Rodí se nový ročník WHIL - Upoutávka na 1. kolo

Již zítra to vypukne, nové boje o titul vítězek Česko-slovenské interligy žen, nové tváře, nový tým, nové cíle, nová předsevzetí, rodí se nový ročník WHIL…, a to vše vyvrcholí v květnu příštího roku boji o národní tituly v Česku a na Slovensku.

Letos bude mít po čase WHIL opět třináct týmů, po dlouhé době se zde objeví nový český tým z házenkářského města Plzně a mírně změněný je i herní systém bojů o český titul, resp. bojů o sestup. Nová bude například i role jedné z našich nejzkušenějších, dnes již bývalých, reprezentantek – Petry Vítkové, která usedne coby trenérka na lavičku DHC Slavie Praha a o nadcházející sezóně říká: „Letošní ročník bude hodně zajímavý a myslím si, že oproti jiným rokům i vyrovnaný.“

Kdo na sebe narazí v prvním kole a kam můžete přijít fandit tento víkend?

so 5. září v 15:00 hod.: Sokol Písek – HC Plzeň

Hned úvodní zápas nového ročníku svede proti sobě dva týmy, u kterých lze čekat zejména boj o záchranu v soutěži. Pro nováčka z Plzně má zápas historický podtext a určitě se bude chtít v této soutěži, kterou tým z tohoto západočeského města nikdy nehrál, ukázat. Na palubovce písecké „Obloukovky“ je to ale vždy těžké, a to nejen pro nováčka soutěže. Zaváhat zde loni dokázal i konečný vítěz WHIL z Michalovců. Určitě ale půjde o důležité body, které se na konci mohou počítat dvojnásob.

so 5. září v 16:00 hod.: HC Zlín – ŠKP Bratislava

Tým z hlavního města během prázdnin posílila zkušená slovenská reprezentantka a nejlepší házenkářka Slovenska 2013 Petra Beňušková, která se vrátila z angažmá ve Francii a určitě bude velkou posilou tohoto outsidera loňského ročníku. Zlín naopak několikanásobná nejlepší slovenská házenkářka Alžběta Tóthová opustila, i když v současnosti ještě probíhá v této věci spor. Nic to nemění na tom, že Zlín opustila zkušená spojka, a také reprezentantka Hradilová a další. Výsledky v přípravě také neměl Zlín nikterak přesvědčivé, výhry střídaly výrazné prohry (s průměrným maďarským Mosonmagyaróvárem, bojujícím loni o záchranu v nejvyšší soutěži, 17:37 a s ruskou Ladou Toglliati 22:43). Z toho všeho lze dedukovat, že by zápas mohl být vyrovnaný a pro diváky zajímavý.

so 5. září v 17:30 hod.: Iuventa Michalovce – Zora Olomouc
Obhájce titulu v létě opustilo ale i doplnilo velké množství hráček. Výrazné oslabení v odchodu pivotky Horňákové (francouzský Dijon) kompenzovalo vedení týmu angažováním mladé Ukrajinky Olgy Perederij, která přišla z ruského Rostova a v přípravě podávala výborné výkony. Další velkou posilou je první Španělka ve WHIL, brankářka Lafuente. Vůbec brankářské trio Gubiková, Lafuente, Medveďová, kterým Michalovce disponují, je jasně nejsilnější v interlize a hostující Olomouc to bude mít nejen z tohoto důvodu na východě Slovenska velmi těžké. Zora se v přípravě prezentovala sympatickými výkony a výběr Jana Bělky bude opět sahat po účastni v českém play-off.

so 5. září v 18:00 hod.: Slávia Partizánske – Slavia Praha
Souboj dvou Slávií bude při pohledu na loňské výsledky zápasem kola. Vicemistr Slovenska a třetí tým Česka uplynulé sezóny slibuje určitě dobrou podívanou. Partizánske posílilo o slovinskou spojku Gerič, která přišla z Michalovců a zůstaly zde tradiční opory, střelkyně Michnová a brankářka Súlovská. Pražská Slavia získala do svých řad písecký talent Veroniku Malou, ale také například mladou nadějnou Veroniku Galuškovou z DHC SVŠ Plzeň. Oslabení ale bude znát zejména na brankářském postu, kdy před nedávnem uvolnila reprezentační brankářku Satrapovou do konce listopadu do Německa. Lze očekávat útočný a vyrovnaný zápas.

so 5. září v 18:00 hod.: Sokol Poruba – Bemaco Prešov
Poruba se za poslední roky vypracovala ve stabilní tým, který každou sezónu atakuje nejvyšší příčky, a ani letos tomu určitě nebude jinak. Do Ostravy přijede tým Prešova, který v loňském roce spíše paběrkoval, ale v této sezóně ho povede zkušený trenér Daniš a tým oznámil i dvě polské posily, včetně polské juniorské reprezentantky Marzeny Kempy. Určitě tedy půjde o velmi kvalitní prověrku porubského týmu, který posílil o levačku Ryšánkovou z Mostu a Očadlíkovou ze Zlína.

ne 5. září v 17:00 hod.: Veselí nad Moravou – Duslo Šaľa
Veselí prošlo v loňské sezóně řadou výměn na trenérském postu, se kterou se srovnávalo až do konce sezóny. Stále, jako loni, sází na mladé hráčky a seznam příchodů je celkem početný. Nejen pro hráčky, ale i pro nového trenéra Pernického to bude ostrý vstup do sezóny, protože přijede tradičně silný slovenský tým z Šaľy. Ta sice přišla o obě sestry Bízikovi, tým ale doplnil sestavu ze svého dorostu a na Slovensko se vrátil i zkušený kouč Lukačín.

Obhájce titulu DHK Baník Most má v tomto kole volný los.

Hodně štěstí všem účastníkům a ať se v celé soutěži daří.

autor: HNB