Pohárový víkend začíná - Porubu čeká čtvrtfinále Challenge Cupu

Házenkářky DHC Sokol Poruba se ve středu interligovou výhrou naladily na sobotní čtvrfinále Challende Cupu, ve kterém v Ostravě vyzvou francouzský celek Union Mios Biganos-Begles. Úvodní čtvrtfinálové utkání začíná v  sobotu 7. března od 18 hodin v hale Sarezy v Hrušovské ulici. Odveta se pak hraje v neděli 15. března v sedmitisícovém městečku poblíž Bordeaux. 

 

Po ruské Astrachani, švédském Hööru a portugalském Juve Lis uvidí fanoušci házené v Ostravě i francouzský celek Union Mios Biganos-Begles, ve kterém v minulých letech hrála i česká reprezentantka Iveta Luzumová. Čtvrfinálovému soupeři českého týmu se v letošní sezóně moc nedaří a je momentálně na posledním 10.místě tabulky. Přesto v ligovém poháru, který se hrál v únoru, skončil tým pod vedením 31 letého trenéra Emmanuela Mayonnadeho na druhém místě. To vše je důkazem, jak vyrovnaná francouzská liga je. Nejzkušenějšími hráčkami jsou kanonýrka Alice Leveque (9. nejlepší střelkyně ligy), která je poslední dobou díky svým výkonům zvána i do reprezentace a brankářka Julie Foggea, která je na 2.místě v počtu zákroků ( průměr 13,5 na zápas ) a celkovou úspěšností 36%.

Union Mios Biganos-Begles

Jak probíhala příprava na čtvrtfinálový zápas s týmem Mios Biganos handball, který se po odchodu Ivety Luzumové, hlavně z finančních důvodů v roce 2013, spojil s druholigovým družstvem Bègles, jsme se zeptali generálního manažera DHC Sokol Poruba Libora Adámka. "Já se přípravy osobně neúčastním, takže průběh popsat neumím. Videa a sestřihy herních činností holky určitě viděly. Tým máme kompletní, ve středu jsme hráli předehrávku 18. kola WHIL, naštěstí se nám žádná hráčka nezranila, kádr je zdráv a připraven se porvat o co nejlepší výsledek!" K otázce, zda se sháněním informací o soupeři pomáhali Iveta Luzumová nebo Jan Bašný, který ve Francii žije a trénuje Adámek s úsměvem dodává, "Ivetu jsem nekontaktoval, abych ji nerozptyloval od klubových povinností. :-) Samozřejmě první koho jsem kvůli informcím oslovil, byl Honza Bašný, se kterým se osobně znám z mého působení u národních týmů. Honza nám vyšel ve všem vstříc, shodou okolností ještě včera (4.3.2015) proti Biaganos hrál s klubem, ve kterém působí jako hlavní trenér. Také je s ním v kontaktu náš trenér Jan Beňadik, proto si troufám říct, že informace máme o soupeři vyčerpávající a po této stránce jsme připraveni velmi dobře." 

DHC Sokol Poruba

"Přípravu na evropský pohár si porubské házenkářky okořenily návštěvou hokejového utkání HC Vítkovice Steel vs. Pardubice, kde osobně zvaly hokejový lid na blížící se utkání Challenge Cupu. „Osobně si přeji, aby v sobotu bylo v hale plno a všichni se házenou bavili. Také proto vedení klubu ani pro tento pohárový zápas nezměnilo cenu vstupného, které činí lidových 40 korun a děti do 15 let mají vstup tradičně zdarma," uvedl Libor Adámek. 

 

Utkání bude vysíláno prostřednictvím www.TVcom.cz

 

Mimo porubských děvčat budou mít na pilno tento víkend opět naši tradiční zástupci v  EHF Cupu a lize mistryň. Početné je zastoupení i rozhodčích a delegátů.

 

EHF Cup mužů

Boje ve skupinách pokračují, naše Berlínské lišky, Petr Štochl a Pavel Horák, naskočí tentokrát doma proti dánskému Skjernu, kterému mají co oplácet. Minulý víkend podlehli tomuto soupeři na jeho hřišti 32:28 a v  tabulce skupiny C jim patří druhé místo právě o dva body za nedělním soupeřem. Porto Michala Kasala uvítá doma srbskou Vojvodinu. Minulý týden u Srbů vyhráli 29:27, Michal dal 3 branky a aktuálně jsou na třetím místě tabulky skupiny C.

 

EHF ligy mistryň

Poslední dvě kola zbývají do konce hlavní části ligy mistryň a boj o místa ve čtvrtfinále je stále otevřený. Týmy bojují také o lepší postavení a získání relativně lepšího soupeře pro vyřazovací boje.

Ve skupině 1 vyrazí Iveta Luzumová, která v  posledním kole již odehrála celý zápas, se svým Thüringerem na dlouhou cestu do Volgogradu. Souboj třetího Thüringeru s druhým Dinamem Volgograd může ještě zamotat situaci na 2. – 4. místě skupiny. Ve hře o tato tři místa jsou stále 4 týmy a jakýkoliv bodový zisk by Ivetě a jejímu týmu velmi pomohl k  postupu do čtvrtfinále. Bude-li bodovat Dinamo, druhou příčku tabulky mu již nikdo nevezme. Jediná jistota teď je, že z  prvního místa bude postupovat černohorská Budućnost. "Zápas bude určitě velmi zajímavý a čeští rozhodčí to nebudou mít jednoduché. :-) Jde totiž o hodně, když vyhrajeme, bodově se dotáhneme právě na Dinamo. Konečné umístění ve skupině je důležité, určitě nikdo v naší skupině nechce skončit na 4.miste, protože v tom případe by šel na prvního z druhé skupiny a to je momentálně rozjetý Larvik . Takže uděláme všechno proto, abychom v neděli vyhrály a zajistily si tak postup mezi nejlepších 8 družstev LM," říká k utkání česká reprezentantka Iveta Luzumová. 

Skupina 2 je o malinko nudnější na prvních dvou příčkách, v  boji o 3. a 4. čtvrtfinálové místo však teoreticky jsou stále 4 zbylé týmy. Jasným lídrem skupiny je Larvik, který půjde z  prvního místa. Druhé místo zůstane Györu, který již nemůže nikdo na této pozici ohrozit. Györ s  naší Janou Knedlíkovou přivítá rumunskou Baia Mare, která mocně finišuje v  honbě za čtvrtfinále. Györ určitě nebude chtít prohrát, na druhou stranu má své jisté a tak by mohla i Jana dostat v  zápase ligy mistrů více příležitostí než doposud, kdy nastupuje hlavně v  maďarské lize (4 góly tuto středu proti Érdu).  

 

Rozhodčí a delegáti

Tento týden bude mít naše házená i početné zastoupení na poli rozhodčích a delegátů. A zajímavé je, že budou u většiny vystoupení našich hráčů. Delegát Ivan Dolejš bude dohlížet na Petra Štochla a Pavla Horáka a zápas EHF Cupu mužů Füchse Berlín – Skjern, rozhodčí Libor Skružný bude se svým slovenským kolegou řídit zápas Porto – Vojvodina s  Michalem Kasalem na hřišti a rozhodčí Jiří Opava s Pavlem Válkem zase vyrazí spolu s  Ivetou Luzumovou na zápas ligy mistryň Dinamo Volgograd – Thüringer. Toto všechno doplní ještě delegát Antonín Staněk svou účastí na EHF Cupu žen v  německém Buxtehuderu.

 

Všem Čechům v akci přejeme tradičně hodně štěstí a bez zranění.

 

Evropské poháry

DHB CUP - Osmifinálové kolo

Z největších favoritů jsou ze hry Kiel a Flensburg. Podaří se manheimským Lvům zlomit prokletí? Tento týden se v německé bundeslize...