OD BOJŮ O UDRŽENÍ AŽ PO LIGU MISTRŮ ANEB ČESKÁ STOPA V ZAHRANIČÍ I.

Německá Bundesliga již nový soutěžní ročník odstartovala, další evropské ligy už taky klepou na dveře. A v dresu několika desítek klubů napříč Evropou se stejně jako v minulých letech pokusí řada českých hráčů udělat co nejlepší jméno jak sobě, tak i samotné české házené. Pojďme se tedy podívat na některé z nich a krátce se i seznámit s jejich týmy.

NĚMECKO

Náš západní soused se může pochlubit jednou z nejlepších ligových soutěží na světě, letos obzvláště zajímavou. Nás může těšit to, že brankářská legenda Petr Štochl bude i letos oblékat dres Füchse Berlín. V klubu je již od roku 2006, od roku 2015 navíc nosí kapitánskou pásku. Dvojnásobný vítěz MS klubů a mistr EHF Cupu se spolu se svým týmem pohybuje od sezóny 2012/13, kdy tým získal bronz, mezi 4. a 7. místem. „To, že jsou ve Final four EHF Cupu 3 německé týmy ukazuje, že být 4. 5. nebo i 6. v Německu znamená být lepší než skoro jakýkoliv šampion z jiné evropské ligy. Ale mým cílem je hrát Ligu mistrů,“ nechal se slyšet trenér Velimir Petković během minulé sezóny. Dres bundesligového týmu bude oblékat i bývalá reprezentační spojka Tomáš Sklenák, jenž postoupil s týmem Huttenberg a pokusí se s ním nejvyšší ligu udržet.

Mnohem větší obsazení má druhá nejvyšší soutěž. Hned se můžeme podívat na další legendu jednoho klubu, Pavla Mičkala, jenž už od roku 2005 obléká dres týmu Nordhorn-Lingen, za který nasázel už přes 900 gólů. Tým se ve 2. lize pohybuje od sestupu z Bundesligy v roce 2009. Dalším českým brankářem v Německu je reprezentační gólman Tomáš Mrkva, jenž chytá za Balingen-Weilstetten. Do klubu přišel minulou sezónu z ASV Hammu. Tým, jenž sestoupil z Bundesligy, se bude chtít letos do nejvyšší soutěže vrátit, což je osobní cíl trenéra. 3 tyče bude v této sezóně krýt druholigovému Hildesheimu Jakub Lefan, jenž nedostal v roce 2016 smlouvu v Karviné a odešel do třetiligového německého klubu, jenž nyní postoupil. Dvojnásobné české zastoupení má tým Coburg 2000, ve kterém najdeme spojku Petra Linharta, který přišel z Toulouse kvůli malému vytížení a brankaře Jana Kulhánka, chytajícího v týmu, jenž podle trenéra bude po sestupu bojovat o návrat, od roku 2015. Rovnou tři naše hráče pak najdeme v Bergischeru, jenž také sestoupil a také se pokusí o návrat. Jsou jimi pivot Leoš Petrovský, jenž přišel z polské Pulawy, spojka Tomáš Babák, nejlepší střelec švýcarské ligy 2014/15 hrající v týmu od roku 2016 a Milan Kotrč, levé křídlo odcházející z mistrovské Dukly. Ovšem ani jeden z těchto týmů se nemůže rovnat týmu Dessau-Rosslauer, jenž zaměstnává rovnou šestici českých hráčů. Pravé křídlo Tomáše Pavlíčka, jenž přišel do týmu z Hranic, následovali levý křídelník Marek Vančo a spojka Radek Sliwka. Poté, co klub sháněl pivota, přišel na Vančovo doporučení Libor Hanisch jako 4. exkarvinský hráč. Poté přišle Jan Zahradníček, jenž si splnil svůj sen hrát v Německu a vše završil pivot Jakub Strýc, který kvůli velké konkurenci opustil Hildesheim. Druholigový výčet završuje Roman Bečvář hrající za Elbflorenz, jenž se chce ve 2. lize po postupu udržet.

České hráče najdeme i ve 3. německé lize, zajímavý je například tým Bad Blankenburg, hrající 3. Ligu-Ost. Jeho dres oblékají spojky Adam Krejčiřík přicházející ZHC Grubenlampe Zwickau, Tomáš Zeman a Ladislav Brykner, jenž předtím hrál 4 roky za druholigové Aue. Další levé křídlo najdeme v Emporu Rostock hrající severní část 3. ligy. Za tým, jenž sestoupil a jeho nový trenér Till Wiechers má velmi ambiciózní plány, nastoupí Jakub Zbořil, jenž měl zamířeno do Doberaneru, ale hned se vrátil zpět. V lize narazí například na tým Fredenbeck, za který hraje bývalý hráč Dukly, Hammu či Osla Zdeněk Polášek, dalším soupeřem bude brankář Jan Komínek chytající za Mecklenburg Schwerin. Do nedávna v Emporu Rostock působil v současné době volný hráč Matěj Konšel léčící se z nehezkého zranění, kterému tímto přejem brzké uzdravení.

 

Foto: Oficiální stránky klubů 

Zdroj: HNB