Pro Slavii Praha začíná kvalifikace Poháru EHF

Po mužské složce se tento týden rozjíždějí i kvalifikační zápasy evropských pohárů. Jedním ze dvou českých zástupců v Poháru EHF je tým DHC Slavia Praha, který oproti loňsku prošel jak trenérskou, tak hráčskou obměnou. Co vše bylo potřeba pro pohárové zápasy připravit, jak probíhají poslední přípravy týmu a jaká úskalí na hráčky samotné čekají prozradili v rozhovoru níže předseda klubu DHC Slavia Praha, Richard Toman, asistent trenéra František Štika a brankářka Petra Kudláčková.  

Slavia Praha přivítá běloruský celek BNTU-BelAZ Minsk v domácí hale již v sobotu 16. září v 17.00 hodin, odveta se hraje o den později od 15.00 hodin. O přípravě týmu informuje asistent trenéra Řezáče, František Štika.

Jak probíhá příprava na první pohárové utkání? V čem se liší od přípravy na ligová utkání?

Radikální změny v přípravě nejsou. Vzhledem k tomu, že nedávno probíhal turnaj v Hodoníně, kterého se účastnil i tým Minsku, měli jsme možnost získat videomateriál, z toho čerpáme a připravujeme se na situace, které jsou pro soupeře typickým herním projevem.

Získaný materiál dle vašich slov naznačil, na které hráčky se bude třeba zaměřit. Kdo je tedy tím obávaným želízkem v ohni Minsku?

Jestli obávaným želízkem to nevím, ale rozhodně si budeme muset dávat pozor na hráčky na levé a střední spojce. Tým Minsku má ve svém kádru převážně vysoké štíhlé hráčky, což by nám mohlo dělat trošku problémy, ale pokud se nám podaří poskládat ten správný recept hry a zaměříme se na kvalitu naší obrany, poradíme si i s tím.

Slavia má nově poskládaný tým. Jak jsou na tom hráčky po psychické stránce?

Máme za sebou soustředění, na kterém to možná ještě trošku jiskřilo, ale od té doby jsme odehráli několik přípravných turnajů, a dokonce už i dvě vítězná ligová kola, ve kterých se ukázalo, že si holky sedly. Samozřejmě, že se tvoří takové ty mini skupinky, ale to není nic proti ničemu. V šatně i na trénincích panuje pohoda a odhodlání uspět.

Minsk působí hodně sebevědomým dojmem. Jak si s tímto poradíte?

To je asi pravda, ale není potřeba se dopředu něčeho obávat. Řekli jsme si, co chceme hrát, na co si dát pozor. Viděli jsme několikrát videa ze zápasů se Zlínem a Porubou, ve kterých jsme hráčky upozorňovali na určité situace. Budeme stavět na dobré obraně, která se bude opírat o brankářky a krajní spojky Galuškovou a Hudákovou. Za sebe můžu říct, že holkám věřím na sto procent hlavně v tom prvním zápase. Věřím, že do soubojů dají vše a budou se rvát o každý míč. Věřím i v to, že konečné skóre prvního zápasu bude v náš prospěch. Trošku se ale obávám toho, že po fyzické stránce bude odveta těžká a bude hodně bolet. Přeci jen to bude tvrdý boj a času na regeneraci moc nebude.

Vy máte bezpočet osobních hráčských zkušeností z pohárových utkání. Jak to teď vnímáte z pozice trenéra?

Asi je to divné, ale já jsem naprosto klidný. Nevím, jestli to je věkem nebo něčím jiným, ale prostě to tak je. Dříve jsem dny před pohárem, ale i ligou, byl strašně nervózní a nesnesitelný. Vše se vždy změnilo prvním výhozem, pak už jsem vnímal jen hru. Samozřejmě, že to srovnávat nemůžu, ale jsem přesvědčen, že se u mě tentokrát žádná nervozita nedostaví. Jak už jsem říkal, já holkám věřím.

Tým je po fyzické i psychické stránce připraven na to, že oba zápasy sehraje v domácím prostředí. Jak těžké bylo vyjednávání s Minskem, a co se v rámci pohárových zápasů přímo v hale chystá objasnil šéf DHC Slavie Praha, Richard Toman.

Hrajete oba zápasy na domácí půdě. Jak těžké bylo jednání o konání obou zápasů v Praze?

Minsk od prvního kontaktu působil hodně sebejistě. Mezi našimi kluby proběhlo bezpočet mailů a telefonních hovorů. Vyjednávání trochu komplikoval fakt, že v loňském roce, kdy si byli jistí, že obě utkání na palubovce Mostu zvládnou a bez problémů postoupí, změnila realita, která byla nakonec jiná.

Mělo vedení Minsku nějaká speciální přání?

Vedení Minsku si žádné zvláštní podmínky nekladlo. Při osobním setkání se šéfem klubu, které se konalo v Hodoníně jsme v přátelské atmosféře probrali potřebné věci spojené s ubytováním, jídlem a tréninky.

Připravujete v rámci pohárových zápasů nějaké novinky pro fanoušky, sponzory, házenkářskou veřejnost?

Už na první ligové kolo jsme fanouškům slibovali velkoplošnou závěsnou světelnou LED tabuli. Bohužel se ale instalace kvůli stavebnímu povolení a posudku statika trošku zpozdila a nestihneme to ani do pohárových zápasů. Nicméně je vše na dobré cestě a věřím, že do čtrnácti dnů daný slib splníme. Novinkou je také čtyřicet metrů reklamních LED panelů, které jsou již naším majetkem a budou při každém ligovém zápase umístěny podél kratších stran hrací plochy.

Nezapomněli jsme ani na historii klubu a další zajímavosti, proto jsme u příležitosti kvalifikačních zápasů Poháru EHF pro fanoušky připravili obsáhlé bulletiny, které poodkryjí vše, co je se Slávií spojeno.

Abychom ukázali, že jsou všechny zápasy našeho A-týmu sportovně společenskou událostí, rozhodli jsme se zřídit přes 100 VIP karet, které budou sloužit nejen jako vstupenka na všechny ligové zápasy, ale také na zápasy Českého i Evropského poháru. VIP karta bude navíc volnou vstupenkou do prostoru, kde bude připraveno občerstvení v podobě rautu. Karty jsou určeny nejen pro sponzory a novináře, ale také pro hosty, jakými jsou například bývalé hráčky Slávie, a hlavně pak zástupci všech házenkářských klubů Prahy. V našem hnutí je důležitá spolupráce a komunikace nejen uvnitř klubů, ale především mezi kluby, proto jsme se rozhodli pojmout všechna utkání A-týmu i jako setkání lidí, kteří mají společný zájem a tím je rozvoj házené.

Stanovil jste týmu, který vedou trenéři Řezáč a Štika nějaký konkrétní pohárový cíl?

Náš společný cíl je postup alespoň do druhého pohárového kola. Nebude to snadná věc, protože proti sobě máme zkušenější a mnohem vyzrálejší tým, který navíc disponuje vysokými hráčkami. Nicméně jsme sportovci a uvidíme, jak se s tím popereme.  

Máte „tajné“ přání spojené s A-týmem anebo celým klubem?

Osobně žádné tajné přání nemám. Mám představy, kam tým i klub posunout, ale všichni víme, že udržet se v této ekonomicky nestabilní době v česko-slovenské špičce stojí obrovské úsilí a osobní oběti. Takže mým snem a cílem je udržet nás v této špičce a na horních příčkách tabulek.

To úplně nejdůležitější musejí doslova oddřít samotné hráčky. Jak dny před pohárovými zápasy prožívají samotné hráčky osvětluje brankářka Petra Kudláčková.

Nálada je bojovná a odhodlaná již od první chvíle, kdy nám los přiřkl soupeře z Minsku. Trenéři viděli jejich hru přímo, společně jsme pak pracovali na videu. Náš tým je sice nový, mladý, ale s každým zápasem ukazuje, že má potenciál a odhodlání se o postup poprat na hranici možností i sil.

Nečeká nás nic lehkého, ale všechny se těšíme a pokud panuje nervozita, tak jen ta zdravá. Naší výhodou bude i domácí prostředí, čehož chceme maximálně využít a za podporu a atmosféru v hale se fanouškům odměnit nejlepším možným výkonem a výsledkem. Takže postupem!

 

Zdroj: HNB

Foto: DHC Slavia Praha