Po Luzumové Zdráhala. Český kanonýr EHF hráčem měsíce

Zatímco Iveta Luzumová po skvělých klubových výkonech a šampionátové tečce před koncem roku okouzlila evropské házenkářské experty, teď ji svým střeleckým vystoupením na šampionátu v Chorvatsku následoval nejlepší střelec EURA a český kapitán Ondřej Zdráhala. Byl vyhlášen EHF hráčem měsíce ledna.

Poté, co byla Iveta Luzuová vyhlášena EHF hráčkou měsíců listopad – prosinec 2017, její reprezentační kolega Ondřej Zdráhala získal stejné ocenění Evropské házenkářské federace za měsíc leden. „O této ceně jsem dříve ani nevěděl. Opravdu jsem ji získal? Skvělé!“ reagoval čtyřiatřicetiletý kapitán českého výběru poté, co jej o ocenění informovali zástupci EHF. S 56 góly byl Zdráhala nejlepším střelcem letošního EURA a nyní je vůbec prvním českým házenkářem, který toto ocenění v mužské kategorii získal. „Ani Filip Jícha?“ podivil se Zdráhala a s odkazem k Ivetině úspěchu se zasmál: „Teď uvidíme, který Čech titul získá v únoru!“

Zdráhala byl jednou z výrazných postav českého týmu, který v lednu dosáhl na šesté místo na EHF EURO v Chorvatsku, čímž tým vyrovnal maximum z roku 1996. „Nečekali jsme, že se dostaneme tak daleko a skončíme šestí. Před šampionátem bylo naším cílem přežít základní skupinu a projít dál tak, že porazíme Maďarsko,“ připomněla česká střední spojka. I v zápase s Maďary byl Zdráhala ve varu, skóroval čtrnáctkrát a vedl český tým do hlavní fáze navíc se dvěma body na kontě po skvělé výhře 28:27 nad olympijskými šampiony z Dánska.

„Sahali jsme dokonce po šanci na semifinále, ale po dobře rozehraném zápase s Němci jsme prohráli. Moje góly možná byly jedním ze základů úspěchu, ale celý výsledek, kterého jsme v Chorvatsku dosáhli, byl týmový a vděčíme za to obrovskému týmovému duchu, který jsme tam ukázali,“ dodal Zdráhala.

Je třetím Čechem, který zakončil šampionát jako nejlepší střelec - po jeho aktuálním reprezentačním trenérovi Janu Filipovi (1998) a Filipu Jíchovi (2010). Teď je Zdráhala zpět ve svém klubu Otmar St. Gallen ve Švýcarsku. „Je dobré, být zase doma s rodinou a zpátky v pravidelném režimu tréninků a zápasů. Měsíc strávený po hotelích byl už opravdu hodně dlouhý,“ těší po dlouhé reprezentační pauze Zdráhalu.

Zprávu EHF najdete ZDE. 

 

Zdroj: chf.cz

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz