Slavia vzpomínala na Radku Holečkovou

Druhý ročník Memoriálu Radky Holečkové, dlouholeté propagátorky mládežnické házené DHC Slavia Praha, která v roce 2013 předčasně zemřela na zákeřnou nemoc, se konal minulý víkend na venkovním hřišti pražského Edenu ve Vladivostocké ulici. Letošního druhého ročníku se účastnilo 8 týmů z nichž dva byly týmy chlapecké. Garantkou turnaje byla pro letošní ročník dlouholetá opora seniorské reprezentace žen a hráčka interligové Slavie Praha, která se v současné chvíli těší na příchod svým dvou miminek, Hana Kutlvašrová.

"Celý den jsme se potýkali s nevyzpytatelným počasím. Turnaj tak musel volit alternativní halu, kde se odehrálo pár základních zápasů a nakonec také souboj o prvenství. Memoriál byl prokombinovaný. Holky si tak mohly vyzkoušet házenou i proti klukům. Každý z týmů se snažil do zápasů dávat vše, občas jim v tom nezabránil ani déšť," říká s úsměvem garantka Kutlvašrová a dodává, "Všichni byli strašně šikovní, trenéři bohužel nemají tolik času, aby mohli ladit hráčskou formu každého jednotlivce, to však vůbec nevadilo, děti plnily pokyny v celku spokojených trenérů. S trochou nadsázky by se dalo říci, že v některých týmech by se už teď dalo vybírat do reprezentace."

Finále proběhlo podle očekávání v režii chlapecké Dukly Praha a silným dívčím týmem HC Háje Praha. Vítězem se nakonec zcela zaslouženě stal chlapecký tým Dukly, který se však na vítězství nadřel a nedostal jej zadarmo. Druhé skončily dívky z Hájů a třetí míeto obsadilo domácí družstvo Slavie. Vítěze na slavnostním vyhlášení dekoroval hlavní pořadatel turnaje Václav Holeček a zdatně mu pomáhala právě Hana Kutlvašrová. Z turnaje si každý účastník něco odnášel, byla oceněna jednotlivá družstva, ale také nejlepší brankářka, střelkyně a nejužitečnější hráčka. Speciální cenou turnaje bylo zvolení nejlepšího hráče z chlapeckých družstev. V konečném důsledku bylo vlastně jedno co si kdo odnesl, všichni si turnaj s radostí užívali a to bylo podstatné.

 

Věcné ceny a další zabezpečení včetně doprovodného programu, by nebylo možné bez pomoci sponzorů. V případě druhého ročníku Memoriálu Radky Holečkové, tak velké poděkování patří společnosti JARO Event s.r.o. ve spolupráci s Bubbleology a dále pak cestovní kancelář Nev Dama a městská část Prahy 10.

Sponzorů má malý sport jakým je házená čím dál méně, a tak nám nedalo se nezeptat zástupce společnosti Jaro Event Luboše Hübnera, na jeho pohled v této situaci.

Luboši, Vaše společnost finančně zaštítila mládežnickou akci "Memoriál Radky Holečkové", proč právě tuto akci? "

"Jsem házenkář a celá naše společnost JARO Event má k tomuto sportu velice kladný vztah. Máme pocit, že tento sport u nás nejen propagačně dosti pokulhává. A proč zrovna Memoriál Radky Holečkové? To je jednoduché, za DHC hraje sestra mé přítelkyně, Eliška Modrá. My se však snažíme proniknout i do jiných odvětví, kde budeme podporovat mladé talenty. Nicméně pokud to vezmu osobně, házená je pro mě srdcovou záležitostí, o to více, když je součástí má rodina."

To tedy znamená, že chcete v budoucnu právě do házenkářské mládeže zacílit a investovat čas i finanční prostředky?

"Ano, Jsme rádi součásti skvělých věcí a rozvoj mladých talentů je podmínkou úspěchu. Dle mého názoru je prostředků na rozvoj a podporu okolo nás dostatek, pouze se pro jejich získání musí něco dělat. Je mi jasné, že to není jednoduché, jelikož házená nepatří mezi top sporty Česka, ale pokud to necháme ležet bez povšimnutí, nic nezmění a tento krásný sport bude dále na ústupu.

Má otázka bude teď směřovat více do budoucna, připravujete, nebo plánujete podobnou akci jakou byl právě výše zmińovaný memoriál na pražské Slavii?

"V současné době pracujeme na velkém projektu, který by měl trošku více zpropagovat házenou v ČR a otevřít se tak více světové házené. Zatím ale více neprozradím, nicméně se celá házenkářská rodina má na co těšit. Možná přijde i kouzelník....... :-) "

Zda přijde kouzelník nevíme, co ale víme je to, že lidé kteří mají rychlou dynamickou týmovou hru opravdu rádi, nekoukají na volný čas ani na peníze a prostě pomáhají....

Tímto děkujeme všem pořadatelům, sponzorům, trenérům i samotným hráčkám a hráčům, bez kterých by pocta paní Radce Holečkové nemohla proběhnout.

 

Konečné umístění týmů :

1. HC Dukla Praha

2. HC Háje Praha

3. DHC Slavia 02

4. DHC Slavia 03

5. DHK Slavoj Žirovnice

6. Sokol Vršovice

7. TJ JM Chodov

8. Astra Praha

 

Děti a mládež

Drsní chlapi rozzářili dětské oči

Před necelými dvěma měsíci zahájily svůj provoz tyto internetové stránky, stránky o házené a hlavně pro házenkáře. Web HNB zahájil článkem o těch...

S házenou od školky

Projekt Házet nás baví je projektem, který si klade za cíl přiblížit házenou široké veřejnosti a zviditelnit i jinou házenou než jen tu na...