První mise splněna - postup vyšel...

Po třech náročných hracích dnech si tým vedený trenérem Janem Salačem, na Olympiádě mládeže v gruzínském Tbilisi, užívá zasloužené volno. "Dopoledne jsme byli na společné procházce, na odpoledne jsem holkám naordinoval už jen klid, odpočinek, regeneraci a přípravu na zítřek," říká spokojeně trenér dorosteneckého výběru W17. 

Jen maličký kousek štěstí včera scházel ke třetí výhře českého házenkářského výběru, kdo zápasy sleduje, ví, že holky do zápasů jdou opravdu na plno a neponechávají nic náhodě. Slova,  "Jsme připraveni", trenéra Salače před odletem do Tbilisi se tedy opravdu naplňují. Základní skupinu děvčata zakončila bilancí dvou výher a jedné velmi těsné prohry. Jak viděl jednotlivé zápasy realizační tým W 17? 

GRUZIE - Konečný výsledek o tom sice nevypovídal, ale v úvodu naše hráčky tak jasnou kontrolu nad utkáním neměly. Bály se vzít zodpovědnost na sebe, a když už vystřelily z větší vzdálenosti, střelba byla velmi nepřesná. Dalo by se to shrnout dvěma slovy, nervózní a zakřiknuté. Obrana fungovala báječně hned od úvodu utkání. Když se během první poloviny prvního poločasu přidaly povedené kombinace s přesnou střelbou, začal rozdíl ve skóre růst v náš prospěch až na poločasových 17:10. K druhému poločasu lze říct jen, že jsme jasně dominovali, což dokládá i to, že branku vstřelilo všech 12 hráček v poli. 

Česká republika - Gruzie 44:18

Sestava a branky Česka: Vašulková, Lapčíková 4, Baumbachová 2, Galušková 6, Novotná 2, Kovářová 9, Mizerová 3, Mučková, Brožová 2, Šustková 6, Preslová, Večeřová 3, Konečná 1, Buchnerová 4, Žačková 2.

 

RUMUNSKO - Hned od úvodu jim fungovala obrana 1:2:3, přes kterou se soupeřky jen velmi těžko prosazovaly. Oproti utkání s domácí Gruzií se jim dařilo výrazně lépe proměňovat vytvořené šance, a tak se rychle ujali vedení 5:1. Stejný průběh mělo úvodních 20 minut prvního poločasu, kdy hráčky do puntíku plnily taktické pokyny. Prvních 20 minut se opravdu povedlo, bohužel ale vybudovaný náskok děvčata ztratila a v poločase se tak usela spokojit s jednobrankovým vedením. Do druhé poloviny utkání vstoupily hráčky České republiky velmi podobně jako do první. Znovu si rychle vybudovaly náskok, který s malými výkyvy držely až do konce utkání. Na konci pak získaly důležitý náskok, o který se na konci trochu strachovaly, protože poté, co soupeř snížil na rozdíl jediné branky, zbývala odehrát ještě minuta. Výhra však vyšla a radosti bylo opravdu dost. 

Česká republika - Rumunsko 26:25

Sestava a branky Česka: Vašulková, Lapčíková 1, Baumbachová 2, Galušková 7, Novotná 1, Kovářová6, Mizerová 1, Mučková, Brožová2, Šustková 5, Preslová, Večeřová, Konečná 1, Buchnerová, Žačková.

 

RUSKO - Před 4 měsíci dostaly naše hráčky od Ruska krutou lekci v podobě 17 brankového rozdílu, ze kterého se tentokrát očividně poučily. Do utkání totiž vstoupily velmi dobře, dařilo se jim proměňovat střelecké příležitosti, které v brance podpořila L. Preslová. Skvělou taktickou hrou v prvních 25 minutách si vytvořili až 4 brankový náskok, který ale po polevení tempa v posledních 5 minutách první půle ztratili, v poločasu byl ale stav nerozhodný, což byla vzhledem k průběhu poločasu velká škoda. Závěrečných 30 minut už bylo velmi vyrovnaných, oba celky se pravidelně střídaly ve vedení a nenechaly druhého odskočit na více jak jednu branku. Ve srovnání s prvním poločasem se ve druhém dařilo o něco méně proměňovat šance a ubylo brankářských zákroků. Na druhou stranu ale byla z každého pohybu hráček vidět obrovská bojovnost a odhodlání odčinit březnovou prohru z Torshavnu. V závěru utkání byl reprezentační tým blízko senzačního bodu nebo dokonce dvou, ale nepovedená hra 7 proti 6 nepřinesla vyrovnání a senzační výsledek se nepodařilo dotáhnout. Se silným Ruskem je prohra o 2 branky 24:26 skvělým výsledkem. Holky odehrály skvělý zápas. Kdo se na utkání opravdu díval, nemůže upřít obrovskou snahu, bojovnost a odhodlání, no a také změnu přístupu ke hře oproti kvalifikaci na Faerských ostrovech, i když v závěru neproměnily několik dobrých příležitostí. Trochu náš výkon sráží menší schopnost spolupráce s křídly a pivoty, tyto detaily ještě chybí k tomu, abychom mohli družstva jako Rusko porážet. Skvělé utkání odehrály opět především S. Kovářová a J. Šustková. Její vyloučení v závěru naši hru nepochybně ovlivnilo. Co je velmi pozitivní? Dokážeme se už připravit na těžká utkání s lepšími soupeři, což se nám bude hodit jak v bojích o medaile, tak i na mistrovství Evropy. Za toto utkání musíme holkám velmi poděkovat, hrály opravdu s nasazením, chtěly to utkání zvládnout. Taková utkání podporují jejich výkonnostní růst.

Česká republika - Rusko 24:26

Sestava a branky Česka: Vašulková, Lapčíková 2, Baumbachová , Galušková 3, Novotná 1, Kovářová 7, Mizerová , Mučková, Brožová 2, Šustková 8, Preslová, Večeřová 1, Konečná , Buchnerová , Žačková .

V pátek 31.7.2015 nastoupí od 11:30 hodin český výběr do 17 let na Evropské olympiádě mládeže v semifinálovém zápase proti Dánsku. "Bude to opět těžký boj, ale my si věříme," říká trenér Salač. 

 

Pojďme tedy všichni držet palce českému reprezentačnímu týmu W17 v bojích o olympijské medaile. Zápas budete moci sledovat prostřednictvím tohoto odkazu: www.youtube.com/channel/UCc7vs-kXPE7R5SezSGa9cUA...

 

Další zajímavosti a program Olympiády najdete zde: tbilisi.olympic.cz/program#m:olympicProgram;d:0

 

HODNĚ ŠTĚSTÍ, DRŽTE SE, JSME S VÁMI. 

 

Reprezentace

Další nejen reprezentační loučení

Na brněnském Super dni házené se s házenkářskou kariérou loučila také reprezentantka"Pozi" PAVLA POZNAROVÁ.   Pavla se do kádru seniorské...