Ryšánková mění Most za Porubu...

Jen pár hodin po ukončení finálové série žen mezi Mostem a Porubou byla zveřejněna informace o odchodu mostecké Heleny Ryšánkové právě do družstva jejího finálového rivala, týmu Sokol Poruba. V krátkém rozhovoru s Helenou se dozvíte o jejích pocitech z finále, důvodech odchodu do Poruby a také o jejích plánech do budoucna.

 

Helčo, gratulace k titulu, jaké byly v Mostě oslavy?

"Oslavy byly příjemné a moc jsme si je užily, a to zejména také proto, že máme v týmu dost nových holek, které vyhrály titul poprvé."  

 

Předcházela tomu finálová série s Porubou, jak jsi jí viděla Ty?

"My jsme v Porubě prohrály smolně. V průběhu zápasu jsme vedly, ale kvůli našim chybám jsme o vedení přišly. Následovaly sedmičky, které jsou o štěstí. Ale myslím, že právě ta smolná porážka nás ještě více nahecovala a před domácím publikem jsme chtěli titul urvat. Myslím, že už první zápas doma jsme Porubu slušně zaskočili a druhým vítězstvím jsme vše dovršili." 

 

Včera bylo oficiálně oznámeno, že odcházíš z Mostu do týmu vašeho finálového soupeře, družstva Sokol Poruba, jak k tomu došlo?

"V dubnu mne se svým zájmem oslovil manažer Poruby, pan Adámek, zda bych neměla zájem jít po skončení sezóny do Poruby. Letos mi končí smlouva v Mostě a v té době jsem měla ještě i jiné zahraniční nabídky. Když jsem to probrala s přítelem a rodinou, tak jsem se později rozhodla pro Porubu."

Ve finálové sérii jsi tedy byla v dost zvláštní situaci, nebo jak jsi to cítila?

"V Mostě jsem své rozhodnutí oficiálně oznámila až v pondělí, tedy den po ukončení finále. Já osobně jsem si to nepřipouštěla. Finále jsem hrála za jako hráčka Mostu, kterého jsem stále součástí a titul jsem chtěla vyhrát já. To, že budu příští sezónu hráčkou soupeře, v tu chvíli vůbec nebylo v ničem podstatné."

Proč ses rozhodla právě pro Porubu, byly i jiné nabídky?

"Měla jsem nabídku do první německé Bundesligy. Zahrát si v této soutěži je můj sen a vše vypadalo nadějně. Německý tým HSG Blomberg-Lippe měl vážný zájem, bohužel se ale kluby nedohodly na výši výchovného, které se za mne musí platit. Ve hře bylo i prodloužení smlouvy s Mostem, ale klub nechtěl splnit jeden z mých požadavků, takže jsem zvolila Porubu. Můj přítel (pozn. red.: Boris Aspridis, v současnosti ještě hráč KP Brno) se s největší pravděpodobností přesune na Slovensko, takže mu budu určitě blíž."

 

V Mostě budeš teď ještě trénovat do konce sezóny anebo se připojíš k Porubě?

"Vedením klubu mi bylo sděleno, že mám v pátek odevzdat věci a auto, kterým jsme s Petrou Vítkovou dojížděli z Prahy na tréninky. Smlouvu mám do konce června, takže ještě uvidím, jak se s klubem domluvíme ohledně trénování do konce sezóny. Vše je ještě v řešení."

Naše akademičky zamíří v červenci na Univerziádu do Jižní Koreje. Ty studuješ. Týká se tato událost i Tebe?

"Ano, jsem v širší nominaci, a jelikož přestupuji do Poruby, tak jsem moc ráda, že mi tamní klub nebude v případné účasti v Koreji bránit a uvolní mne."

 

V Mostě jsi prožila čtyři roky své kariéry. Na co budeš nejvíce vzpomínat a jaké je tvé očekávání od Poruby a od té další sezóny?

"Vzpomínat budu určitě na skvělou diváckou kulisu a diváky, kteří nás chodili podporovat. To si myslím u nás v Česku nemá žádný tým. Od Poruby očekávám, že se výkonnostně posunu někam dál. Během týdne se tam trénuje i dvoufázově, a myslím si, že se určitě naučím i něco nového o jiného trenéra. Současně se těším na evropské poháry, které Poruba v posledních letech vždy hrála a dobře si v nich vedla."

 

Helčo, děkujeme za rozhovor a ještě jednou gratulujeme k titulu českých mistryň. Do budoucna Ti přejeme, abys našla v novém klubu přátele a kariéra se Ti čím dál lépe rozjížděla. Hodně štěstí a dalších velkých sportovních, ale i osobních úspěchů. 

 

foto: Martina Vysloužilová a fb Heleny Ryšánkové

Ženské soutěže