Poohlédnutí za loňskou extraligovou sezónou

Pomalu ale jistě se krátí letní prázdninová přestávka a už za několik málo týdnů se opět rozjede česká nejvyšší házenkářská soutěž. Již 5. a 6. září proběhne první kolo české Extraligy v házené a rozhodně se máme na co těšit. 

Dvanáct nejlepších týmů naší republiky si to postupně rozdá mezi sebou a bude se snažit utržit co největší počet vítězných bodů a usadit se na co možná nejvyšší post v tabulce. Stejně jako v předešlých letech postoupí nejlepší osmička týmů do závěrečné vyřazovací fáze play-off a čtveřice těch nejslabších se popere o 9. až 12. místo a jistotu setrvání v nejvyšší národní soutěži.

Ohlédneme-li se za minulou sezónou, padl černý Petr na tým z Přerova. Tomu vůbec sezóna nevyšla a z dvaadvaceti odehraných zápasů nebyli přerovští hráči schopni uhrát ani jeden bod. Naprosto „suverénně“ tak postoupili do skupiny o udržení, kde se ještě z posledních sil prali o Extraligu s jedenáctou Litovlí, desátým Zlínem a devátým Jičínem. Výsledky zápasu ve sku pině o udržení však žádná překvapení nepřinesly. Ani zde nedokázali hoši z Přerova získat jediný zápas a byli svými vyzyvateli pokaždé vysoce poraženi. S Přerovem se tedy musíme minimálně na jednu sezónu, co se týče Extraligy, rozloučit a místo toho se můžeme těšit na mužstvo z Kopřivnice, která se po roční pauze opět vrací mezi českou házenkářskou elitu. Ukázat se bude moci 6. září dopoledne na hřišti Hranic.

Středomoravský celek z Hranic po kvalitně odehrané základní části, v níž skončil na čtvrtém místě, nakonec v play-off nestačil na soupeře z Brna a následně na pražskou Duklu, takže se musel spokojit se sedmým místem. To výše zmíněné Brno své celoroční úsilí dotáhlo do bronzového konce. Po čtvrtfinálové výhře nad Hranicemi sice Brněnští těsně nestačili na lovosické Lovce, v malém finále o třetí místo si však poradili s výběrem Karviné a mohli slavit zisk cenného kovu. Karviná rovněž v závěrečné fázi předvedla, že házenou umí a že šest titulů mistrů Extraligy nezískali jen tak náhodou. I když Karvinským hlavní soutěž příliš nevyšla a museli se spokojit se sedmým místem, ve vyřazovacích duelech hladce smetli druhý celek úvodní části ze Zubří 0:3. Posléze v semifinále však došlo ke střetnutí s obhájcem prvenství z Plzně, před kterým musela Karviná sklopit hlavu. Plzeň si s nimi poradila a bezpečně se dostala do finále po výsledku 3:0 na zápasy.

Ve finále se pak úřadující mistr a první celek hlavní části utkal o zlaté medaile s Lovosicemi. Ty se do play-off probojovaly z šestého místa. Plzeň byla od samého začátku jasným favoritem, což dokázala hned v prvním vzájemném duelu na domácí půdě. Lovosice se sice snažily se soupeřem udržet krok, již po první polovině ale prohrávaly 17:12 a Plzeň si dokázala pětibrankový náskok i ve druhé půli udržet, dokonce jej ještě navýšit o další tři góly. První zápas tedy skončil 33:25 z pohledu Plzně. Ani ve druhém souboji nedokázalo mužstvo z Lovosic najít recept na propracovanou obranu a aktivní útok Plzně a podlehli jí i tentokráte v poměru 26:18.

To třetí utkání před zraky lovosických domácích fandů vypadalo o poznání vyrovnaněji. V poločase dokonce domácí vedli 12:10 a doufali v prodloužení finálové série. Plzeň ale ve druhé třicetiminutovce nenechala nic náhodě a svému soupeři žádné případné drama nedovolila. Druhou půlhodinu vyhrála v poměru 9:12, celé utkání s rozdílem jediné branky – 21:22 a mohla se zaslouženě radovat z vítězství Extraligy podruhé za sebou. Uvidíme, zda Plzeň i v letošním roce naváže na předchozí dvě sezóny a dočká se extraligového hattricku. 

 

pro HNB: Juraj Micka

foto: facebook Talentu Plzeň a KP Brno

Mužské soutěže

Házená v Ostravě opět ožívá...

Po letech trápení v 2.lize se podařilo Ostravským mužům opět postoupit do celorepublikové 1.ligy . Cíl je jasný udržet se v soutěži a stabilizovat...

Vršovické derby alias Štičí derby

Derby, pojem, který každý sportovec i sportovní fanoušek zná a bezesporu přednostně vyhledává. Rivalské boje týmů nabízejí parádní podívanou...