Rumunská kráska s dynamitem v ruce – Cristina Neagu

Cristinu jsem poprvé na hřišti potkal 6. února 2011 v Rumunsku. Ten zápas ligy mistryň byl v mnohém zajímavý. Cristina Georgiana Neagu byla čerstvou nositelkou ocenění nejlepší házenkářka světa za rok 2010 a hvězdou svého týmu Oltchim Rm. Valcea, nastoupila proti současnému zaměstnavateli RK Budućnost Podgorica, na lavičku Oltchimu usedla poprvé jako trenérka jedna z nejlepších hráček historie, dánská „enfant terrible" Anja Andersen a Cristina tehdy velmi nezvykle nedala ani jeden gól. Přesto slavila s týmem jednobrankovou výhru a o tom, jak skvělá je to hráčka a střelkyně, jsme se všichni mohli přesvědčit v jejich dalších zápasech za Valceu, Budućnost i národní tým Rumunska.

Jsme moc rádi, že nám Cristina, aktuálně druhá nejlepší střelkyně ligy mistryň, pro fanoušky HNB ochotně poskytla i tento slibovaný rozhovor:

Cristino, předem gratuluji k prodloužení smlouvy s Budućností, je to určitě dobrá zpráva pro obě strany. Jak moc těžké to bylo rozhodnutí, navíc když se spekulovalo, že o tebe má zájem CSM Bukurešť (pozn. klub již získal dvě dánské reprezentantky L. Jorgensen a M. Fisker)?
„Děkuji, pro mne to nebylo těžké rozhodnutí. Měla jsem několik nabídek, ale rozhodla jsem se zůstat v Budućnosti, protože se zde cítím skvěle a styl a idea hry tady je přesně to, co chci. Jsem zde respektována, máme tu perfektní zázemí a tým a já pevně věřím, že zde mohu vyhrát s Budućností Champions League."

Kdy a jak jsi začala s házenou?
„Začala jsem v Bukurešti, když mi bylo 12 let. Neměla jsem vůbec pojem o tom, co je házená a bylo to spíše ze zvědavosti. No a nakonec to byla láska na první pohled. :-)"

Černá Hora má krásné hory i mořské pobřeží, co ty osobně máš ráda na této zemi, kromě házené samozřejmě.
„Černá Hora je maličká země ale má úžasné pobřeží a pláže, takže to je právě to, co zde mám nejraději."

EURO 2014 v Maďarsku a Chorvatsku tě zastihlo ve skvělé formě, byla jsi v All Stars Team jako nejlepší levá spojka. I váš tým hrál pěknou házenou. Jak jsi viděla EURO ty?
„Osobně jsem odehrála dobrý turnaj, ale také jsem věřila, že náš tým může skončit lépe než na konečném 9. místě. Vždy dělám pro svůj tým maximum, ať je to klub nebo reprezentace, ale na lepší místo to bohužel teď nestačilo."

Ještě jedna otázka na EURO. Každý hrací den, pokud hrál rumunský tým, měl žebříček rychlosti střelby pouze jediného vítěze, a to tebe. Většina tvých střel se blížila rychlosti 100 km/h a vybavuji si dokonce, že tip na tebe pomohl jedné z českých fanynek a házenkářek k výhře oficiálního míče EURA (pozn. Petře Ketnerové). Máš nějaký speciální trénink, techniku a nebo je to „vrozené"?
„Myslím si, že je to mix všech těchto elementů. Dobrá technika, vrozené předpoklady a dobrý trénink. Samozřejmě ne nezbytně v tomto pořadí. :-)"

Začaly hlavní skupiny ligy mistryň, celkem jistě vedete svou skupinu s tříbodovým náskokem. Co očekáváš od dalších zápasů a zbytku soutěže?
„Už jsme vyhráli první dva zápasy v hlavní skupině (ve Volgogradu a doma s Lipskem). Můj osobní cíl je udělat maximum pro tým v každém zápase. Nejdůležitější pro mne je, aby se mohl celý tým na konci radovat z vítězství."

Co tvé rituály, maskoti? Jak vypadá tvůj den před zápasem?
„Né, já nejsem pověrčivá hráčka... :<>) Můj den je normální, nic mimořádného, dám si oběd a před zápasem si lehce zdřímnu, toť vše.. :)"

Naposledy jsme se na hřišti potkali nedávno při zápase Vardar - Budućnost. Zápas i atmosféra byla dost vyhrocená, ale ty jsi vždy velmi klidná a koncentrovaná. Pamatuješ si, že bys měla s rozhodčími nějaký spor někdy?

„Ne, já nikdy konflikt s rozhodčími neměla. Vím moc dobře, že nemohu změnit jejich rozhodnutí. Snažím se být klidná a mluvit k nim pouze pokud to považuji za nezbytné, ale nic víc než to. Má práce je hrát házenou, ne si stěžovat na rozhodnutí rozhodčích."

Jsi velká hvězda, házenkářka světa roku 2010...co normální věci okolo tebe? Oblíbené jídlo, film...?
„Mimo házenou vedu normální život jako většina lidí. Nic mimořádného. Mám ráda doma dělané jídlo, sledování všech možných filmů, krom hororů, někdy jít ven, samozřejmě když nehrajeme a nepřipravuji se na zápas."

Jednoho dne bude hráčská kariéra u konce. Máš nějakou představu, jakým směrem se vydáš potom?
„Nejsem si úplně jistá, zda budu chtít zůstat u házené nebo blízko házené. Aktuálně se ale soustředím na to, abych si užívala házenou jak jen je to možné a doufám, že to ještě pár let bude. :-)"

Setkala jsi se někdy s českou házenou a pokud ano, jaké jsou tvé zkušenost či vzpomínky?
„Potkala jsem Filipa Jíchu v roce 2010 během toho, co jsme byli oba oceněni jako hráči světa. Zanechal na mne velice dobrý dojem."

Jsi idolem spousty malých i velkých házenkářek u tebe doma v Rumunsku, ale i v celé Evropě. Máš nějaký vzkaz pro naše české házenkářky a házenkáře a čtenáře HNB?
„Já doufám, že si lidé z České republiky budou užívat sledování házené, když bude hrát můj tým a já. :<>) Snad mohu být inspirací pro mladé lidi, kteří milují házenou a hledají důvod a motivaci začít trénovat. A také doufám, že budou fandit Budućnosti a Rumunsku, když budeme hrát! :)"

 

foto: web RK Budućnost, IHF a fb Cristiny Neagu

 

Zahraniční házená

EURO 2016 - Šok, který překvapil celý svět

Šok – to je asi nejpřesnější a nejčastější popis situace na pomalu končícím šampionátu. Dánsko bude sice hrát s Francií, ale jen o páté místo....

EHF EURO 2016 - Infostřípky - Gdaňsk

Mistrovství Evropy 2016 v Polsku začalo. Jak jsme již informovali, má naše házená na tomto poli hned čtyřčlenné zastoupení díky dvojici rozhodčích...