Pohár je minulost, liga současnost, říká Eliška Jačková

Nezapomenutelných 54 startů za mládežnické reprezentace, zisk titulu Talent roku 2011, vleklá zranění, roční hostování v interligovém Sokolu Písek a konečně návrat se vší parádou na palubovku DHC Slavie Praha, kde v 17 letech poprvé nastupovala v nejvyšší ženské házenkářské soutěži. To vše za sebou má 23letá talentovaná střední spojka Eliška Jačková, o které trenér Richard Řezáč mluví pouze v superlativech. „Eliška nám po ročním hostování v Písku velmi dobře zapadla do obranného systému. Projevilo se to především v evropském poháru, kde nasbírala spoustu plusových bodů a pro tým získala mnoho míčů. Je vidět, že v Písku herně vyspěla a dnes je nejen pro svou buldočí povahu platnou hráčkou a vzorem ostatním děvčatům v týmu.“

Jak svůj návrat a účinkování v kvalifikaci Poháru EHF vidí usměvavá a skromná blondýnka?

Eliško, můžete nám osvětlit svou komplikovanou házenkářskou cestu se současným návratem do Slavie Praha?

V sedmnácti letech jsem měla zlomené tři kosti v nártu, chodila jsem devět týdnů o berlích, a celkově nehrála skoro pět měsíců. Další problémy pak přišly před dvěma roky, kdy jsem se podrobila operaci křížového vazu. Od té doby jsem měla s kolenem problémy a znovu chyběla půl roku. Koleno bylo opotřebované, takže mi lékaři vyčistili chrupavky, napíchali výživové injekce s kolagenem. Teď už to ale vypadá, že vše bude v pořádku. Tedy alespoň v to doufám.

Za návrat do Slavie jsem hodně vděčná a moc si příležitosti zde hrát vážím, i když ale musím říct, že na hostování v Písku, kde jsem se po zdravotních problémech rozehrávala, vzpomínám strašně ráda.

Říkáte, že na Písek ráda vzpomínáte. Proč?

Nejen, že jsem tam dostala spoustu prostoru pro hru a hráčsky vyspěla, ale je tam úžasný kolektiv, který se hrou samotnou opravdu baví. Samozřejmě, že i v Písku jde o výkony a setrvání v interlize, ale ty ambice klubu jsou oproti Slavii trošku někde jinde. Každopádně myšlenku na to, že bych se tam jednou třeba vrátila v hlavě určitě mám.

Podařilo se vám naskočit a hned od začátku být platnou hráčkou týmu, což potvrzují i trenéři. Za první pohárový zápas si dokonce zasloužíte absolutorium. Vnímáte to také tak?

Ono to na gólech není moc vidět. V poháru jsem dala pouze čtyři, ale z té rozehrávky už jsem měla konečně lepší pocit, snad už jsem se do toho zase vrátila.

Co vám dělalo v poháru největší problémy?

Bělorusky byly fyzicky i silově někde jinde. My jsme se s nimi snažily prát. Dokonce jsme je stíhaly i rychlostně, ale tím, jak jsou vysoké stačily rychleji odehrát a my jsme neměly šanci přerušit hru, což jim dávalo příležitosti na přečíslení.

Dva naprosto vyrovnané zápasy s mnohem silnějším a vyzrálejším týmem, ve kterých rozhodla pouze jedna jediná branka. Jak hodnotíte výkon Slávie?

Postup nám nevyšel, ale já jsem s naším výkonem spokojená. Myslím, že se opravdu nemáme za co stydět. Celé je to o zkušenostech, které máme určitě menší, nicméně je to škoda, že jsme to v domácím prostředí neproměnily. Tohle je přesně ta prohra, která nejvíce bolí. Jeden zápas o gól a ve druhém remíza. Jak říkám, je to škoda.

Jak zhodnotíte svůj osobní výkon v poháru?

Určitě tam rezervy byly. Je pravda, že rozehrávám hru, ale asi jsem se měla více nutit do střel. Pro mě to ale bylo těžké především tím, že nejsem vysoká a úplně střelecká spojka.  Měla jsem problém se přes jejich vysoké hráčky dostat, tak jsem se snažila hru alespoň rozhýbat a dostat se dovnitř odkud už bylo snadnější skórovat.

Pohár je pro tuto sezónu nenávratně pryč. Co bude dál?

Vypadnutím z poháru sezóna nekončí. Je to sice velké zklamání, ale máme další cíle. V praxi to znamená, že na pohár musíme rychle zapomenout a soustředit se na ligu, kde chceme určitě získat medailové umístění.

V pátek vás čeká 4. kolo MOL ligy, kdy nastoupíte proti Hodonínu. Jak si na tento tým věříte?

Je to nováček soutěže, který má ve svém kádru zkušené střelecké individuality, ty si musíme pohlídat. Respekt k soupeři samozřejmě máme, ale pokud chceme pomýšlet na medaile, nesmíme se bát.

 

Zdroj: HNB

Foto: DHC Slavia Praha/ Ladislav Nussbauer  (Celou fotogalerii najdete ZDE.)