Plzeň, Zubří nebo Dukla – kdo vyhraje základní část extraligy?

Poslední kolo, hrané v jednotném termínu a čase již tuto středu od 19 hodin, s konečnou platností určí osmičku týmů postupujících do play-off. Zbylé čtyři týmy budou bojovat o setrvání v nejvyšší soutěži v rámci play-out.

Většinu odpovědí již dalo předposlední jednadvacáté kolo, přesto před tím posledním zůstává ještě několik otazníků. Velká pozornost bude upoutána zejména na to, kdo bude posledním postupujícím do play-off, o což se bude na dálku bojovat mezi nováčkem z Nového Veselí a Jičínem. Zatím nejisté je také konečné pořadí většiny týmů. Jediné Lovosice a Litovel mají již pořadí jisté.

Podívejme se tedy podrobně na los posledního kola a situaci jednotlivých týmů dle jejich aktuálního pořadí v tabulce.

Stále tři adepti na vítězství v základní části

  1. Plzeň (32 bodů) – poslední kolo v Brně; Plzeň bojuje o první místo, a tak nedopustila v minulém kole překvapení v Jičíně. Při zaváhání v Brně ale může teoreticky spadnout až na třetí místo tabulky. K jistotě první pozice pro play-off musí plně bodovat, s největší pravděpodobností ji bude stačit i remíza, avšak v případě, že by nastala situace, že by po posledním kole měla Plzeň, Zubří i Dukla stejný počet bodů, skončila by Plzeň díky lepší bilanci se Zubřím ale horší s Duklou, na druhém místě.

  2. Zubří (31 bodů) – doma s Kopřivnicí; k prvnímu místu potřebuje vyhrát v posledním kole, každá další varianta ponechá Zubří na druhém místě anebo ho odsune až na místo třetí. Zubří má negativní bilanci s Plzní i s Duklou, a tak jakákoliv rovnost bodů s těmito týmy ho odsouvá za ně.

  3. Dukla (30 bodů) – doma s Litovlí; Dukla nemá v posledním kole již nic ztratit – třetí místo jí nikdo nevezme. Má výhodu lepších vzájemných zápasu s Plzní i Zubřím a tak pokud bude plně bodovat doma s poslední Litovlí a některý z konkurentů bodově zaváhá, poskočí kupředu. Navíc, ztratí-li Plzeň dva body a zároveň Zubří alespoň jeden, může Dukla skončit i na prvním místě tabulky.

Jistota čtvrtého místa

  1. Lovosice (27) – v Novém Veselí; Lovosice mají před sebou i za sebou tříbodovou mezeru a tak je jisté, že jejich pozice se po posledním kole nezmění. Její duel ve Veselí ale bude nesmírně důležitý pro jejího soupeře, a tak bude zajímavé sledovat, jak Lovosice k samotnému utkání přistoupí.

Souboj o páté a šesté místo

  1. Karviná (24) – ve Frýdku-Místku; jednobodový náskok na Brno staví Karvinou do pozice, kdy má ve svých rukou umístění na pátém místě a tedy jistotu čtvrtfinálového duelu s Lovosicemi. Propad na šesté místo by znamenal duel s jedním z aktuálně prvních tří týmů a tam ještě není jisté, který nakonec obsadí třetí příčku, která určí soupeře pro šestý tým tabulky. Karviná má s Brnem lepší bilanci a tak jí stačí k jistotě pátého místa jakkoliv bodovat.

  2. Brno (23) – s Plzní; v minulém kole Brno ukázalo, že může doma bodovat s každým, když remizovalo se Zubřím. Tentokrát ji čeká opět velmi silný soupeř z Plzně. Pouze plný bodový zisk a zaváhání Karviné ve Frýdku může posunout Brno na páté místo konečné tabulky. Horší než šesté však Brno již nebude.


Tabulka před posledním kolem:

    utkání bodů
1. M.A.T. Plzeň 21 32
2. HC ROBE Zubří 21 31
3. Dukla Praha 21 30
4. HK FCC Město Lovosice 21 27
5. HCB Karviná 21 24
6. SKKP Handball Brno 21 23
7. Pepino SKP Frýdek-Místek 21 18
8. Sokol Nové Veselí 21 17
9. HBC Ronal Jičín 21 16
10. Kopřivnice 21 14
11. Cement Hranice 21 13
12. Tatran Litovel 21 7


Zápasy posledního 22. kola (vše středa 15. března od 19 hod.):

Sokol Nové Veselí - HK FCC Město Lovosice

SKKP Handball Brno - M.A.T. Plzeň

Dukla Praha - Tatran Litovel

HC ROBE Zubří - Kopřivnice

Pepino SKP Frýdek-Místek - HCB Karviná

Cement Hranice - HBC Ronal Jičín

 

Autor: HNB 

Foto: www.talentplzen.cz