Představujeme RHC Sokol Poruba

Český svaz házené disponuje sedmnácti Regionálními házenkářskými centry, která si bezesporu zaslouží hlubší představení. Postupně vám tedy budeme přinášet sérii rozhovorů s jednotlivými trenéry RHC, ve kterých se pokusíme ukázat smysl těchto center a jejich přínos pro házenkářské hnutí.

V prvním rozhovoru se vydáme do Moravskoslezského kraje, konkrétně do RHC Sokol Poruba, kde se šéftrenérka Petra Vavříková spolu s dalšími trenéry stará o výchovu a rozvoj převážně mladých házenkářek.  „Práce v RHC je časově hodně náročná, to ale vyváží radost z úspěchů, které jsou za námi stále více vidět,“ říká v úvodu rozhovoru spokojená trenérka Petra Vavříková a nezapomíná na poděkování za pomoc při svých začátcích v RHC, „Měla jsem to štěstí, že jsem RHC přebírala od dnes již Master koučky Aleny Humlové, která mi dodnes pomáhá cennými radami, ale i aktivním zapojováním se do tréninkových jednotek a kempů, za což jí moc děkuji.“

Můžete ve zkratce představit vaše RHC?

Regionální házenkářské centrum Sokol Poruba je zaměřeno převážně na dívčí složku. Spadají pod nás oddíly severní Moravy. Prací v rámci RHC bychom rádi navázali na bohatou historii klubu, resp. klubů, které Sokolu předcházely a ze kterých vzešlo mnoho skvělých házenkářek.

Zároveň však chceme pomáhat i ostatním oddílům Moravskoslezského kraje s rozšířením členských základen a při výchově talentů. Severní Morava byla a doufám, že i nadále bude líhní talentů.

Kolik dětí vaše centrum navštěvuje a aktivně se zapojuje?

Přímo v Sokole je momentálně v kategoriích 6 -15 let přibližně 75 dětí, počet nám naštěstí stále narůstá. Pokud budeme mluvit i o oddílech, které pod nás spadají, a se kterými spolupracujeme, budeme mluvit o dalších asi 150 dětech. 

Nedílnou součástí naší práce jsou i kroužky házené na čtyřech Základních školách, kde si pomalu vychováváme budoucí házenkáře a házenkářky.

Kolik trenérů je do projektu RHC ve vašem klubu zapojeno aktivně?

V žákovských kategoriích Sokola Poruba máme celkem 10 trenérů. K tomuto základu se navíc připojují specializovaní odborníci, jako jsou kondiční trenér, trenér brankářek a u menších dětí trenérka gymnastiky. Nesmíme opomíjet ani dalších 5 – 6 trenérů spolupracujících oddílů.

Angažujete se také v některých z orgánů Českého svazu házené či Krajského svazu házené?

Ano, i v tomto směru se snažíme být pro házenou jako celek přínosem, tím ale nemyslím jen trenéry RHC, ale i zástupce Sokola Poruba. Já jsem členkou Komise mládeže Moravskoslezského krajského svazu házené. Alena Humlová pracuje v Metodické komisi Českého svazu házené a Lada Trojková spolu s Janem Zezulčíkem se angažují ve Sportovně technické komisi. Jan Zezulčík je navíc ještě členem Disciplinární komise Českého svazu házené a v neposlední řadě je třeba zmínit člena Exekutivy ČSH, kterým je Libor Adámek.

Jaké kluby z regionu k vám náleží? Kolik z nich aktivně RHC využívá?

Některé oddíly využívají našich služeb více, jiné méně. Spádově do našeho RHC patří 1.SC Bohumín, HC Hlučín, TJ Sokol Karviná, TJ TŽ Třinec, HC Nový Jičín, Házená Paskov a TJ Ostrava-Zábřeh, TJ Slovan Havířov, TJ Sokol Hrabůvka a TJ Sokol Krmelín.

Aktivně však navíc spolupracujeme i s chlapeckými oddíly, a to hlavně s ostravskými kluby SKH Polanka n/O. a Sokol Ostrava.

Spolupracujete v rámci republiky i s jinými RHC?

Spolupracujeme s chlapeckými regionálními centry z Karviné a Frýdku Místku, se kterými společně reprezentujeme Moravskoslezský kraj v zahraničí.  Účastnili jsme se například loňského ročníku mezinárodního turnaje Eurofest ve slovinském Koperu, kde se výběry všech tří RHC umístily do 5. místa své kategorie. V roce 2016 se pak výběry RHC účastnily Světových her mládeže v Klagenfurtu, kde se náš výběr hráček r. 2002 umístil na skvělém 2.místě. Další z velice úspěšných akcí byl turnaj v rakouském Eggenburgu, kde jsme s výběrem hráček r.2005/2006 získali 1.místo. Zapomenout nesmíme ani na obrovský úspěch MS kraje na poslední Olympiádě dětí a mládeže v Brně v roce 2017, kdy tým pod vedením trenérek Aleny Humlové a Lucie Hudečkové získal zlato.

Tradicí už se také staly společné turnaje moravskoslezských RHC z Poruby, Zlína, Olomouce a Bohunic, kam se v březnu chystají i naše starší žačky.

Jaké akce v rámci RHC pořádáte a do jakých se mimo RHC zapojujete?

Možná se to nezdá, ale akcí je opravdu hodně. Jak jsem zmínila výše, snažíme se o propagaci házené v kraji. Pokud bych měla být konkrétní tak pořádáme náborové akce typu Sporťáček, Kroužkobraní a další. Samozřejmostí jsou pak ukázkové hodiny házené ve školách, specializované tréninkové jednotky, kempy pro konkrétní kategorie. Po dohodě s trenéry zajíždíme i na tréninkové jednotky přímo do jednotlivých klubů. Jako všichni trenéři RHC se navíc podílíme i na lednovém Kempu házenkářských nadějí.

V pořádání akcí se však nezaměřujeme jen na děti, ale organizujeme i semináře pro trenéry. Namátkou zmíním seminář s Tiborem Csókou na téma Moderní trendy v tréninku žactva, anebo seminář s lektorem, psychologem, olympionikem Milanem Studničkou.

Jak často probíhají tréninky RHC?

Podle potřeby, zájmu a po dohodě s kluby. Někdy domluvíme společné tréninky dvou družstev jedné kategorie, jindy vyhlásíme specializovanou tréninkovou jednotku, nebo zajíždíme do dalších klubů.

Jaká je spolupráce jednotlivých klubů vašeho regionu?

Myslím, že spolupráce se rozjela a funguje. Já osobně bych si tedy přála více společných tréninků, ale vzhledem k pracovnímu vytížení trenérů, rodičů dětí a vzdálenostech mezi kluby, to moc nejde. Nicméně musím říct, že počet společných tréninků vyvažujeme delšími kempy, které jsou zpravidla maximálně obsazeny. Už tradičním se stal letní kemp mladších a starších žaček na konci prázdnin v Bohumíně.

Co je dle vás hlavním přínosem pro hráčky, které se účastní vašich akcí?

Hlavním přínosem je určitě porovnání mezi hráčkami stejné věkové kategorie a společná setkání talentovaných hráček. Dále pak postřehy jiných trenérů, nová cvičení, nové trendy a další. Těch přínosů je opravdu hodně.

Jaké jsou ohlasy od hráček a rodičů na RHC?

Vím jen o těch kladných. :-)

Jsou podle vás regionální házenkářská centra přínosem? Co od nich očekáváte do dalších let?

Přínosem jednoznačně jsou, dokazuje to i historie, kdy bylo Československo a poté i Česká republika ve světě známa výchovou talentovaných házenkářů a házenkářek. V tomto smyslu máme určitě na co navazovat. Velkým přínosem jsou také semináře pro trenéry. Vždyť si spočítejte, kolik se jich „vyrojilo“ za poslední rok a půl. Vzdělávání trenérů je další z bohulibých činností RHC.

Pokud mluvíme o novodobé historii, řekla bych, že první dva roky „RHCéček“ byly zkušební. Nyní už se systém vychytal a upravil tak, že se zajel do stabilních kolejí, kdy se pomyslný vlak začíná pěkně rozjíždět. Abych byla objektivní musím přiznat, že i skulinky se samozřejmě najdou. Je pak ale na nás všech, abychom o nich mluvili a snažili se je zaplnit. To však bohužel nejde vždy tak snadno, jako ostatně všude, najdou se škarohlídi a odpůrci systému, se kterými prostě nepohnete. :-)

Do budoucna očekávám rozšíření členské základy, zviditelnění házené mezi dětmi a určitě i nárůst úspěšných reprezentantů a reprezentantek, které budou dělat čest České republice a tím i naší současné práci v RHC a klubech.

Dají se v RHC najít některé individuální hráčky, ve kterých je už teď vidět potenciál budoucí reprezentantky?

Skvělým ukazatelem talentů je určitě lednový kemp v Nymburce. Ten talentovaná děvčata prověří nejen po házenkářské stránce, ale náročný program kempu ukáže, jak jsou na tom hráčky po stránce odolnosti, spolupráce, dodržování pokynů od jiných trenérů a bojovnosti.  V tomhle myslím letos severní Morava ostudu neudělala. Pevně věřím, že o některých z našich děvčat ještě uslyšíme. ;-)

Vaše osobní přání, sen, který si chcete v rámci házené splnit?

Co se týká házené, tak jsem si splnila v rámci svých možností maximum. Poznala jsem a stále poznávám hromadu přátel napříč republikou a počítám k tomu i Slovensko. Zažila jsem mnoho veselých historek a koníček se mi stal prací, což se každému nestává.  Všem mladým házenkářkám a házenkářům bych přála, aby je házená bavila a zaryla se jim pod kůži jako mě. Pokud k tomu sami přidají něco navíc, dostaví se i nějaký ten úspěch a splnění snů. :-)

Zdroj: HNB

Foto: Archiv Petry Vavříkové

 

ČLÁNKY SEZONY 2018/2019 SPONZORUJÍ