Poslední květnový víkend bude ve znamení dívčích Česko-slovenských pohárů

Již se stalo dobrou tradicí, že se na přelomu května a června utkávají dva nejlepší týmy českých a slovenských národních lig mladších a starších dorostenek v boji o Česko-slovenský pohár.

V návaznosti na společnou nejvyšší soutěž žen WHIL je to první možnost, kde si mohou hráčky naostro otestovat boje mezi českými a slovenskými týmy, které některé z nich budou čekat i později v seniorské kategorii.

V pořadatelství se pravidelně střídá Český svaz házené a Slovenský svaz házené a vítězky jsou oceňovány vždy pohár prezidenta národní federace, která turnaj pořádá. Letos to tedy bude Pohár prezidenta ČSH. Poslední ročníky na českém území v roce 2013 opanovaly házenkářky DHK Zora Olomouc, kdy dominovaly jak v kategorii mladších tak i starších dorostenek. Loni se turnaje konaly na slovenském území, ve hře byl Pohár prezidenta SZH, který si odnesly mladší dorostenky DHC SVŠ Plzeň a starší dorostenky DHK Zora Olomouc.

Oba letošní poháry mají shodné datum konání, a to od 29. do 31. května 2015. Na rozdíl od loňska, kdy oba probíhaly najednou ve slovenské Šale, se letos budou konat odděleně. Mladší dorostenky se sejdou v Hodoníně a starší dorostenky sehrají svůj turnaj v Olomouci.

 

Kategorie mladších dorostenek

Právo účasti v poháru si na Slovensku vybojovala děvčata Iuventy Michalovce a HK Štart Trenčín. Z českých týmů je to z prvního místa Slavia Praha a z druhého místa to bude buď Sokol Poruba nebo HC Zlín. O posledním účastníkovi se rozhodne právě v posledním vzájemném duelu první ligy mladších dorostenek, který se uskuteční v neděli 24. 5. v 11 hodin v Porubě. Poruba má před Zlínem 2 body náskok a k zajištění účasti na Poháru ji stačí jakkoliv bodovat. V případě vítězství Zlína pojede do Hodonín právě on.

 

Rozpis utkání:

         
pátek 29. 5. 2015 17:00 DHC Slavia Praha - HK Štart Trenčín
  19:00 Poruba / Zlín - Iuventa Michalovce
sobota 30. 5. 2015 15:00 HK Štart Trenčín - Iuventa Michalovce
  17:00 DHC Slavia Praha - Poruba / Zlín
neděle 31. 5. 2015 09:00 Poruba / Zlín - HK Štart Trenčín
  11:00 Iuventa Michalovce - DHC Slavia Praha

 

Místo konání: Sportovní hala HK Hodonín, Lipová alej 23a

Kategorie starších dorostenek

Zde je již na rozdíl od mladší kategorie vše jasné. Za českou stranu se nominovaly týmy DHK Zora Olomouc a HC Zlín, ze Slovenska vítězky národní ligy MHK Bytča a Iuventa Michalovce. Olomoucká hala se tedy může těšit na velmi kvalitní dorosteneckou házenou. Domácí Zora je nejúspěšnějším týme v ČS poháru, MHK Bytča prokázala své kvality na velikonočním Prague Handball Cupu, kde se dostala až do závěrečných bojů, a kvalitní týmy přiveze určitě i Zlín a Iuventa.

 

Rozpis utkání:

         
pátek 29. 5. 2015 17:00 HC Zlín - MHK Bytča
  19:00 DHK Zora Olomouc - Iuventa Michalovce
sobota 30. 5. 2015 15:00 Iuventa Michalovce - MHK Bytča
  17:00 DHK Zora Olomouc - HC Zlín
neděle 31. 5. 2015 09:00 HC Zlín - Iuventa Michalovce
  11:00 MHK Bytča - DHK Zora Olomouc

 

Místo konání: Sportovní hala Zora Olomouc, U stadionu 6

 

foto: M. Pospiš - web Slovenského svazu házené - slovakhandball.sk

Děti a mládež