Plzeň, Dukla, Most a Poruba – čtyři stateční pro evropské poháry

S tím, jak se blíží nová sezóna a kluby začaly s přípravou na ní, je na pořadu dne také otázka, které kluby nás budou nakonec reprezentovat v pohárové Evropě. Odpověď je stejná jako loni. Mezi muži to bude Talent Plzeň a pražská Dukla, ženskou složku budou zastupovat již tradiční účastnice z Baníku Most a ostravské Poruby.

 Jak se již stalo tradicí, nevyčerpá ani letos naše házené plně kvóty pro účast v pohárech. Pro naše kluby je účast v nich finančně náročná, což platí dvojnásob o účastni v té nejprestižnější, Lize mistrů. I z tohoto důvodu se náš ženský mistr účastní „pouze“ druhého nejprestižnějšího poháru, stejně jako ten mužský. Plzeň však o Lize mistrů ani nemohla pomýšlet díky nízkému ratingu české mužské klubové házené.

Všechny naše účastníky ročníku 2015/2016 čeká los, který jim přisoudí prvního soupeře v boji o evropské trofeje. Ten se pro většinu z nich uskuteční v úterý 21. července 2015 ve Vídni a my si níže popíšeme, s čím vstupují jednotlivé české týmy do losu svých pohárů a koho mohou očekávat za soupeře.

 

DHK Baník Most – EHF Cup žen

Černí andělé z Mostu se již zabydleli v EHF Cupu, ve kterém nastupují již potřetí za sebou. Loni ukončil jejich cestu ve třetím kole ruský Rostov, který byl nakonec finalistou celého poháru. EHF Cup začíná rovnou druhým kolem, do kterého vstupuje i Most vstupuje. Poháru se bude účastnit celkem čtyřicet šest týmů, Most je dvacátý šestý nasazený.

Pro los druhého kola bude tedy v osudí dvacet osm týmů ve dvou koších po čtrnácti. Most bude v tom výkonnostně lepším a potencionální soupeři z druhého koše jsou někdy velmi zajímaví a házenkářsky exotičtí:

Zamet (CRO), Kastrioti (KOS), Nicosia (CYP), Holon (ISR), HC London (GBR), Grude (BIH), Kaunas (LTU), Brühl (SUI), Patras (GRE), Vise (BEL), Magnago (ITA), HC Standard (LUX), Priština (KOS) a Ilidza (BIH).

Druhé kolo se hraje o víkendech 17. a 24. října 2015.

 

DHC Sokol Poruba – Challenge Cup žen

Pro Porubu je to již třetí sezóna v Challenge Cupu, přičemž ta poslední byla nejúspěšnější. Ve čtvrtfinále Sokolky nestačily na francouzský tým Mios Biganos, konečného vítěze celého poháru.

Challenge Cupu se účastní celkem dvacet pět týmů a začne rovnou třetím kolem. Poruba je díky svým dobrým výsledků v předchozích ročnících nasazena do poháru jako číslo dva a díky tomu vstoupí do poháru až v jeho čtvrtém kole a bude vždy nasazena v lepší koši. Los čtvrtého kola proběhne až 24. listopadu a v osudí budou týmy, které postoupí z listopadového třetího kola plus sedm nejvýše nasazených týmů.

Čtvrté kolo se hraje o víkendech 9. a 16. ledna 2016.

 

SSK M.A.T. Plzeň – EHF Cup mužů

Český mistr z Plzně si zopakuje svou loňskou účast v druhém nejprestižnějším poháru – EHF Cupu, ve kterém přešli v prvním kole přes italský Bozen a ve druhém kole statečně odolávali ruským Medvědům z Permu.

Letos plzeňští házenkáři naskočí rovnou do druhého kola, jsou nasazeni jako číslo třicet dva a jsou těsně nad čarou pro zařazení do lepšího koše pro los. V horším koši pro los druhého kola bude např. francouzské Chambery nebo dánské Tvis Holstebro, což mohou být potencionální soupeři našich mistrů. Poháru se účastní celkem šedesát týmů, dvacet čtyři se jich utká spolu v prvním kole a tři z účastníků budou družstva, která vypadnou z kvalifikace o Ligu mistrů.

Druhé kolo se hraje o víkendech 10. a 17. října 2015.

 

HC Dukla Praha – Challenge Cup mužů

Dukla se po pár letech odmlčení opět loni přihlásila do evropských pohárů a letos tomu není jinak. Loni se dostala mezi posledních 16 týmů a v osmifinále podlehla portugalskému Liberty Seguros.

Letos vstupuje do soutěže, kde je celkem čtyřicet dva týmů, z devatenáctého místa a do poháru, který začne rovnou druhým kolem, vstoupí až v listopadu v kole třetím. V osudí pro los třetího kola bude Dukla ve slabším koši a jejími soupeři mohou být například Wacker Thun (SUI), Petrohrad (RUS), Benfica Lisabon (POR) nebo například Metaloplastika Šabac (SRB), což by bylo velmi kuriózní opakování duelu z finále PMEZ z roku 1984, kdy se po vítězství stala tehdejší Dukla evropskou klubovou jedničkou.

Třetí kolo se hraje o víkendech 21. a 28. listopadu 2015.

 

Los pohárů budeme samozřejmě pro fanoušky HNB sledovat a přineseme informace na našich stránkách.

Všem letošním účastníkům evropských pohárů děkujeme, že se opět rozhodli reprezentovat naši házenou v zahraničí a přejeme hodně úspěchů v bojích o evropské pohárové trofeje.

 

úvodní foto: Mostecký deník

Evropské poháry

Talent čeká na soupeře 3. kola EHF Cupu

O víkendu dokonala mistrovská Plzeň sérii druhého kola EHF Cupu výhrou na půdě svého soupeře z chorvatské Poreče. Získala tak body do českého...