S Ivetou Luzumovou nejen o zranění a předkvalifikaci

V poslední době se naše reprezentační týmy potýkají s nezvykle velkým počtem zraněných. V nedávných kvalifikačních zápasech mužů to bylo až extrémní, a pozadu bohužel nezůstává ani naše národní družstvo žen. Někteří zranění jsou již doléčeni, jiní se léčí a u některých, jako před několika dny v případě Kláry Černé, znamenala ukončení kariéry. Řadě zraněných vévodí nejlepší házenkáři ČR poslední sezóny, Filip Jícha a Iveta Luzumová, se kterou jsme pro fanoušky házené připravili rozhovor nejen o jejím zranění.

Iveto, o tvém zranění se již pár řádek napsalo, připomeň nám prosím, co se stalo?

Celé jaro jsem hrála s bolestmi kolene a chtěla jsem se dát přes prázdniny zase dohromady. Bohužel to nešlo tak rychle, jak bych si představovala. Bylo mi diagnostikováno skokanské koleno.

Jak probíhá léčba a jaká je prognóza návratu?

V Německu mi řekli, že je těžké odhadnout, jak dlouhá pauza bude potřeba a že nezbývá než čekat. Místo toho, aby se ale koleno postupem času bez zátěže lepšilo, tak to bylo spíš horší. Naštěstí mi vedení naší reprezentace zařídilo léčbu na klinice v Praze, za což jim tímto moc děkuji. Po 4 týdnech léčby jsem byla schopna opět běhat bez bolesti, ale sama vím, že ještě nemám vyhráno a že při plné zátěži se koleno může ozvat. Nicméně jsem již minulý týden běhala a tento týden už trénuji i s míčem. Doufám, že se dám v prosinci dohromady úplně a od ledna už začnu hrát.

Za týden čeká naší reprezentaci předkvalifikace o postup na MS. Bude tedy bohužel bez tebe, jak vidíš naše šance?

Nadcházející předkvalifikace doufám proběhne podle našich představ, a to tak, že v domácím prostředí vyhrajeme. Myslím si, že jsme dostali přijatelné soupeře a jestli nedokážeme postoupit z této skupiny, tak se vrátíme tam, kde jsme byli před několika lety.

Jakého soupeře bys, v případě postupu z předkvalifikace, brala pro play-off?

Pokud postoupíme do play-off, tak doufám, že narazíme na nějakého hratelného soupeře. Ale jestliže se chceme vrátit zpátky na vrchol, budeme muset porazit kohokoliv.

Přeci jen, kdybys mohla, koho by sis vybrala za soupeře?

Myslím, že soupeře si člověk moc vybírat nemůže, protože všechny týmy, co jsou na ME, jsou kvalitní. A navíc jde o momentální formu týmu a o zranění. Z účastníků ME by pro nás byl nejpřijatelnější soupeř buď Ukrajina nebo Slovensko.

To jsou zrovna týmy, které by dle papírových předpokladů neměly postoupit ze základní skupiny a měly by být při losu play-off v osudí s vámi. Proti vám budou nalosovány týmy z 2. – 11. místa nadcházejícího ME, koho z těch, u kterých se předpokládá postup? :-) (pozn. vítěz ME a pořadatelské Dánsko má postup na MS zajištěn přímo, dalších nejlepších 9 týmů z ME bude v prvním koši pro los).

No tak pak už nevím na koho bych chtěla narazit. :-) Tam si už člověk nevybere, jen vím, že nikoho ze severu, protože nám severský styl nesedí. Přijatelné by mohlo být ješte Chorvatsko nebo možná Rusko.

Když už jsme u mistrovství Evropy, letos bohužel budete chybět a jako jakýsi zástupce společné soutěže WHIL tam budou Slovenky, jak vidíš jejich šance?

Slovenky mají velmi těžkou skupinu, je možné, že je některý soupeř ze skupiny podcení, a toho by mohly využít. V kvalifikaci zaskočily doma Francii a myslím, že přes ni by mohla vést jejich cesta dál. Samozřejmě jim držím palce, ať se dostanou co nejdál.

Koho tipuješ na vítěze mistrovství Evropy?

Norsko, Srbsko nebo Černou Horu.

V lize mistryň teď velmi dobře hraje váš konkurent z bundesligy, HC Lipsko. Erfurt, kde hraješ, a Lipsko jsou vlastně kousek od sebe. Je tam nějaká speciální rivalita mezi kluby?

Rivalita je mezi kluby obrovská, zápasy mají vždy zvláštní atmosféru a je to způsobeno systémem svazu, kdy se většinou nalosují zápasy tak, že poslední zápas sezony hraje Lipsko s Thüringerem, a také se trenéři popichuji přes media apod. Na druhou stranu se ale na tyto zápasy každý těší a hraje je rád. V lize mistryň teď sice podávají dobré výkony, ale neměli tak těžkou skupinu. Jelikož se spojujeme s jejich skupinou, tak v další fázi na ně narazíme. Navíc v bundeslize prohráli už 3x a jsou momentálně na 5. místě, což není asi to, co si představovali.

Díky zranění jsi teď měla více času, jak jsi ho trávila?

Jelikož jsem se léčila skoro měsíc v Čechách, tak jsem každý den dojížděla z Písku do Prahy na terapie, a když jsem měla povoleno od doktora začít nohu zatěžovat, tak jsem chodila běhat. Po návratu do Německa jsem už měla dovolené všechno, tak trénuji 2x denně a zkouším, co koleno vydrží. A samozřejmě jsem byla ráda, že můžu trávit čas s přítelem a rodinou. Vím, že až budu fit, budou od ledna zase 2 zápasy týdně a domů se tolik nedostanu.

 

Ivet, děkujeme moc za rozhovor. Všichni se těšíme, až tě zase už uvidíme na palubovce. V novém roce tě čeká hlavní skupina ligy mistryň a další důležité zápasy s národním týmem. Takže přejeme brzké ale neuspěchané uzdravení a ať ti to zase jde minimálně tak, jako před zahájením léčby.

foto: web Thüringer HC

 

 

Reprezentace

Bez házené a lidí kolem ní nemůžu být

V plném proudu jsou registrace do různých mládežnických mezinárodních turnajů. Pozadu v tomto nezůstává ani největší z českých tradičních turnajů,...