S házenou od školky

Projekt Házet nás baví je projektem, který si klade za cíl přiblížit házenou široké veřejnosti a zviditelnit i jinou házenou než jen tu na reprezentační a vrcholové úrovni. Se spuštěním nového webu vyvstala tedy otázka: „Co by mělo být tím nejlepší článkem, který odstartuje jeho provoz?“. Webové stránky HNB jsou právě narozené a v plenkách, není tedy nic lepšího, než je odstartovat článkem taky o těch nejmladších házenkářích, z nichž někteří ještě plenky používají.

Článek o házenkářské školce na pražských Vinohradech a rozhovory s budoucími, nyní 3 – 6 letými, házenkářskými hvězdami startuje náš a Váš nový házenkářský web!!!

 

PampeLiška plná házené

Než jsme se prodrali k nejmenším házenkářským hvězdám, vyzpovídali jsme nejprve pár dospěláků.  

Na házenou ve školce a proč vlastně vůbec kroužek házené, jsme se zeptali paní ředitelky školky Jany Ketnerové: „Předškolní věk je krásným životním obdobím, kdy dochází k mnohým změnám. Jde o změny fyziologického, psychického, ale i sociálního charakteru. Dítě poprvé nastupuje do školky a zde začíná jeho socializace. Je to také období hry, období plné pohybu a naše Firemní školka Českomoravské stavební spořitelny PampeLiška, (jejím provozovatelem jsou Firemní školky s.r.o.), pečuje o děti ve věku 2 – 7 let. Vzhledem ke sportovnímu založení celého teamu pedagogů, kdy dvě paní učitelky aktivně házenou hrají (Petra Ketnerová – 1. liga žen a Pavla Janoušková – 2. liga žen), jsme se rozhodli, začlenit házenou do programu školky. Tam figuruje již od školního roku 2012/13.“

„Naše Liščí Miniházená je co nejvíce přizpůsobena prostorovým, koordinačním a sociálním potřebám našich dětí, ve věku 3- 7 let. Tréninky provázejí hry, plyšoví kamarádi, obrázky, symboly, je zapotřebí stálé motivace a pochvaly. Největšími vzory jsou pro Liščata profesionální hráči z HC Dukla Praha, se kterými spolupracujeme. Navštívili jsme jejich trénink a oni nám připravili trénink opravdových mužů přizpůsobený nám Liščatům. V červnu nás oplátkou hráči podpořili na naší první sportovní Olympiádě Firemních školek s.r.o. v nedalekých Kunicích“ dodává paní učitelka Petra Ketnerová, hráčka Sokola Vršovice.

 

A tak se během roku z některých dětí stávají pomalu malí hráči házené. Jak nám ve školce upřesnili, v červnu odešlo 8 dětí do prvních tříd základních škol a někteří rodiče odcházeli s představou podporovat své děti v házené v místě bydliště i nadále.

Všichni, kdo se ve školce na výchově malých házenkářů podílejí, shodně říkají: „Pro nás je úsměv na tváři dětí a radost z přirozeného pohybu, ke kterému je vede házená, a která podporuje v dětech společný prožitek z úspěchu, největší odměnou.“

 

Tak tolik od dospěláků, a co na to malé házenkářské hvězdy? S otázkami na ně nám pomohla „teta učitelka“ Petra Ketnerová.

 

V tom, co je to vlastně házená, mají většinou jasno, jde o házení míčem do branky, dávání gólů a běhání. Trochu zaváhají jenom ti nejmenší:

  • Natálka (4 roky): „To já nevím, teto Petro, házet asi.“
  • Ondra (3 roky): „To já nevím.“ (tady by to chtělo asi malinko zapracovat, teto Petro ;-))

 

Na druhou otázku: „Na co se nejvíc těší, když je čeká ve školce kroužek házené“ již byly odpovědi pestřejší a je vidět, že házená dětem přináší řadu radostí.:

  • Ondra (3 roky): „Těším se nejvíc na, hmmmmhmmmmhmmmm, na běhání.“
  • Laura (5 let): „No jak budeme házet.“
  • Ema P. (6 let): „Na střílení.“
  • Ema Č. (6 let): „Já si myslím, že na běhání.“
  • Natálka (4 roky): „Házet a válet sudy.“

 

A co budoucnost, budou z nich nakonec opravdu házenkářské hvězdy? Budete hrát házenou i po školce?

  • Laura (5 let): „Jo.“ (nekompromisně)
  • Ema P. (6 let): „Jo, protože mě baví.“ (pozn. red.: tady už trošku cítíme náznak něčeho, co důvěrně známe, totiž že Házet nás baví.. :-))
  • Ondra (3 roky): „Hmmm. Jo, chci být lepší než ségra. Až vyrostu tak si udělám řidičák na tatrovku, a tou tatrovkou budu jezdit na ty zápasy.“ (a máme tu inspiraci pro týmy s polorozpadlými autobusy, zkuste tatrovku.. :-))
  • Jíra (3 roky): „Chci, jako máma.“ (maminka hraje házenou již více jak 20 let)
  • Matýsek (4 roky): „Jooooo, v Popovicích.“ (tam bydlí)
  • Natálka (4 roky): „Joooo, ale teď mám zatím čtyři.“

A vše uzavírá čtyřletý Matyášek, který odpoví prostě „hmmm“ a kývne. To je přeci vlastně jasné, tak co se tak hloupě ptáme, že.

 

Jak je vidět z odpovědí Liščátek, představu o házené a své házenkářské budoucnosti většinou mají a pěkně si jí užívají. Velké poděkování patří lidem, kteří se o ně ve školce starají, ale také těm, kteří pomáhají. Jak bylo zmíněno v úvodu, funguje zde i spolupráce s týmem pražské Dukly. Na zážitky s Liščátky a na práci s dětmi jsme se tedy zeptali i Tomáše Petržaly, brankáře Dukly a sportovního ředitele HC Dukly Praha, Dana Čurdy.

 

Tomáš Petržala: „Upřímně jsem v této práci našel smysl života. Přeci jen samotné hraní házené pro mě bylo v tomto smyslu málo, a tak jsem se začal angažovat u mládeže na Dukle a v projektech míčové hry do škol. Odměnou je zájem dětí o sport, a pokud je to o ten náš, o to větší odměna to potom je. Dále reakce rodičů na vedení kroužku a ve spolupráci s trenéry Dukla-mini i na práci u tohoto oddílu. Letos v tomto směru byly ohlasy více než hřejivé. O další motivaci je tedy postaráno. A komentovat akci, jako byla olympiáda pro děti předškolního věku, je asi zbytečné. Několik desítek dětí a spoluúčast hráčů A-týmu Dukly, pohodová atmosféra a fajn lidi kolem. I přes náročné vedení disciplín a vysvětlování, se každý z nás kdykoli rád zúčastní."

 

 

Dan Čurda: "Bylo to po dohodě s vedením školky, která má ve svém pedagogickém sboru házenkářky. Pro nás to bylo skvěle strávené dopoledne, kdy se hráči trochu odreagovali od běžných tréninků a užili si zábavu s dětmi. Chtěli jsme i těm nejmenším ukázat, že házená je super zábava v kolektivu, kde si užijí spoustu legrace a také se naučí všeobecným pohybovým dovednostem. Slibujeme si od toho větší popularizaci našeho sportu a také jsme si sami vyzkoušeli, že už i ty nejmenší můžeme oslovit házenou. Kdo ví, třeba nám tam roste nový Kotrč, Petržala a další Ale hlavně to byla pohodová zábava pro všechny strany a o to šlo nejvíc! Já jako táta dvouleté dcery to mám doma každý den, jen ať si taky užijí naši kluci . Chceme v těchto aktivitách pokračovat i nadále, zapadá to do naší nové Dukelské koncepce." 

 

Při psaní článku jsme se upřímně bavili. Jednak tím, že vznikl tak skvělý nápad, jako je házená ve školce, jednak odpověďmi dětí, které jsou originální a také tím, že i náš vrcholový tým nemá problém udělat si v přípravě čas a propagovat házenou u těch nejmenších.

Všem, kteří se na těchto aktivitách podílejí moc děkujeme, přejeme hodně štěstí do budoucnosti a jsme rádi, že jsme mohli na úvod fungování našich stránek psát o takovém skvělém tématu.

 

           

 

foto a další informace: PampeLiška - https://www.skolka-pampeliska.cz/

Děti a mládež

Pátý ročník turnaje Žirovnického jednorožce

Ve dnech 8. – 10. 9. 2017 uspořádal DHK Slavoj Žirovnice pátý ročník házenkářského turnaje Žirovnického jednorožce v kategorii mladších dorostenek. Třídenního klání se vedle domácího družstva...

Vršovice Handball Cup 2017 uzavřel svůj pátý ročník

Pražská házenkářská hala v Heroldových sadech o víkendu 8. – 10. září ožila již V. ročníkem mezinárodního dívčího turnaje Vršovice handball cup.  V kategorii mladších a starších žaček se turnaje...

Na severu Moravy se rozjíždějí Festivaly házené

Čerpat zkušenosti z házenkářských velmocí a pokusit se zvýšit členskou základnu pomocí nového projektu pořádání házenkářských festivalů se rozhodli v Moravskoslezském krajském svazu házené....

Litovel MINICUP 2017

Další ročník má za sebou mezinárodní turnaj pro smíšená házenkářská družstva Litovel MINICUP 2017, který již pátým rokem pod patronací nejlepšího pivota MS 2005, bývalého českého reprezentanta a...

Kynžvartský pohár 2017 uzavřel brány

Nejsem spisovatel a neumím psát ani básničky. Troufám si jednou za čas napsat krátký článek o tom, jak se nám daří a co je u nás nového, ale zdaleka moje texty nedosahují kvalit novináře. Jsem laik,...