PlayerProfile.eu - projekt pro každého z vás...

Před pár dny spatřil světlo světa nový házenkářský projekt, který jeho tvůrci, bývalá dlouholetá reprezentantka Helena Jurka (Štěrbová), její bratr Jan Štěrba a házenkář Ondřej Mika, nazvali PlayerProfile.eu. 
Už samotný název projektu napovídá, komu je určen a jakým směrem se bude ubírat.  Jaký byl důvod k vytvoření těchto, pro házenkáře, trenéry, ale i kluby, zajímavých webových stránek jsme se zeptali Heleny Jurka (Štěrbové). 
 
 
Heleno, kdo přišel s nápadem na založení projektu PlayerProfile.eu, co tomu předcházelo?
 
O Vánocích za mnou přišel Ondra Mika s nápadem vytvořit databázi hráčů, ze které si budou moci kluby vybírat. Tato vize mě zaujala a tak jsme začali po novém roce řešit, jestli a jak se do toho pustíme. Jelikož Ondra ani já nejsme, co se programování týče, žádní experti, konzultovala jsem nápad s bráchou vývojářem. Ten se rozhodl se k nám přidat a projekt se začal rýsovat.  
 
Nápad byl na světě, ale samotná realizace není úplně snadná. Jak dlouho se projekt od nápadu vyvíjel?
 
Fakticky se server začal vyvíjet v únoru a ještě stále není úplně hotový. Oproti původní představě server postupně nabíral na funkcích a požadavcích. Například jsme chtěli, aby se mohly kluby na hráče informovat, jak tomu bývá i v praxi, kdy například francouzský klub, který chce angažovat Čecha, telefonuje svých známých Čechům, aby se na hráče informoval. Tak vznikly reference, do kterých si hráč může přidat ty, se kterými již hrál a přímo tak navést klub, u koho se na něj může informovat. 
 
Tato funkce již byla spuštěna a k tomu se chystá ještě spousta dalších vylepšováků, které budeme zařazovat postupně. Nutno říct, že právě v tomto ohledu byl pro realizaci naprosto stěžejní přístup bráchy, jelikož právě jeho prací se naše nápady realizují a dostávají tu správnou podobu.
 
Pokud to dobře chápu, projekt má pomoct klubům, ale i samotným házenkářům a trenérům najít zahraniční angážmá.  Osvětlíte nám princip procesu od prvotní registrace?
 
Jak Ondra tak i já jsme se při našem zahraničním angažmá mnohokrát setkali se situací, kdy nám volali agenti, nebo trenéři s prosbou o kontakt na nějaké hráče. Stručně řečeno, jsou kluby, které hledají házenkáře a házenkáři, kteří hledají kluby, ale nemají na sebe jak narazit. Hlavní ideou tak bylo vytvořit prostor, kde se hráči budou moci nabídnout klubům a kluby budou moci mezi hráči vyhledávat podle jejich potřeb. Když bude německý tým hledat elektrikáře a pivota v jednom, má možnost ho na našich stránkách najít. Náš server má tedy požadované hráče efektivně vytřídit a umožnit jejich kontaktování.
 
Vše funguje tak, že se klub zaregistruje, my jej ověříme a potom již vyhledává mezi zaregistrovanými hráči. Toho, který ho zaujme, požádá o kontakt. Souhlasí-li hráč s tím, že bude kontaktován, přijme pozvánku, otevře se mezi nimi konverzace a vše již zaleží na jejich vzájemné domluvě. Kluby mají mimo to také možnost dlouhodobě sledovat vyhlédnuté hráče, vytipovat si talenty, atd. Má tedy význam se zaregistrovat, i když hráč nemá v úmyslu přestoupit okamžitě. 
 
Dojde-li k tomu, že si hráče klub najde, pomáháte i následně s doladěním přestupu?
 
Nikoli. My poskytujeme hráči šanci se prezentovat a současně mu zajišťujeme, že jedná opravdu s klubem a ne s podvodníkem (každý klub ověřujeme). Nejsme agenti, což je ve většině případů hráčova výhoda, jelikož neúčtujeme žádné procenta ani klubu ani hráči. Hráči, kteří nemají agenta, tak buď ušetří, nebo v zemích, kde agenta platí klub, se stávají podstatně levnější. V budoucnu máme v plánu zavést pouze členský poplatek v řádu desítek eur. Ten budou hráči platit, jen když budou chtít být konkrétním klubem kontaktováni a budou tak mít reálnou možnost smlouvu uzavřít. Jinak hráči neplatí vůbec nic a svůj profil mohou spravovat neomezeně zdarma. Pokud se na nás hráč obrátí s prosbou o radu, samozřejmě se mu budeme snažit poskytnout informace. Dojednání podmínek je však čistě na něm. Nic mu však nebrání, aby si sám agenta přizval.
 
Díky tomu, že jste hrála na nejvyšší úrovni a vesměs všichni blízcí hrají v zahraničním angažmá, máte určitě velkou šanci projekt rozšířit do celého světa. Jaké cíle tedy projekt má?
 
Cílem projektu je vytvořit na mezinárodní úrovni takovou členskou základnu hráčů a klubů, aby došlo ke zvýšení migrace v házené i jiných sportech, a to i na amatérské úrovni. Je škoda, že spousta hráčů ukončí kariéru, jelikož se jim nepodaří najít klub a kluby si stěžují, že mají hráčů nedostatek. Server má ambici být spolehlivým a důvěryhodným místem, kde se hráči s kluby setkají. V budoucnu nevylučujeme ani poskytování poradenských služeb a nabídku ověřených a spolehlivých manažerů tam, kde si hráči například z nedostatku jazykových znalostí netroufají uzavřít smlouvu sami. Uvidíme, jakým směrem se bude server ubírat.
 
Jste právnička, nemáte ambice založit třeba asociaci hráčů a radit mladým nezkušeným házenkářům? Tuto službu by určitě samotní házenkáři i rodiče uvítali…
 
Taková práce by byla určitě záslužná a popravdě už tady takové návrhy padly. Hráčské asociace jsou jednoznačně důležitým elementem pro zdravé vztahy a fungující sportovní odvětví, což dokládá i mezinárodní sportovní praxe. V ČR by byl takový subjekt vítaný o to více, když sportovní právo neexistuje a jediný subjekt, který může tuto situaci částečně napravit je svaz svými předpisy. Kluby na tom přirozeně zájem nemají a hlasy jednotlivých hráčů nejsou dostatečně silné. Tlak ze strany asociace by mohl pomoci k vytvoření takových pravidel, aby byli mladí hráči chráněni a bylo zabráněno nezdravým praktikám, ke kterým často v českém sportu obecně, nejenom v házené, dochází.
 
Velkým otazníkem je však financování takové asociace. Na tom by se museli podílet samotní hráči. Ve fotbalu i hokeji se již asociaci zřídit podařilo a hráči si jejich práce cení. Pevně doufám, že se tomu tak stane i v házené. Jen si myslím, že aby byla asociace úspěšná a vítaná, musí podnět k jejímu založení vzejít od samotných hráčů. Prozatím jsem takový zájem nezaznamenala, pokud tomu tak ale bude, vždy ráda pomůžu, aby se házenkářské prostředí v ČR ozdravilo. 
 
 
Heleno, děkujeme za rozhovor, přejeme hodně sil do další práce pro házenou. Třeba se zanedlouho dočkáme dalšího rozhovoru, kde budeme představovat novou házenkářskou asociaci.....
 
Webové stránky PlayerProfile.eu najdete ZDE. 
Facebookový profil PlayerProfile.eu  najdete ZDE.
 
Zdroj: HNB