O pozici pro play-off rozhodnou poslední dvě kola

Do konce základní části extraligy mužů zbývají pouhá dvě kola, a jak se to již stalo tradicí, není stále rozhodnuto o těch, kteří se do play-off dostanou. Boje se však nebudou svádět jen o postup, ale i o výhodnější pozici pro čtvrtfinále popř. o lepší bodový základ pro skupinu play-out, která bude také velmi důležitá z několika důvodů. Za prvé stále není jisté, jak to bude se společnou česko-slovenskou extraligou (ČSE), nad kterou se stále více uzavírají mračna a tím pádem je i nejasné, jak by poté vypadala příští rok samostatná česká extraliga, protože extraligový rozpis počítá s ČSE a není tedy nikde řečeno, že by byla opět dvanáctičlenná.

Rozpis pro extraligu určuje kritéria pro určení pořadí v případě rovnosti bodů takto:
- větší počet bodů ze vzájemných utkání;
- větší rozdíl branek ze vzájemných utkání;
- větší počet vstřelených branek na hřišti soupeře ve vzájemných utkáních;
- větší rozdíl branek ze všech utkání;
- větší počet vstřelených branek ze všech utkání.

Nejdůležitější otázkou pro další budoucnost týmů v soutěži je tedy být či nebýt v play-off. Jasnou účast má po dvacátém kole již šest týmů:

  1. Plzeň (30 bodů) – čekají ji zápasy v Jičíně a v Brně; pokud nezaváhá, půjde do play-off z prvního místa. Při ztrátě všech čtyř bodů může ale teoreticky skončit až čtvrtá.
  2. Zubří (30) – v Brně a doma s Kopřivnicí; bude čekat na zaváhání Plzně, se kterou má horší vzájemnou bilanci, poté může být první, při dvojité ztrátě ale teoreticky i čtvrté.
  3. Dukla (28) – v Kopřivnici a s Litovlí; má papírově nejlehčí soupeře, ale zejména v Kopřivnici to bude mít moc těžké. Bude čekat na zaváhání Plzně a Zubří a stačí ji mít s nimi stejně bodů, protože z oběma má pozitivní bilanci. Může být i první a nejhůře čtvrtá.
  4. Lovosice (27) – s Frýdkem-Místkem a v Novém Veselí; nemohou být již horší než čtvrté, bod před nimi je Dukla, se kterou mají pozitivní bilanci a tak budou čekat na zaváhání Dukly. Teoreticky mohou dosáhnout i na jedno z prvních dvou míst, s Plzní a Zubří je však jejich bilance negativní a tak by museli plně bodovat a naopak soupeři zůstat bez dalších bodů.
  5. Karviná (22) – s Hranicemi a ve Frýdku-Místku; lepší jak pátá být nemůže a odsunout ji může jen Brno, se kterým má pozitivní bilanci, na šesté místo. Čekají ji dva zápasy s týmy bojujícími o play-off a teoreticky nemá o co přijít a tak uvidíme, zda Karviná zavdá příčinu k debatám o kalkulu anebo se bude naplno rvát o páté místo.
  6. Brno (22) – se Zubřím a s Plzní; má těžký los dvou domácích zápasů s adepty na titul. Horší než šesté být nemůže a bojovat může pouze o páté místo a teoreticky lehčího soupeře pro čtvrtfinále. Horší vzájemná bilance s pátou Karvinou však znamená, že by muselo v posledních dvou kolech zístat o bod více než Karviná.

O zbylá dvě místa v play-off se utká pět týmů, a tak se máme určitě na co těšit. Play-off zaručuje další atraktivní zápasy, jistotu účasti v soutěži v další sezóně (ať už české nebo česko-slovenské) a šanci bojovat o titul:

  1. Frýdek-Místek (16) – v Lovosicích a s Karvinou; Frýdek má lepší bilanci s osmým Jičínem, desátou Kopřivnicí i jedenáctými Hranicemi, má tedy největší šanci udržet pozici v play-off, i když ji čeká těžký zápas v Lovosicích. Na obtížnost utkání doma s Karvinou může mít před posledním kolem vliv spousta faktorů, např. to, že bude mít Karviná svou pozici jistou a bude chtít šetřit síly apod. Frýdek-Místek může udržet sedmé místo, velmi teoreticky může ale stále spadnout až na jedenáctou příčku.
  2. Jičín (16) – s Plzní a v Hranicích; Jičín má negativní bilanci s Frýdkem a pozitivní s pronásledovateli z Nového Veselí a Kopřivnice. V posledním kole ho čeká možná přímý souboj o účast v play-off v Hranicích (v Jičíně 23:21) – je to vlastně jediný přímý střet o play-off v posledních dvou kolech, ale Jičínu nemusí ani vítězství v tomto duelu k postupu stačit, udrží-li Frýdek svou pozici a Veselí bude plně v posledních dvou kolech bodovat. Jičín tedy musí zaútočit na body už doma s Plzní, jinak může skočit hluboko v play-out. Jistotu play-off mu z dnešního pohledu dají tři body z posledních dvou kol.
  3. Nové Veselí (15) – v Litovli a s Lovosicemi; pokud bude Veselí bodovat již tuto sobotu na půdě poslední Litovle, začne být ostatním týmům ucházejícím se o postup pěkně horko a definitivně toto vítězství může poslat do play-out Hranice (bude-li Jičín nebo Frýdek také bodovat). Veselí může být klidně ještě sedmé, propadnou se ale může i na místo jedenácté.
  4. Kopřivnice (14) – s Duklou a v Zubří; smrtící závěrečný los a velmi těžký úkol stojí před Kopřivnicí. Na play-off ztrácí dva body a s oběma týmy tam má negativní bilanci. Potřebuje tedy získat minimálně tři body, aby měla vůbec naději pomýšlet na postup. Jedno vítězství nestačí, přesto šance pořád je jak na sedmé místo, tak i na propad na jedenácté. Ztráta bodu z Litovle v minulém kole se zdá být osudná.
  5. Hranice (13) – v Karviné a s Jičínem; Hranicím chybí na play-off aktuálně tři body a vzhledem k negativní bilanci s týmy na sedmém a osmém místě jim pro naději na postup do play-off nezbývá nic jiného, než získat v posledních dvou kolech čtyři body. Pokud si naději uchovají po zápase v Karviné a žádný z jejich přímých konkurentů o postup nebude bodovat, potom to bude zápas v posledním kole doma proti Jičínu s tou nejpikantnější náplní, přímým soubojem o naději na postup. Vše může ale skončit i tak, že oba týmy po něm nakonec zůstanou v play-out, protože nebudou mít postup ve svých rukou.

Jistotu posledního místa a účasti v play-out má aktuálně dvanáctá Litovel (7). Tu čeká spolu se třemi neúspěšnými uchazeči o play-off nadstavbová část, která určí konečné pořadí a také účastníky baráže, sestupující (případně dodatečné postupující do ČSE, bude-li se hrát v původně navržené podobě). Systém play-out je dvoukolový doma – venku a každý s každým. Týmy si nesou do společné tabulky všechny body, které získali během základní části, pouze skóre se jim vynuluje. Znamená to, že i jistě poslední Litovli půjde v závěrečných dvou kolech o body, které se jí hodí v play-out a bojích o záchranu v soutěži.

Rozpis zápasů posledních dvou kol základní části:

      21. kolo
so 11.3.2017 18:00 Tatran Litovel - TJ Sokol Nové Veselí
so 11.3.2017 18:00 KH Kopřivnice - HC Dukla Praha
so 11.3.2017 18:00 SKKP Handball Brno - HC ROBE Zubří
so 11.3.2017 18:00 HBC Ronal Jičín - Talent ROBSTAV-M.A.T.Plzeň
so 11.3.2017 18:00 HCB Karviná - TJ Cement Hranice
so 11.3.2017 18:00 HK FCC Město Lovosice - Pepino SKP Frýdek-Místek
      22. kolo
st 15.3.2017 19:00 TJ Sokol Nové Veselí - HK FCC Město Lovosice
st 15.3.2017 19:00 Pepino SKP Frýdek-Místek - HCB Karviná
st 15.3.2017 19:00 TJ Cement Hranice - HBC Ronal Jičín
st 15.3.2017 19:00 SKKP Handball Brno - Talent ROBSTAV-M.A.T.Plzeň
st 15.3.2017 19:00 HC ROBE Zubří - KH Kopřivnice
st 15.3.2017 19:00 HC Dukla Praha - Tatran Litovel


 

autor: HNB

foto: Robert Grim a fb Házená Nové Veselí