Praha přivítá reprezentační beachhandball

Léto, písek, hudební festival, reprezentační výběry mířící na světový šampionát, to vše se skrývá pod prvním ročníkem mezinárodního turnaje v plážové házené Prague Open Beach Handball, který se bude konat v termínu 7. – 10. 7. 2016 v hlavním městě České republiky, jež získalo pro rok 2016 prestižní status Evropské město sportu.  

Jak bude turnaj probíhat, které světové reprezentační týmy v rámci této akce Prahu navštíví, na co se mohou nejen hráči, ale i široká divácká veřejnost těšit? To vše a mnohem víc prozradil v rozhovoru ředitel turnaje Luboš Hübner.

 

Beachhandball v Praze.  Kdy vznikla prvotní myšlenka uspořádat akci tohoto formátu právě v hlavním městě České republiky? 
Prvotní myšlenka vznikla již v roce 2003, kdy měla mít podobu turnaje reprezentací plážové házené na Staroměstském náměstí. Tuto akci se však nakonec uspořádat nepovedlo, ale nápad ve mně dřímal stále. Úplný rozkvět myšlenky pak přišel před dvěma roky, kdy vznikla úzká spolupráce mezi organizátory akce a Evropskou házenkářskou federací, která projekt konečné přípravy reprezentačních výběrů před účastí na MS v maďarské Budapešti podpořila a materiálně zaštítila.
 
Házená, natož ta plážová, není v Česku nejpopulárnějším sportem. Jaký je tedy hlavní účel  akce, co se od turnaje očekává?
Házená je rychlý, dynamický, kontaktní sport, který při správné prezentaci fanoušky zaujme kombinační a tvrdou hrou, v případě plážové házené navíc doprovázenou hudební produkcí. Cílem je tedy především propagace (nejen) plážové házené. Chceme tento divácky zajímavý a v jiných zemích velice atraktivní sport dostat do podvědomí lidí v České republice a posunout plážovou házenou v naší zemi postupem času třeba i na reprezentační úroveň.
 
Divácky atraktivní sport doprovázený hudební produkcí. Co si pod tímto pojmem má veřejnost představit, jak bude Prague Open Beach Handball probíhat?
Akce bude rozdělena na dvě části, a to turnaj v rámci EBT (European Beach Handball Tour), který se odehraje 7. – 8. 7. a bude sloužit jako kvalifikace do druhého, hlavního turnaje, kde mezi sebou změří síly elita světového beachhandballu.
Do EBT turnaje se může přihlásit kdokoliv, kdo má rád házenou a chce si ji na písku vyzkoušet. Atraktivitu tomuto základnímu turnaji navíc dává cena pro vítěze, kdy první tým ženské i mužské skupiny získává šek na 200 euro a automatický postup do hlavního turnaje reprezentačních týmů. Tam v případě vítězství získá dalších 1.000 euro, nemalou zkušenost a možnost porovnání svého sportovního umu se světovými hráči.
Během dne bude všechny zápasy doprovázet hudební produkce, o kterou se postará společnost Red Bull, návštěvníkům a fanouškům budou k dispozici stánky s občerstvením. Kdo přijde, rozhodně se nebude nudit, jelikož součástí akce budou i nejrůznější zábavní aktivity a workshopy. Každý večer pak bude následovat vystoupení některých českých interpretů. 
 

Znamená to tedy, že doprovodného programu se může zúčastnit každý z obyvatel či návštěvníků Prahy? 
Přesně tak, to je cílem celé akce, chceme aby se spolu s plážovou házenou bavila široká veřejnost, proto také nebudeme vybírat žádné vstupné, respektive vybírat budeme pouze dobrovolné vstupné, z něhož veškerý výtěžek věnujeme na onkologické oddělení FN Motol.
 
Kdo ze světových reprezentačních týmů do Prahy v rámci Prague Open Beach Handball zavítá?
Z ženské kategorie jsou zatím mezi potvrzenými účastníky reprezentační týmy Austrálie, Německa, výběr Slovenska a TOP tým Norska, který získal několik titulů jak na evropské, tak i světové scéně. Chybět nebude ani Prague open výběr Česka. Z mužských celků v Praze přivítáme Australany, Němce, Nory a taktéž Prague open výběr Česka. O turnaj v Praze se zajímají i celky Egypta, Kataru, Izraele, Uruguaye a další, registraci máme stále otevřenu.
 
Česká republika nedisponuje reprezentačními výběry v plážové házené, jak je to tedy s účastí českých celků?
Čeští zástupci se zúčastní turnaje v ženské i mužské kategorii pod názvem Prague open výběr. Nebude se tedy jednat o národní týmy, jako je tomu u ostatních zúčastněných zemí, ale výběry budou složeny z hráčů, kteří budou schopni turnaj na reprezentační úrovní se ctí odehrát. Tomu, že to nebereme na lehkou váhu, nasvědčuje i volba trenérů pro Prague open výběry, kdy funkci trenérky českého celku žen přijala Petra Vítková, dlouholetá reprezentační kapitánka a současná trenérka stříbrného interligového klubu Slavie Praha. Vedení mužského týmu se zhostil úspěšný český kouč Dušan Poloz, který v současné době působí v jednom z norských týmů a je trenérem slovenské reprezentace žen. 
 
Pořádání  mezinárodního turnaje není snadnou věcí. Kolik lidí se na organizaci akce podílí?
Organizátorem turnaje jsem já a jakožto ředitel turnaje jsem odpovědný především za marketing. Mezinárodní rozhodčí Jiří Opava  pomáhá s oblastí mezinárodních vztahů a komunikací s Evropskou federací a reprezentačními výběry. V neposlední řadě mi hodně pomáhá spoluzakladatelka nejsledovanější české házenkářské platformy Házet nás baví Hanka Kaczkowská, a to hlavně s PR – médii, komunikací, Prague open výběry a STAFFem. Tým se ale s blížící se akcí stále rozrůstá, v konečném součtu se počítá až s 50 lidmi, kteří se do organizace akce jakýmkoli způsobem zapojí.
 
S jakou podporou, ať už ze strany jednotlivých federací či sponzorů, se tento projekt potýká?
Popravdě není vůbec jednoduché získat podporu při konání akce jako je Prague Open Beach Handball. Plážová házená se v naší zemi neřadí mezi populární sporty, takže sponzoři se logicky nehrnou. Ale nic není nemožné a všechno jde, když se chce. Jde jen o to, aby člověk hledal způsoby, jak věci dokázat, ne důvody, proč to vzdát. Nyní je zatím vyjednaná mediální spolupráce například s vydavatelstvím A11 a platformou Házet nás baví, dále s Českými dráhami, prodejcem vozů Auto Brejla a  internetovým obchodem handballeshop.eu. Ve fázi před podpisem smlouvy jsme s Českou televizí, rádiem Evropa 2 a společností Red Bull. Další partneři jsou prozatím v jednání. Co se týče komunikace s jednotlivými federacemi zúčastněných národních týmů, tam všechno funguje tak, jak má a vážíme si jejich ochoty s námi spolupracovat. Velké díky patří i Evropské házenkářské federaci za poskytnutí materiálního vybavení potřebného k plážové házené.
 
Pořádání reprezentační akce má jistě i svá pravidla. Jak bude například o zúčastněné  reprezentace postaráno?
Budeme se snažit družstvům poskytnout nejlepší možnou péči, ať už půjde o ubytování, stravování, dopravu nebo kulturní vyžití. Každému celku bude přidělen delegát, který se v průběhu celé akce postará o pohodlí a spokojenost hráčů a jejich realizačních týmů. Jde nám o to, abychom všem připravili skvělé podmínky v poslední přípravě před mistrovstvím světa, které dva dny po našem turnaji družstva čeká. 
 
To by bylo od Luboše Hübnera, ředitele prvního ročníku mezinárodního turnaje v plážové házené Prague Open Beach Handball, vše. Pokud vás akce zajímá a chtěli byste se dozvědět více informací, navštivte oficiální stránky turnaje zde, kde navíc můžete do turnaje přihlásit i svůj vlastní tým! Tak neváhejte a s chutí do toho, o zábavu a skvělou atmosféru nouze rozhodně nebude.
 

Autor: Hanka Kaczkowská

Foto: Kateřina Modrá