Pohárový víkend začíná - Poruba odlétá k odvetě čtvrtfinále Challenge Cupu

Minulý pohárový víkend přinesl do Poruby zklamání, když ani do posledního místa zaplněná hala Sarezy porubské házenkářky k vysněnému vítězství úvodního čtvrtfinálového zápasu  Challenge Cupu s francouzským týmem Union Mios Biganos-Begles nedotlačila. Desátý celek francouzské ligy v Ostravě vyhrál rozdílem 7 branek 31:24 (16:13). 

„Za výkon, který jsme předvedli, jsme si zasloužili lepší výsledek. Porážka o sedm branek nás mrzí a je jasné, že nás čeká hodně složitá odveta. Ale pokusíme zmobilizovat všechny síly a uhrát ve Francii, co možná nejlepší výsledek. Samozřejmě to říkám s vědomím, že respektujeme sílu soupeře, který ji v Ostravě jasně ukázal. Ale pokusíme se tam vyhrát, loni se nám před odvetou ve švédském Hööru taky moc nevěřilo a my tam vyhráli. Mrzí mě, jak jsme nezvládly dvě přesilové hry ve druhém poločase. Hlavně pak v samotném závěru utkání, kdy nám hostující celek gólově odskočil. Zápas nám ukázal nedostatky i menší herní i taktickou vyspělost našich hráček v klíčových chvílích utkání. Udělali jsme 24 technických chyb, což je strašně moc. Byla to pro nás obrovská škola, soupeř byl zkušenější, vyzrálejší a má s těmito zápasy daleko více zkušeností," zhodnotil bezprostředně po zápase výkony svých svěřenkyň trenér Jan Beňadik. Po prohraném úvodním utkání Challenge Cupu, si ve středu večer Porubanky zvedly sebevědomí v dramatickém interligovém zápase 19. kola, kdy díky vítězství 27:26 (13:11), které bylo už čtrnácté v interligové sezoně, uchovaly reálnou naději na zisk medaile v mezinárodní soutěži. Navíc se dobře naladily před pátečním odjezdem do Francie k čtvrtfinálové odvetě Challenge Cupu s týmem Union Mios Biganos-Begles, která se hraje v neděli 15. března od 17. hodin. "Porážka o sedm branek nás mrzí a je jasné, že nás čeká hodně složitá odveta. Ale pokusíme zmobilizovat všechny síly a uhrát ve Francii, co možná nejlepší výsledek. Samozřejmě to říkám s vědomím, že respektujeme sílu soupeře, který ji v Ostravě jasně ukázal. Ale pokusíme se tam vyhrát, loni se nám před odvetou ve švédském Hööru taky moc nevěřilo a my tam vyhráli," připomněl Beňadík.

 

Mimo porubských děvčat budou mít v neděli na pilno i naši reprezentanti. Do akce vyráží také česká mezinárodní dvojice rozhodčích. 

 

EHF liga mistrů

Začínají vyřazovací boje v honbě za nejcennějším klubovým pohárem Evropy. V osmifinále nebude chybět ani Kiel s naším reprezentačním kapitánem Filipem Jíchou. Ten nastoupí v neděli v půl osmé večer ve Flensburgu do úvodního zápasu této bratrovražedné německé série. Flensburg je navíc obhájcem vítězství v lize mistrů z minulého roku což je asi nejlepší pozvánkou pro toto derby.

 

EHF Cup mužů

Již tradičně zde z českého pohledu sledujeme vývoj ve skupině C, a tentokrát to bude o to jednoduší, že se všichni tři naši zástupci setkají v jednom utkání. Petr Štochl a Pavel Horák vyzvou na domácí palubovce Füchse Berlín svého kolegu z reprezentace, Michala Kasala. Ten v minulém kole slavil se svým Portem vítězství. Skupinu C vedou Lišky a druhý je Skjern shodně se 6 body. Porto bude v Berlíně bojovat o naději na postup. Ze třetího místa skupiny, na kterém je se 4 body, bude mít určitě velkou motivaci dotáhnout se na první dvě postupová místa.

EHF liga mistryň

V lize mistryň se budou hrát poslední zápasy hlavních skupin a po víkendu bude rozhodnuto o tom, kdo se proti sobě postaví ve čtvrtfinále.

Skvělý zápas odehrála v minulém kole v ruském Volgogradě Iveta Luzumová. Její Thüringer doslova vyčaroval bod za remízu 30:30 po tom, kdy ještě dvě a půl minuty před koncem vedly domácí hráčky 30:26. Iveta již byla v plném nasazení, zaznamenala 5 gólů včetně toho nejdůležitějšího, kdy proměnila sedmimetrový hod nařízený v posledních sekundách zápasu. Thüringer HC vyzve v neděli svého německého konkurenta v lize mistryň z Lipska, který již nemá šanci na postup. Situace ve skupině 1 je teď velmi zamotaná. Jasné je vítězství Budućnosti, pořadí na 2. - 4. místě je však stále otevřené. Nejlepší pozici má Dinamo Volgograd s 11 body a dobrými vzájemnými zápasy s ostatními - Vardarem Skopje a právě Thüringerem. Jisté ale již teď je, že Iveta se představí i v další části ligy mistryň.

Ve skupině 2 jsou již karty na prvních dvou místech rozdány, takže Györ s Janou Knedlíkovou může v neděli v Métách být klidný. Jana se v minulém domácím utkání proti Baia Mare v prvním poločase trápila, když neproměnila dvě jasné šance a byla střídána. Chuť si však spravila ve druhém poločase, kdy nastoupila na posledních pár minut, a tam se jí podařilo dvakrát skórovat. Na rozdíl od Györu půjde v neděli o hodně domácím Métám, které stále bojují o postup do čtvrtfinále. V posledním kole vyhrály v Sävehofu, zápas v Györu prohrály pouze o 4 a navíc, Györ v týdnu prohrál v maďarské lize s FTC Budapešť - to vše naznačuje, že by utkání mohlo být vyrovnané a zajímavé až do konce.

 

Rozhodčí a delegáti

Čeští rozhodčí a delegáti měli na pilno o minulém víkendu. Jedinými zástupci budou tedy tento víkend pouze rozhodčí Václav Horáček - Jiří Novotný, kteří budou řídit v sobotu utkání osmifinále ligy mistrů mezi Záhřebem a KIF Kolding.

 




 


Všem českým zástupcům na evropské házenkářské scéně přejeme hodně štěstí bez zranění.

 

 

 


 


Foto: Alžběta Vejrostová, web Füchse Berlin, web DHC Sokol Poruba


 

 

 

Evropské poháry

Talent čeká na soupeře 3. kola EHF Cupu

O víkendu dokonala mistrovská Plzeň sérii druhého kola EHF Cupu výhrou na půdě svého soupeře z chorvatské Poreče. Získala tak body do českého...