Rodinné trio Tonarů jako vlajková loď házenkářů Plzně!

Jeden střílí branky z levé spojky, druhý zase chytře diriguje útok vicemistra z Plzně a třetí rozdává svým svěřencům pokyny z lavičky! Rodinný klan Tonarů má v kádru plzeňského Talentu jasně dané úkoly. Trenér Michal Tonar převzal tým před letošní sezónou po Martinu Šetlíkovi a úkol je pro něj nejspíše jasný, vrátit Talent znovu na nejvyšší příčky! Nelehký úkol, avšak Plzeň přes skřípavý začátek sezóny po 9. kole znovu okupuje přední příčky extraligové tabulky, je jen dva body za vedoucím Zubřím! Jeho synové Michal a Jakub zase střelecky táhnou svůj tým a jsou lídry loni stříbrného celku extraligy.

Jak již bylo řečeno, trenér Plzně a otec bratrů Michala a Jakuba, Michal Tonar převzal kádr po Martinu Šetlíkovi, se kterým jsou mimo jiné velcí přátelé, ve Starém Plzenci mají postaveny baráky hned vedle sebe. Jeho manželka byla také výbornou ligovou volejbalistkou. V dobách slávy spolu s Martinem Šetlíkem slavili v plzeňském Kovopetrolu zisk mistrovského titulu, hrál také i za Duklu Praha. Michal Tonar má samozřejmě zkušenosti ze zahraničí, prošel si házenou v Německu, kde působil například v Aue, ale třeba i na Islandu, no a nyní své zkušenosti předává svým svěřencům. A je snad ve sportu raritou, když se sourozenci nebo rovnou rodina sejdou v jednom týmu? Ne! V Plzni tohle rozhodně neplatí! Momentálně má pod svými „křídly“ oba dva syny, avšak jak se nechal v jednom z rozhovorů slyšet, zrovna velké lákadlo to pro něj není a jako správný rodič má na ně od začátků vyšší nároky. Ale zatím je vidět, že tahle spolupráce funguje!

Starší z bratrů, třiadvacetiletý Michal, je aktuálně asi největší hvězdou Plzně společně se Stehlíkem a Štochlem a možná se dá tvrdit, že i jeden z nejlepších v extralize. Je to právě on na střední spojce, kdo dokáže tým podržet svými góly v rozhodujících situacích a rozesílá často až neuvěřitelné pasy pro své spoluhráče z týmu. Letos měl také dokonce možnost zahrát si v evropské kvalifikaci o EURO 2018 v Chorvatsku proti Islandu, kde měl nahradit zraněného Ondřeje Zdráhalu, nakonec si však před skvělou kulisou v Brně nezahrál. V minulých sezónách, ale i v té letošní, byl Michal pro plzeňské doslova nepostradatelným hráčem, jakmile jeho osoba na hřišti chyběla, Plzni chyběl určitý šmrnc a bylo na jejím útoku poznat, že jí chybí její hlavní muž! A aby ne, s 51 brankami je momentálně nejlepší střelec Plzně! Před sezónou 2017/2018 se psalo o jeho odchodu z kádru, avšak on sám prodloužil smlouvu ještě o jeden další rok. O jeho kvalitách není jistě pochyb, i možná proto se dá očekávat jeho přesun do zahraničí po letošní sezóně. Dovede společně se spoluhráči Plzeň k titulu?

Nejmladší z rodinného klanu, teprve devatenáctiletá spojka a mládežnický reprezentant Jakub Tonar, je momentálně v Plzni „numero uno“ na levé spojce. V předešlých sezónách do A týmu jen pokukoval a na hřiště se dostával jen sporadicky. Po odchodu opory Milana Škvařila do Švýcarska se čekalo, jak se mladíček dokáže s touto pozicí vypořádat. A fanoušci možná až s údivem koukají, jakou oporou je pro plzeňské v letošní sezóně. Aby taky ne, se starším bratrem Michalem jsou nejlepší střelci svého týmu, na bráchu v tabulce střelců ztrácí nyní pouhých šest branek! Letos například zaznamenal hned dvakrát devíti brankový příděl, a to do sítě nováčka ze Strakonic a Jičína a z mladíka se tak stala střelecká opora týmu! Neztratil se ani na evropské scéně, proti řeckému Olympiacosu se trefil v první zápase dvakrát, v druhém šestkrát, proti ještě kvalitnějšímu soupeři ze španělské Anaitasuny se prosadil čtyřikrát. A jak se sám nechal slyšet v rozhovoru: „S bráchou si vyhovíme, hrajeme poslepu, je to paráda.“ I možná proto patří v probíhající sezóně společně s bratrem Michalem mezi největší tahouny týmu. Je jen otázkou, jak dlouho tato nadějná spojka v tým vydrží, než si jej všimne nějaký zahraniční klub!

Zdroj: HNB

Foto: Oficiální FB stránka Talentu Plzeň

 

Články sezony 2017/2018 sponzorují: