Prague Open Beach Handball ovládly týmy Pyrki Poznaň a TSHV Camelot Handbal

Pražský Beachklub Ládví hostil dva turnaje v plážové házené

První únorový víkend roku 2020 patřil v pražském Beachklubu Ládví plážovým házenkářům, ti zde uspořádali již II. ročník mládežnického Zimního turnaje Prague Open Beach Handball, jehož součástí byla i Evropské beach handballová tour (plážová liga mistrů) s bezmála stovkou dospělých beachových hráček a hráčů ze 6 zemí světa. Ceny vítězům předávali člen Exekutivy IHF pan František Táborský a Radní pro kulturu a sport Městské části Praha 8 pan Michal Švarc.

 „Jsme velice rádi, že se v našich podmínkách začíná dařit relativně mladému sportu, který však zažívá celosvětový boom, a který uvidíme i na Olympiádě 2020 v japonském Tokiu,“ říká s nadšením hlavní organizátorka a ředitelka turnajů Hana Kaczkowská a dodává: „Také proto byla jedním z významných hostů turnaje Ríka Yahara, ambasadorka plážové házené japonské federace, která je navíc brankářkou v širším výběru japonské reprezentace a členkou exekutivy Japonské federace. Pro Riku byla cesta do České republiky cestou pracovně poznávací. Po našem turnaji odjela na Jižní Moravu, kde bude jako novinářka ve spolupráci s CzechTourism připravovat materiály pro japonské turisty.“ 

 

Do pražského Beachklubu Ládví se během minulého víkendu sjelo 18 mládežnických týmů z celé republiky, aby zde s 18 týmy seniorských zástupců z Holandska, Anglie, Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky rozehrály třídenní turnaje jejichž cílem bylo srovnání výkonnosti jednotlivých týmů a hráčů, ale také uvolněná atmosféra v hezkém sportovním areálu doprovázená celodenní hudební produkcí, při které se zrodila nová přátelství a bezesporu i láska k tomuto nejen letnímu sportu.

„Strašně mile nás překvapila atmosféra, která na kurtech i mimo ně panovala,“ pochvaluje si ředitelka turnajů a dodává: “Měli jsme trochu obavu z toho, zda bude fungovat propojení na pravidla přísného mezinárodního turnaje seniorů s mládeží. Byl to risk, který nám ale ukázal, že jdeme správnou cestou. Ukázalo se totiž, že mladí hráči a hráčky bedlivě sledovali herní dovednosti dospělých a následně se pak pokoušeli předvádět to samé ve svých zápasech.“

To také potvrzují samotní trenéři mládežnických týmů. Někteří z nich se dokonce nespokojili jen s koučováním a naskočili, jako hráči do seniorského turnaje. „Byl to skvělý nápad. Běžně na turnajích odehrajeme utkání a pak i několik hodin nečinně čekáme na další zápas,“ říká trenérka mládeže Petra Vavříková, která ještě s trenérkami Alenou Humlovou a Alžbětou Mikolajkovou přivezly do Prahy hned 2 týmy z opačného koutu republiky, a to z moravskoslezského klubu Sokol Poruba.

S ohledem na rozvoj plážové házené v České republice bylo součástí víkendového programu také doškolování nových rozhodčích, kterého se jako vždy ujali předseda Komise pro alternativní házenou ČSH lektor a delegát EHF Jiří Opava, členka této komise delegátka EHF Lada Trojková a delegát EHF Petr Pešta.  

 „Během víkendu jsme odehráli 128 zápasů a vyškolili další mladé české rozhodčí,“ pochvaluje si organizátor a hlavní rozhodčí turnaje Jiří Opava, který neopomenul své kolegy z řad rozhodčích pochválit: „Do turnaje jsme zapojili 20 českých,  2 polské rozhodčí a 2 německé rozhodčí, což představuje pro každou dvojici minimálně 11 odpískaných zápasů. Kdo si někdy vyzkoušel běhat v písku, a ještě se plně soustředit na dodržování pravidel a hru fair play musí mi dát za pravdu, že rozhodčí na turnaji odvedli pořádný kus práce, za který jim ještě jednou děkuji. Opomenout nesmím ani fakt, že se podíleli na stavění a bourání hřišť a prošli opětovaným školením a testem z pravidel.“

EBT turnaj dospělých v ženské kategorii ovládl polský tým Pyrki Poznaň, v mužích dominovali holanďani z TSHV Camelot Handbal. Nejlepším českým týmem v seniorské kategorii byl tým mužů Coco Jamboo z pražského TJ JM Chodov, který měl další 2 zástupce mezi mládeží.

Turnaj mládeže byl rozdělen do čtyř kategorií. Žactvo MIX ovládly malé naděje Little Falcons, které podpořily v kategorii kadetek jejich starší spoluhráčky Pink Falcons z klubu TJ Sokol Poruba. V kategorii kadetů zazářili Lemuři Chodov a kategorii juniorek hráčky Sokola Vršovice (Vršovický kočičky).

Turnaje Prague Open Beach Handball se tentokrát zúčastnilo více jak 500 účastníků což byla výzva nejen pro organizátory, ale také pro sportovní areál Beachklub Ládví, “Pro nás jsou takové akce příjemným zpestřením, rádi uvítáme i jiné sporty, či firemní eventy.  S organizátory házené jsme ve spojení již od loňského února, kdy v našem klubu pořádali první zimní turnaj mládeže, od té doby se u nás konal ještě letní a teď další zimní turnaj. Kapacitně byl letošní zimní turnaj zatím tím největším, musím říct, že jsme se trošku obávali, zda dokážeme vše zvládnout. Bylo zapotřebí navýšit kapacitu lidí, kteří připravili celý areál a pomohli se stavbou házenkářských kurtů. Posílit jsme museli hlavně obsluhu za barem a v kuchyni, ale myslím, že jsme vše zvládli k plné spokojenosti organizátorů, hráčů i fanoušků,“ říká spokojeně ředitel sportovního areálu Jaroslav Falc, ke kterému se slovy díků přidává i ředitelka turnajů: „Naprosto souhlasím, po Smíchovské náplavce, Žlutých Lázních a modřanském Freestyle parku jsme konečně našli místo, které plně vyhovuje našim potřebám a požadavkům. Toto sportoviště má navíc jedno obrovské plus, kterým je vstřícné vedení a skvělý personál. Pokud hledáte místo, kde uspořádat podobnou akci, mohu za organizační tým určitě jen doporučit a celému Beachklubu Ládví ještě jednou s velkou poklonou poděkovat. Poděkování patří také vedení Základní Školy Burešova, které nám již potřetí poskytlo ubytovací kapacity pro naše turnaje, a také Městské části Prahy 8, která náš zimní turnaj materiálně podpořila.“ kvituje ochotu a vstřícnost sportovního areálu, základní školy a vedení Městské části Prahy 8 hlavní organizátorka Hana Kaczkowská.

Celá fotogalerie z turnaje je k nahlédnutí zde: www.zonerama.com/PragueOpenBeach Výsledkový servis zpracoval: www.sportnect.com

ČLÁNKY ROČNÍKU 2019/2020 SPONZORUJÍ