Rok 2015 končí, pojďme se podívat jaký byl....

Do konce roku 2015 zbývá posledních pár hodin. Všechny zápasy, turnaje a šampionáty jsou pro letošní rok dohrány, a tak se budeme věnovat tak trochu rekapitulaci roku 2015. 

Podíváme-li se na uplynulých 12 měsíců z pohledu české házené, musíme říct, že to s ní je jako na houpačce. Určitě se najde několik věcí, které stojí za vyzdvihnutí, ale asi mnohem více se najde těch, které se stát vůbec neměly, a které bohužel teď vedou k předčasným volbám do vedení ČSH. 

Za zviditelnění a náš respekt určitě stojí dobrovolná práce pro házenkářskou mládež. Velký dík zaslouží nejen pořadatelé různých mládežnických turnajů, trenéři týmů, rozhodčí, ale i projekt Regionálních házenkářských center, do jejichž chodů se postupně zapojují nejen trenéři RHC, ale v podobě hostí i různí hráči, hráčky a trenéři z nejvyšších soutěží, kteří pořádají v centrech ukázkové tréninkové hodiny. 

Díky častému vyhledávání informací prostřednictvím internetu můžeme také říct, že za pochvalu stojí i přístup většiny klubů k propagaci svých týmů. Oproti minulým letům jejich webové a facebookové stránky jen kvetou. Možná by to chtělo ještě zapracovat, především v nižších soutěžích, na fotografiích a včasných informacích k jednotlivým zápasům. Zde je ale nutné zohlednit fakt, že se právě o tyto webové stránky starají ve velké většině opět jen dobrovolníci, kteří večer místo k TV usednou k počítačům a po dlouhém dni se ještě do noci perou se sháněním informací a následně je vkládají na stránky. Poděkování si bezesporu zaslouží i sponzoři, bez kterých by nemohl fungovat ani jeden klub. 

Mezi dobrými počiny a prospěšnými věcmi pro českou házenou je potřeba také uvést aktualizaci některých svazových předpisů, které se v roce 2015 podařilo schválit. Máme nové stanovy, soutěžní řád atd., i když ani zde neproběhlo vždy vše hladce. Nejvíce je to asi vidět na pravděpodobně dobře míněném ustanovení o omezení startů hráče během jednoho hracího termínu, které bylo uvedeno v platnost ne úplně standardním způsobem a vyvolalo nejeden zbytečný konflikt v házenkářské komunitě.

Uznání si také zaslouží zástupci z řad delégátů a rozhodčích, na které se v házené dost často zapomíná. Příkladem pro naše začínající sudí, kterých je mimochodem stále velký nedostatek, může být účast našich mezinárodních rozhodčích na řízení finále MS mužů v Kataru, na Olympijské kvalifikaci či Univerziádě. Úspěchem pro českou házenou je také fakt, že se mužská seniorská reprezentace účastnila MS v Kataru. Z mladších reprezentačních kategorií si naše uznání zaslouží dorostenky, které během léta úspěšně absolvovaly Evropský olympijský festival mládeže a následně se pak zúčastnily ještě ME v Makedonii. 

Podíváme-li se na stinné stránky roku 2015, v první řadě musíme poukázat na absolutní rozklad vztahů ve vedení ČSH, kdy se z týmu přátel, kteří chtěli v roce 2013 posunout českou házenou vpřed, stali totální nepřátelé, což v samotném důsledku vedlo k naschválům a nespolupráci mezi Exekutivou ČSH a zaměstnanci sekretariátu v čele s generálním sekretářem. Spory se promítly také do samotné Exekutivy a vedly k tomu, že po několika rezignacích dosluhuje tento výkonný orgán naší házené v minimálním obsazení 5 členů.

Marketing ČSH také zaspal svou dobu. Jak jinak si vysvětlit ztrátu sponzorů, kdy třeba ani Extraliga mužů nemá svého partnera. Je celkem ostudné, když v televizních přenosech, kdy jsou v jiných sportech dresy hráčů ověšeny sponzory soutěže, házenkáře zdobí pouze logo ČSH. Téměř podobná situace je i u reprezentačních týmů. 

Ve výčtu nepovedených věcí je nutné zmínit také likvidaci časopisu Handball Plus. Jeho úvodní převedení do elektronické podoby a následné celkové zrušení asi ocenilo jen málo házenkářů, přeci jen byl vlastní časopis chloubou házené. Toto je však jen malá ukázka celkově špatného vedení PR oddělení ČSH, kdy manažera komunikace zdobí spíše nekomunikace směrem ke klubům a samotným házenkářům. Webové stránky ČSH jsou často plné faktických chyb nebo nedoplněných informací a z ryze reprezentační stránky na sociálních sítích se stala doslova džungle bez schématu, která odradila především fanoušky českých reprezentantů z jiných zemí. Stejně tak se web ani facebookový profil nevyužívá k řádné propagaci sponzorů, kteří za své peníze potřebují vidět i zpětnou vazbu. Nemůžeme se potom tedy divit, že se sponzoři do házené nehrnou. Je však nutno dodat, že za poslední měsíce, kdy bylo "povoláno" na pomoc hned několik dalších lidí na psaní webových článků, se úroveň opět dostala na standard, který dříve zajišťovala, a to zdůrazňujeme, DVOJICE redaktorů Jan Vtípil a Alžběta Vejrostová.  

Jak vypadal rok 2015 z pohledu HNB... 

Na konci čtvrtého roku působení našeho společného projektu bychom chtěli poděkovat fanouškům za přízeň, kterou nám projevují, vždyť po čtyřech letech členská základna HNB stále stoupá. :-) 

Po březnovém ukončení spolupráce ze strany ČSH, jsme se trochu obávali o to, jak budeme bez přísunu informací zvládat včasné informovování především o reprezentačních týmech, losech pohárů atd. Jak se však ukázalo, obavy to byly zbytečné, díky dobrým vztahům s házenkářskou komunitou a dalším informačním zdrojům HNB funguje dál. :-)  Naše veliké díky tedy patří hráčkám, hráčům, trenérkám, trenérům a realizačním týmům klubů i všech reprezentací. Kdyby nám nepodávali pomocnou ruku, nebylo by HNB dnes nejkoplexnějším a aktuálním házenkářským zdrojem informací a nemělo by tolik fanoušků.

Další hodně velké díky patří fotografům v čele s Robertem Grimem, kteří pro nás všechny (a bez nároku na honorář) zvěčňují jak české, tak mezinárodní zápasy. A nesmíme zapomenout na vás, kteří se podílíte na tvorbě HNB tím, že nám zasíláte své podněty nebo tipy ke zveřejnění. Poděkování prostě patří vám všem milovníkům házené!!!

Vzhledem k faktu, že HNB se nezaměřuje pouze na českou házenou, velkou radost nejen našim fanouškům dělá také televizní stanice NOVA Sport, která za rok 2015 odvysílala 78 bundesligových zápasů s bezkonkurenčním komentářem Daniela Čurdy, kterému občas, i když je to hodně těžké, zdatně v komentování sekunduje bývalý reprezentační pivot Václav Vraný. 

Podobně sledované jsou také televizní házenkářské přenosy stanice ČT Sport, především pak s kvalitním komentářem Jiřího Kalemby a Jana Vtípila. Zde se nám konečné číslo odvysílaných zápasů zjistit nepodařilo, ale vzhledem k faktu, že se vysílá každý domácí reprezentační zápas a většinou jeden extraligový zápas týdně, půjde také o pěknou řádku zápasů. Navíc se v letošním roce dostalo do vysílání i několik zápasů ženské Interligy.

Ano, můžete namítat, že to není moc a že v porovnání s jinýmy sporty zaostáváme. S přihlédnutím na další aspekty to také ale není málo. Budeme určitě doufat, že se v budoucnu zlepší jak počet odvysílaných zápasů, tak i vysílací časy házené.

Co dalšího, krom většího počtu televizních přenosů, si tedy přát do nového roku 2016? Pro HNB si přejeme hodně nových fanoušků a stále tak velké nadšení a přízeň těch stávajících, pro které nás baví toto vše dělat. Takové množství čtenářů je však již i velká zodpovědnost, a tak si přejeme i to, aby nám přibyl nějaký ten nový mecenáš, který by nás dokázal posunout z čistě amatérského projektu zase o kousek dál . Obrovsky zde děkujeme těm stávajícím, kteří nám umožňují vést HNB alespoň na stávající úrovni.

Pro hráče, hráčky a celé týmy, aby se jim vyhýbala zranění a zdraví drželo. Pak to, aby při všech štěstí stálo a dokázali uspět v turnajích a zápasech, která je čekají. 

Pro fanoušky a příznivce házené to, aby rok 2016 byl rokem šťastným a měli co nejvíce času na zájmy jako je házená.

….... a pro českou házenou? Hodně úspěchů na reprezentační i klubové úrovni, rostoucí členskou základnu a konečně pevné vedení , které bude táhnout za jeden provaz a nebude muset řešit interní problémy včetně rebelie a bude tak mít čas a energii měnit sliby v činy. 

 

Krásného Silvestra plného smíchu a šťastný vstup do nového roku 2016 

vám za všechny správce HNB přeje Hanka Kaczkowská.