Představujeme RHC HK FCC Město Lovosice

Dalším házenkářským centrem, které vám na webu HNB představujeme je RHC HK FCC Město Lovosice, to jako šéftrenérka vede Andrea Řezníčková, která vám v rozhovoru níže aktivity a úspěchy spojené s RHC Lovosice představí.

Andreo, můžete ve zkratce představit vaše RHC?

HK FCC Město Lovosice získalo statut RHC v roce 2015. Díky pozici placeného trenéra se nám podařilo rozšířit projekt školní házené do dalších měst ústeckého kraje. Ukázkové hodiny mini-házené pomohly oživit školní házenou a školní týmy se začínají zapojovat do soutěží AŠSK a vznikají kroužky míčových her. Já osobně se snažím investovat čas a peníze především na akce žákovských kategorií. Nejvíce si cením spolupráce s ostatními regionálními centry. Podařilo se nám zorganizovat společné tréninkové kempy s RHC Dukla Praha, s dívčím RHC Plzeň jsme zorganizovali účast výběrů na světových hrách mládeže a v současné době připravuji projekt v rámci přeshraniční spolupráce, ke které jsme přizvali RHC Talent Plzeň a RHC HBC Jičín. Doufám, že se regionální házenkářská centra nezruší a práce trenérů se projeví v mládežnických reprezentacích.

Kolik dětí vaše centrum navštěvuje a aktivně se zapojuje?

Spolupracujeme s kluby ústeckého regionu, ale i s kluby v libereckém a středočeském kraji. Organizujeme akce pro hráče kategorie mini-žactvo. Od září 2018 vznikl výběr ústeckého kraje mladších žáků a jejich tréninkový program zajišťuje naše RHC ve spolupráci s ústeckým krajským svazem házené. Na tréninkové mini-kempy jezdí okolo 30 hráčů a 3-4 trenéři z celého kraje. Nejvíce hráčů máme z Loun a Mostu.  Nejvíce hráčů máme z Lovosic, Loun a Mostu. Hráči z těchto 3 klubů tvoří silné jádro výběrů ústeckého kraje.

Kolik trenérů je do projektu RHC ve vašem klubu zapojeno aktivně?

Většina trenérů z HK FCC Město Lovosice se aktivně zapojuje do aktivit RHC. Na tréninkové kempy jezdí trenéři z Liberce, Bělé pod Bezdězem, Varnsdorfu, Loun a Mostu.

Jaké kluby z regionu k vám náleží a kolik z nich aktivně RHC využívá?

Spolupracujeme s 8 kluby ze 3 krajů. Louny, Most, Bělá, Liberec, Ústí nad Labem, Chomutov, Varnsdorf, Mělník. Nejvíce spolupracujeme s kluby z ústeckého kraje. Nejméně se nám zatím daří spolupráce s RHC Mělník.

Probíhá spolupráce i s jinými RHC, pokud ano, jaká?

Spolupráci s RHC v Čechách oceňuji a je mi líto, že RHC Olomouc nebo Karviná jsou od nás daleko. Jejich práce se mi líbí a jsou pro mě velkým vzorem. V současné době připravujeme tréninkový kemp pro kategorii mini společně s RHC Dukla Praha. V květnu vyrazí 40 hráčů a hráček do Spořic u Mostu. Jednáme s německým klubem Aue o společném kempu a turnaji na podzim 2019. Celá akce bude financována z projektu přeshraniční spolupráce a přizvání budou hráči z RHC HBC Jičín a RHC Talent Plzeň. V Jičíně jsem byla také na ukázkové tréninkové jednotce. Starší žáci si vyzkoušeli trénink házenkářské akademie Füchse Berlín.

S RHC Mělník a RHC DHK Plzeň spolupracujeme spíše po stránce finanční. Daří se nám společně vybírat akce pro výběry a dělit se o náklady na dopravu.

Zapojujete se i do projektu Školní ligy, anebo vedete v rámci RHC házenkářské kroužky?

O školní ligu se staráme především v Lovosicích a Ústí nad Labem. Kroužky zajišťujeme pouze na Litoměřicku. S organizací ukázkových hodin pomáhám v ústeckém regionu.

Jaké akce v rámci RHC pořádáte a do jakých se mimo RHC zapojujete? 

Od roku 2013 jezdím na kemp házenkářských nadějí do Nymburka. Kromě tréninkových kempu organizuji také semináře pro trenéry. Na letošní rok jsme připravili školení trenérské licence C. Kromě talentované mládeže organizujeme také sportovní dny pro naše nejmenší společně s dorostenci a hráči extraligového týmu Lovců. Jeden sportovní den máme naplánovaný na květen a jeden na konec června.

Jak často probíhají tréninky RHC?

Tréninkové kempy plánuji podle hracího kalendáře regionálních soutěží. Tréninkové kempy probíhají koncem srpna a začátkem září. Další koncem října. Nejvíce tréninků se daří plánovat na začátku roku, kdy je reprezentační přestávka a koncem školního roku po skončení soutěží.

Jak spolupracují jednotlivé kluby vašeho regionu?

Nejlépe probíhá spolupráce s TJ Lokomotiva Louny a TJ Baník Most. Hráči Lovosic a těchto dvou klubů většinou tvoří osu výběrů ústeckého kraje. Díky nastavené spolupráce mají talentovaní hráči možnost hrát nejvyšší dorosteneckou soutěž a lovosičtí hráči hostují v Lounech nebo Mostu. Spolupráce není o tom, že díky RHC Lovosice přichází kluby o hráče. Naopak, snažíme se podpořit talent a umožnit méně talentovaným hráčům pokračovat v nižších soutěžích. Zářným příkladem podpory talentu jsou Jarda Trkovský a Karel Holubec. Oba se díky spolupráci dvou klubů zapojili do nejvyšší soutěže dospělých i přes to, že věkem patří ještě do kategorie starší dorost. Oba kluby mohou být pyšní, že vychovali dva skvělé hráče a společně dokázali najít cestu, jak kluky podpořit.

Co je dle vás hlavním přínosem pro hráče/hráčky, které se účastní RHC akcí?

Hlavním přínosem jsou trenéři, kteří se neustále vzdělávají. Je vidět, že tréninková centra se snaží pracovat stejně i přes to, že stále nemáme jednotnou metodiku. Obří podíl na tom má Honza Filip, který má na starosti TCM a jeho práce se přenáší i na mladší kategorie. Každý trenér se může jet podívat na specializovaný kemp dorostenců a upravit si cvičení pro žákovské kategorie. Měla jsem možnost vidět hráče budoucí reprezentace dorostenců na mezinárodním turnaji v Maďarsku. Bylo skvělé sledovat, jak vedle sebe hrají kluci z Dukly Praha a Zubří a všichni věděli co, jak a proč hrají.   

Jaké jsou ohlasy od hráčů/hráček a také rodičů na RHC?

Já jsem nikdy nedělala průzkum po klubech. Ale také se mi nestalo, že by nám hráč nebo rodič napsal, že jezdit nebude, protože ho to nebaví. Naopak, hráči si akce výběrů užívají, protože se sejdou šikovní hráči a dokáží hrát na vyšší úrovni než v klubu.

Jaká je propojenost RHC např. TCM a potažmo s reprezentací?

Za mě je nulová. Je jen mou aktivitou, že se jezdím dívat na speciální kempy nebo tréninky reprezentace. Tento článek považuji za slabý a bohužel nemám ani řešení, jak práci center provázat. U nás je to problém hlavně personální.

Jsou podle vás regionální házenkářská centra přínosem, co od nich očekáváte do dalších let?

Regionální centra jsou podle mě velkým přínosem. Velkým problémem je kontrola činnosti, protože neexistuje metodika pro mládež, tak jak to má například německá nebo rakouská házenkářská asociace. Občas se na akcích projeví kvantita na úkor kvality, protože máme v oblasti tak málo hráčů, že musíme pracovat se všemi. Není to vždy jen o práci s talentovaným hráčem.

Máte ve vašem RHC individuální hráče/hráčky, ve kterých je už teď vidět potenciál budoucího reprezentanta?

V ročnících 2004 máme 10 hráčů, se kterými určitě stojí za to pracovat. Kluky čeká příprava na kemp házenkářských nadějí. Uvidíme, jak se hráčům bude v Nymburce dařit.

Vaše osobní přání - sen, který si chcete v rámci házené splnit?

Mé osobní přání je, aby mě házená stále bavila.

 

Zdroj: HNB

Foto: Osobní archiv Andrea Řezníčková

ČLÁNKY ROČNÍKU 2018/2019 SPONZORUJÍ