do haly i v pracovní den a přijdou nás v těžkém zápase podpořit.

Podzimní výsledky družstva DHC Slavia Praha:

  • Slavia Praha - HC Zlín  30 : 28
  • Sokol Poruba - Slavia Praha  20 : 21
  • Slavia Praha - ŠŠK Prešov  21 : 25
  • HK Hodonín - Slavia Praha  20 : 28
  • Slavia Praha - Trenčín  35 : 28
  • Slavia Praha - SHK Veselí n.M.  34 : 28
  • Iuventa Michalovce - Slavia Praha  33 : 28
  • Zora Olomouc - Slavia Praha  24 : 25
  • Slavia Praha - Duslo Šaľa  29 : 22

 

Zdroj: HNB

Foto: FB DHC Slavia Praha/Ladislav NussbauerInternational Handball Federation - IHF