Poruba do evropských pohárů nezasáhne, ale hráčky o kvalitní soupeřky nepřijdou

Do startu společné Česko-Slovenské soutěže žen 2017/2018 zbývá více než měsíc. Nabírání fyzičky a účast na přípravných turnajích je v nadcházejících týdnech nejdůležitějším programem osmi českých a čtyřech slovenských ženských týmů, které se budou snažit o co nejlepší výsledky v nadcházející sezóně 2017/2018.  

V minulých dnech proběhl také los evropských pohárů, a tak se i české házenkářky z týmů Baníku Most a Slavie Praha dozvěděly soupeře, se kterými se utkají v prvním a druhém kole pohárů EHF. Velkým překvapením pro české fanoušky však bylo nepřihlášení dalšího tradičního účastníka evropských bojů, kterého zdobí vítězství v Českém poháru žen, historicky první postup do semifinále EHF Challenge Cupu, celkově páté místo v interligové soutěži WHIL a čtvrté místo v českém play-off ročníku 2016/2017, moravský celek Sokol Poruba.

Na důvody, proč se Sokol Poruba nepřihlásil do evropských pohárů, jsme se zeptali sportovního ředitele a majitele klubu, pana Libora Adámka.

Po úspěchu z minulého ročníku Challenge Cupu, kdy Poruba poprvé ve své historii došla až do semifinálové části asi každý čekal, že uvidí Porubanky v některém z evropských pohárů. Vy jste ale žádný z pohárů nepřihlásili, proč?

Je to jen mé rozhodnutí, které vyplývá z našeho neúspěchu v letošním play off. S holkami jsme si důvody a vše s tím spojené vyříkali a pokud mne přesvědčí, že chtějí za Ostravu bojovat, vše jim vynahradím přátelskými utkáními. Ve své podstatě bychom mohli sehrát kvalitnější utkání než v prvních kolech Challenge Cupu.

Nejsou dalším důvodem i změny v kádru a realizačním týmu?  Byla by vůbec šance na předešlý úspěch navázat?

Šance by samozřejmě byla, nemyslím si, že budeme oslabeni takovým způsobem, abychom nemohli pomýšlet na semifinále jako v minulém ročníku. Ale jak už jsem řekl u předchozí otázky – důvodem je neúspěch v letošním play-off.

Do zahraničí vám odešly tahounky, jako je Šárka Marčíková a Leona Šviráková. Jaké posily jste pro nadcházející ročník získali?

Jsme dohodnuti na smlouvě se Sofií Demajovou, která k nám přichází z Prešova, Jano Špakovou, byla hráčkou Michalovec, dva roky díky zranění nehrála. Na zkoušku do přípravy nastoupily čtyři naše dorostenky a z Bohunic Kristýna Klossová.

Došlo ke změnám i v trenérské sestavě. Jaké bude tedy složení na lavičce pro sezónu 2016/2017?

Ve své podstatě došlo, po loňském neočekáváném odchodu Michala Hradila, jen k doplnění realizačního týmu. Na pozici asistenta trenéra jsme se dohodli s Alešem Chrastinou. Aleš již u nás v minulosti působil, jak u mládeže, tak u týmů žen. Měl by vědět do čeho jde. :-)

Přípravu jste začali tento týden, jak bude probíhat?

Příprava byla zahájena 10.7. V prvních dvou týdnech podstoupí hráčky nepopulární kondiční a fyzické tréninky, potom už půjdou do haly. Trenéři naplánovali i cca 4 team buildingy, holky tudíž budou mít od přípravné rutiny i „nějaké“ zpestření.

Mohou se vaši fanoušci těšit na nějaké zajímavé přípravné zápasy, turnaje?

Těšit se můžou, ale ne v Ostravě. Stejně jako loni jedeme na turnaj do Hodonína, kde odehrajeme 5 utkání . Ve skupině se potkáme s týmy Vistal Gdynia, LC Bruhl Handball, RK Lokomotiva Zagreh. Dle výsledků budeme následně hrát o umístění se dvěma týmy ze čtveřice Iuventa Michalovce, BNTU Belaz Minsk Reg., Ankara Yenimahalle BSK a MKS Selgros Lublin. Ještě organizujeme 2-3 přátelská utkání v Goppingenu. Tam bychom měli hrát proti domácímu týmu a některému z okolí, ať už z 1. Bundesligy nebo 2. Bundesligy. Termín je ještě v jednání, a to buď začátek nebo konec srpna.

Další informace o celkové přípravě týmu a fotografie najdete na oficiálních webových stránkách klubu a facenokovém profilu ZDE.

 

Zdroj: HNB