Porubský lodivod Ján Beňadik se stal trenérem slovenských kadetek

Dnes oznámil Slovenský svaz házené (SZH) na svých internetových stránkách informaci o novém trenérovi svého reprezentačního výběru kadetek. Informace je to zajímavá i pro české házenkářské fanoušky, protože se jím stal slovenský trenér Ján Beňadik, který je zároveň trenérem vicemistra ČR - týmu DHC Sokol Poruba.

Slovák Ján Baňadik (nar. 11. 12. 1979) přišel do Poruby v roce 2011 a je v současnosti jedním z nejdéle sloužících trenérů u jednoho interligového týmu u nás. V minulosti působil již jako asistent u slovenské ženské reprezentace, trénoval v Trenčíně a před tím ještě v Lednických Rovních a Bytči. Tým slovenských kadetek přebírá v období, kdy ho čeká příprava na domácí světový šampionát kadetek, který se bude konat příští rok v červenci v Bratislavě.

V rozhovoru pro SZH Beňadik uvedl, že aktuálně pracuje na sestavení realizačního týmu a dělá si přehled o potencionálních adeptkách na reprezentační dres. Viděl již vystoupení kadetek na ME v Makedonii a bude se chtít jít ještě v týdnu podívat na dorosteneckou ligu mezi Trenčínem a Michalovcemi. 

"Teoreticky je v této kategorii na Slovensku 150 - 180 dívek. Z tohoto výběru jsme již stanovili 33 člennou širší nominaci a z ní by měla vzejít závěrečná 18 členná nominace pro MS. Děvčata skončila 14. na mistrovství Evropy, takže patří do evropské špičky. Na mistrovství světa by měl být základem postup ze skupiny,“ řekl Beňadik.

České fanoušky, a zejména ty porubské, zajímá, jak bude stíhat vedení kadetek spolu s prací v klubu. „V Porubě se snažíme dlouhodobě pracovat s mladými hráčkami a kontinuální příprava musí být zabezpečená i v průběhu asociačních termínů. Jsem rád a děkuji vedení, že mi to v klubu umožnilo, i když je to v našem týmu trochu komplikovanější. Můj kolega Ján Lajčák působí u ženské reprezentace Slovenska, proto povede po dobu naší nepřítomnosti přípravu družstva Lucia Uhráková spolu s naším kondičním trenérem a fyzioterapeutem,“ ujistil fanoušky Poruby Beňadik.

My za HNB gratulujeme a přejeme hodně štěstí v nové funkci.

Autor: HNB

Zdroj a více z rozhovoru s Jánem Beňadikem: https://slovakhandball.sk/article/560a30d7f266e6ad57c726e9

Foto: web Sokol Poruba