Osmifinále Českého poháru mužů dohráno, překvapivý průběh měla dohrávka Plzně ve Vršovicích

V neděli se z důvodů vytíženosti plzeňského Talentu v Poháru EHF dohrávalo osmifinálové utkání Českého poháru mezi druholigovým pražským týmem Sokol Vršovice a extraligovým Talentem Plzeň, které mělo překvapivě dramatický průběhu. Druholigový Sokol Vršovice totiž dlouho vzdoroval obhájcům českého titulu z Talentu Plzeň a ještě šest minut před koncem byl stav nerozhodný. Nakonec však mistři dotáhli zápas do vítězného konce. 

Jak celý zápas viděli nejlepší střelci obou týmů extraligový Ondřej Šafránek a druholigový Jan Bednář a jak hodnotili výkony trenéři Šetlík a Štika se dozvíte z rozhovorů níže. 

Nutno ještě pogratulovat všem postupujícím. Ve čtvrtfinále tedy uvidíme extraligové týmy: Baník OKD Karviná, Cement Hranice, HBC Ronal Jičín, HK FCC Město Lovosice, Dukla Praha, SKP Frýdek-Místek,  Talent M.A.T. Plzeň, Gumárny Zubří . 

 

Ondřej Šafránek (Talent Plzeň)

Ondro, co jsi před zápasem o Vršovicích věděl, probíhala nějaká speciální příprava na tento zápas?

"Věděli jsme pouze to, že jsou ve vršovickém kádru dva hráči s extraligovou zkušeností. Více jsme hru Vršovic nezkoumali. Příprava probíhala tradičně, tedy jako před každým zápasem, kde jde o postup."  

Dá se tedy říct, že vás soupeř svou hrou zaskočil nebo překvapil? 

"Takhle bych to úplně neřekl. Možná je pravda, že jsme kluky trochu podcenili, ale jinak si myslím, že jsme si věřili a šli jsme od začátku pro vítězství. Máme mladý tým, ještě si vše úplně nesedlo, ale útok nám fungoval, problémy jsme měli v obraně. Prostě to chtělo čas, ale postup je doma a to je důležité."

Proč vám tedy trvalo skoro 50. minut než jste přišli na recept toho jak k výhře dojít? 

"Tuhle otázku jsem si položil už několikrát, dokonce jsme se o tom bavili po zápase v šatně. Musím před klukama smeknout, na druholigový tým hráli opravdu dobře, dokonce si troufnu říct, že minimálně dva jejich hráči by měli být v extralize. Když se k tomu všemu přidala ještě podpora fanoušků, která byla parádní, dalo nám trochu zabrat dotažení zápasu do stavu vítězství."

Byl jsi nejúspěšnějším exekutorem Talentu, nebýt Tvých rychlých branek a střelby z malého úhlu, asi by výsledek vypadal trošičku jinak. Vnímal jsi tuhle zodpovědnost při hře samotné? 

"Dal jsem sice nejvíce branek, ale já si myslím, že kdybych jich dal méně, našel by trenér jiný způsob hry. Tady se vycházelo z toho, že nám obrana moc nepomáhala, což jsme prostě museli nahradit střelecky."

Kdo vám z vršovického kádru dělal největší problémy? 

"Jednoznačně Honza Bednář a pak Honza Petružela. Moc se těším na sraz juniorské reprezentace, tam tenhle zápas určitě podrobně probereme :-) Honza Petružela je totiž náš technický vedoucí, takže už slyším ty průpovídky. :-) "

Jaký výsledek jsi před zápasem tipoval? 

"Skóre jsem netipoval, ale odhadoval jsem, že dostaneme nanejvýš 20 gólů. Nakonec jsme jich dostali 31. Budu se znovu opakoval, klobouk dolů před Vršovicemi. Když porovnám zápasy co jsem  odehrál za první ligu s tímhle, opravdu musím říct, že jsou výkonostně hodně srovnatelné."

Co zaznělo z úst trenérů po zápase v šatně? 

"Proběhlo to celkem v klidu, trenér nám vytkl pouze obranu. Cíl, kterým byl postup jsme splnili, takže převažovala pozitiva." 

 

Jan Bednář (Sokol Vršovice)

Honzo, jak si vysvětluješ, že jste po posledním mistrovském zápase, který jste totálně nezvládli,  najednou hráli vyrovnanou partii s obhájcem titulu mistra extraligy? 

"Odpověď je dost těžká, vlastně sami nevíme, co se na VŠ Plzeň dělo. Nedařilo se nám v ničem. O to více nás teď ta prohra mrzí. Možná jsme soupeře z VŠ trochu podcenili, vždy se lépe hraje proti silnějšímu soupeři."

Dá se tedy říci, že tentokrát podcenil Talent druholigový tým? 

"Nevím zda podcenil, ale vypadalo to tak. Skoro 50. minut s námi měli co dělat. V určitých pasážích nás samozřejmě extraligovou zkušeností přehráli. My jsme se však na zápas těšili a ještě před ním si řekli, že nesmíme dopustit podobné skóre jako s nimi měla Slavie v předešlém kole. Kde nám chyběla zkušenost, přišla na řadu bojovnost. Prostě jsme chtěli a ono se to vyplácelo."

 Kdo vám z Plzně dělal největší problémy? 

"Jednoznačně na levém křídle Ondra Šafránek. Střílel z malých úhlů, dokázal se urvat a my ho nestačili ubránit. Později pak ještě Škvařil."

Více jak 50. minut jste se přetahovali o vedení, nastal i moment, kdy jste stáhli pětibrankové manko. Měli jste v tu chvíli pocit, že by to mohlo vyjít a postup by byl váš? 

"Nám se splnil sen už jen tím, že jsme hráli zápas sezóny a nepotvrdili jsme roli outsidrera. Asi málo kdo čekal tak dramatické utkání. Prostě si vše sedlo a soupeř nás asi trochu podcenil. Určitě jsme v hlavách měli, že by se to mohlo podařit, poločasový výsledek o dvě branky a pak několikrát po sobě vyrovnání skóre a jednou dokonce vedení. Nevyšlo to, ale my jsme i tak spokojení."

Co byl ten rozhodující moment? 

"Asi deset minut před koncem jsme stáhli manko, vedli o branku a měli střelu z pivota. Petr Bláha bohužel nedal, mně se situaci také nepodařilo zachránit zkušený soupeř nemilosrdně trestal. Následně přišla nějaká ztráta míče a Plzeň odskočila o tři branky. To bylo to rozhodující, pak už jsme rozjetý plzeňský tým nedokázali zastavit."

Jak bys ohodnotil váš výkon? 

"Jak už jsem říkal, my jsme do toho dali všechno a hlavně radost ze hry. Podali jsme sympatický výkon, za který se určitě nemusíme stydět. Mistrovskou Plzeň jsme dokázali potrápit." 

Jak na Tebe působil výkon Talentu? 

"Očekával jsem větší sehranost týmu, bylo vidět, že jim pár kluků odešlo a navíc trenér pár těch zkušenějších hráčů šetřil. Měli momenty, kdy se jim těžko vracelo do hry, ale na lavičce pro případ velké nouze ještě reprezentanty Šindeláře a Vinkelhöfera. Trenér Šetlík určitě věděl, kdy přijde čas zasáhnout."  

Výkon rozhodčích, máš k němu co říct? 

"Nechtěl bych se pouštět do hodnocení rozhodčích, od toho tam byl delegát. Bylo pár momentů, kdy pískli přešlapy, které nebyly a ke konci, už v jasném skóre, zasahovali úplně zbytečně, nicméně až taková tragédie to určitě nebyla, známe i horší. :-) "

 Zhodnotil jsi týmy, rozhodčí a zbývají fanoušci. Jak jsi vnímal atmosféru během zápasu? 

"Ve Vršovicích na házenou chodí celkem dost fandů a to je super, ne vždy to však vypadá, že je plná hala. Občas, i když se daří, je problém fanoušky rozvášnit. Přitom házená je o emocích a ty by měl každý ukazovat. Tentokrát ale musím použít slovo FAMÓZNÍ, to je asi ten správný výraz. Tohle jsem v Heroldových sadech ještě nezažil. Fandové nás hnali i ve chvílích, kdy se nedařilo a doslova řvali, když jsme Plzeň přehrávali. Byla to krásná kulisa, za kterou všem strašně moc děkuji! :-) "

Tím máme hodnocení skoro hotovo, zbývají trenéři a Ty sám. :-) Copak tedy zaznělo v šatně po zápase? 

"Převládal pocit radosti, spokojenosti a opravdového nadšení z dobře odvedené práce. Pochvala zazněla od obou trenérů, ale tím více nás všechny mrzela ta úplně zbytečná prohra na VŠ. Dáme si teď vánoční pauzu, musíme si odpočinout od házené, ale i od sebe. Všichni věříme v to, že až se po novém roce zase sejdeme, naskočíme opět koncentrovaně a s jasným cílem vítězit." 

Tak a teď Honza Bednář - tradičně nejlepší střelec Vršovic, na co sáhne to tam spadne, aktuálně nejlepší střelec pohárové i jihozápadní druholigové tabulky. Co nám o něm prozradíš? :-) 

"Nevím, nepřijde mi zase tak dokonalý. :-) "

Tak vážně, házená Tě evidentně baví a navíc Ti jde. Jak se cítíš jako tahoun a nejlepší střelec, s kým si na hřišti nejlépe sedneš? 

"Nějak zvlášť to neprožívám. Jasně, pohled na ty statistiky je hezký, ale stojím nohama na zemi. Více v sobě řeším, když mi to nejde. Snad to nebude znít nafoukaně, ale je to tak. Víceméně v tomto složení hrajeme třetím rokem, takže jsme sehraný tým. Z nových hráčů je dobrá souhra především s Jirkou Píchou, ten je opravdu šikovný, no a jelikož jsem zuberský odchovanec, stejně jako Honza Petružela, tak je to vidět i na palubovce. Taková ta prvotní průprava a návyky Zubřanů se i po letech nezapomínají, takže herně si možná nejvíce sednu s ním. Nicméně jak už jsem říkal, sedneme si vlastně všichni, jsme sehraný tým.

Osmifinále Českého poháru mužů - Sokol Vršovice vs. Talent M.A.T.Plzeň  31 : 36 (17 : 19)

Trenér Plzně Martin Šetlík bezprostředně po utkání na stranu soupeřů řekl, "Vršovice hráli dobře, takhle dramatické zápasy mám rád, to je pořádný handball. Nám trochu vázla obrana, ale bylo to super utkání, ve kterém jsme si splnili cíl, kterým byl postup v ČP."  

Vršovický trenér Štika okomentoval zápas slovy, "Musím před klukama smeknout, kdyby mi před zápasem někdo řekl, že budou hrát na téhle úrovni, navíc po mistráku na VŠ Plzeň, který totálně nezvládli, vysměju se mu do očí. Můj tip na skóre byl 11:67. :-) Na Plzni byla vidět herní vyspělost, v některých momentech jsme na ně opravdu neměli a dělali jsme chybičky, které však kluci hned napravovali bojovností. Bál jsem se, že nám po prvním poločase odejdou síly, ale nestalo se a ještě šest minut před koncem jsem viděl reálnou šanci na senzaci. Pak se ale ukázal jasný rozdíl mezi námi a extraligou a Plzeň si zaslouženě došla pro vítězství." 

Sestava a branky Plzně: Herajt Filip, Šmíd Karel - Šafránek Ondřej 15, Strýc Jakub 7, Škvařil Milan 3, Škvařil Jakub 3, Fořt Jiří 2, Bičiště David 1, Jonáš Josef 3, Tonar Michal 2, Šindelář Jakub, Vinkelhöfer Petr, Poloz David, Ivancev Milan.

Sestava a branky Vršovic: Červenka Tomáš, Filip Robert - Bednář Jan 15/2, Petružela Jan 9, Holas Pavel 2, Bláha Petr 2, Metlička Jakub 2, Pícha Jiří 1, Nováček Michal, Soukup Adam, Faltejsek Tomáš, Bradáč Filip, Kotrč Tomáš.

 

Souhrn osmifinálových výsledků Českého poháru mužů: 

  • Bystřice p.H. vs. Baník OKD Karviná  25 : 38
  • Tatran Litovel vs. Cement Hranice  24 : 33
  • KP Brno vs. HBC Ronal Jičín  16 : 25
  • HBC Strakonice vs. HK FCC Město Lovosice  24 : 31
  • H.Brod vs. Dukla Praha  18 : 38
  • HC Zlín vs. SKP Frýdek-Místek  26 : 28
  • S.Vršovice vs. M.A.T. Plzeň  31 : 36
  • Kopřivnice vs. Gumárny Zubří  21 : 37

 

Autor: HNB

Foto: Jan Frzal