OD BOJŮ O UDRŽENÍ AŽ PO LIGU MISTRŮ ANEB ČESKÁ STOPA V ZAHRANIČÍ II.

V minulém článku jsme vám představovali české házenkáře v legiích německých klubů. Zatím co německá Bundesliga již nový soutěžní ročník odstartovala, další evropské ligy už také klepou na dveře. A v dresu několika desítek klubů napříč Evropou se stejně jako v minulých letech pokusí řada českých hráčů udělat co nejlepší jméno jak sobě, tak i samotné české házené. Pojďme se tedy podívat na některé z nich a krátce se i seznámit s jejich týmy.

SLOVENSKO

Slovenský velkoklub Tatran Prešov, jenž zkrátka nemá na Československé půdě konkurenci, zaměstnává rovnou trojici našich hráčů. V roce 2011 zamířili do klubu křídelníci Tomáš Číp a Jakub Hrstka, kteří s klubem vyhráli už 6 ligových titulů. Na začátku sezóny se k týmu připojil ještě Michal Kasal, jenž si tak k velmi bohaté kariéře, ve které vyčnívá například Barcelona, Porto, Aix a naposledy španělské Granollers, ze kterého zamířil právě na Slovensko. Další české hráče najdeme v Považanské Bystrici, konkrétně se jedná o dvojnásobně nejužitečnějšího hráče české extraligy Radka Motlíka a pravé křídlo Radima Chudobu. Bývalý brankář Talentu Plzeň přišel v roce 2016, Radek se k týmu připojil už o rok drřív po přestupu z Karviné. Na Slovensku kryje branku svému týmu i další český brankář, Luděk Fabián chytá za účastníka Prezidentského poháru HKM Šala.

FRANCIE

Země vín, baget, ale především země šestinásobných mistrů světa má také ve své nejvyšší lize české zastoupení. Reprezentační křídelník Miroslav Jurka zůstal po odchodu Jana Stehlíka sám v prvoligovém St. Raphaelu, jenž zažívá skvělé období, Miroslav byl u zisku bronzu a stříbra v lize, navíc se s týmem dostal do FinalFour EHF Cupu…

Za druholigový Dijon bude hrát Jan Sobol, jenž přišel po 4 letech v polské Pulawy zpět do země, kde se zahraniční kariérou začínal. Podepsal smlouvu na 3 roky. Ve třetiligovém Sélestat Alsace si dobré jméno udělal Ondřej Mika. Podle klubového webu týmu Nancy odchází Radek Horák a do nižší ligy míří i Lukáš Buchta, jenž opustí Cherbourg a zamíří do Granville.

ŠPANĚLSKO

V lize ASOBAL se z českého pohledu poměrně vylidnilo. Poté co kariéru v Barce ukončil Filip Jícha a Michal Kasal zamířil do Prešova, zůstali ve španělských službách brankář Jakub Krupa chytající za La Rioja.

ŠVÝCARSKO

4 oficiální jazyky, 4 hráči. Dres týmu nejvyšší švýcarské ligy, Nationalligy A, v tuto chvílí obléká 2. nejlepší házenkář ČR za rok 2016 – Ondřej Zdráhala. Jeho příchod v roce 2016 z Hamm-Wesfalenu ocenil Prezident klubu St. Otmar St. Gallen slovy „je to přínos pro nás i pro ligu.“ I přes malé zklamání v podobě 7. místa minulou sezónu trenér zůstal a cílem pro následují roky je účast ve finále. Tým Suhr Aarau má trošku jiné ambice, prezident René Zehnder se chce pohybovat ve středu tabulky. K tomu by měla dopomoci i explzeňská spojka Milan Škvařil, jenž podepsal smlouvu na 2 roky po třech titulech v Plzni a pivot Martin Prachař, jenž do týmu přišel v roce 2016 z Bern Muri. Čtveřici uzavírá spojka Jakub Szymanski, jenž v minulé sezóně dopomohl týmu Bern Muri k 5. místu 80 góly.

POLSKO

Kvůli přestupům prořídli české řady v polské nejvyšší soutěži. Jedním ze tří Čechů hrajících na severovýchod od českých hranic je reprezentační brankář Martin Galia, hájící branku týmu Górnik Zabrze. Tím druhým je levé křídlo Lukáš Frančík, jenž přišel do Górnik Zabrze z Karviné. A třetím je pivot MKS Piotrkowianin, jenž přišel v roce 2012 z Karviné – Roman Požárek. 

MAĎARSKO

Jižní soused Slovenska pořádá 2 nejlepší ligu podle koeficientu, našimi reprezentanty jsou v této zemi například nově příchozí Daniel Kývala a 6. nejlepší střelec minulého ročníku Stanislav Kašpárek, jenž nasázel za Balatonfüredi KSE, což je farma věhlasného Veszprému, 122 gólů. Začne zde 3 sezónu, po které mu končí smlouva. Rád by i nadále hrál v Maďarsku, ale za věhlasný klub to nebude. Soupeřem mu v lize bude mimo jiné CYEP Budakalász, za který hraje spojka Tomáš Řezníček, jenž má za sebou krom Česka a Maďarska angažmá na Slovinsku, v Makedonii, Itálii, Španělsku či Francii. Třetím do party je pak pivot týmu Dabas VSE Petr Šlachta, nejlepší střelec Zubří v základní části.

NIZOZEMSKO

Větrné mlýny, tulipány… Syn trenéra Jana Josefa, jenž nese i jeho jméno, obléká dres HV Kras/Volendamu od roku 2015 a v Holandsku si již vypracoval velmi dobré jméno.

BĚLORUSKO

Velmi zajímavé jméno se objevuje i v nejvyšší běloruské lize, Pavel Horák odchází po 10 letech v Německu (naposledy Erlangen) do týmu Meškov Brest, účastník SEHA ligy i Ligy mistrů. Přestup odůvodnil jako novou zkušenost a možnost zahrát si právě Ligu Mistrů, ve které letos narazí například na PSG, Kiel, Flensburg či Veszprém.

 

Všem zahraničním reprezentantům české házené, ať už jejich jména zazněla či ne, přejeme co největší úspěchy do nové sezóny i do všech dalších, které ještě mají před sebou!

 

Zdroj: HNB

Foto: Oficiální webové stránky klubů

 

Články k ročníku 2017/2018 sponzorují