Novým trenérem německého národního týmu je Dagur Sigurdsson

Po "neúspěchu" v kvalifikaci na Mistrovství světa 2015 v Kataru, kdy německý národní tým podlehl ve dvojzápase celku Polska, německý házenkářský svaz odvolal dosavadního trenéra Martina Heubergera. 

 

Při volbě jeho nástupce padaly hvězdná jména jako Alfred Gislason nebo Ljubomir Vranjes. Nakonec si německá házenkářská federace DHB vybrala jako nového trenéra národního týmu Islanďana Dagura Sigurdssona. 41letý trenér v současnosti trénuje také Füchse Berlín. Je tedy i trenérem českých reprezentantů Petra Štochla a Pavla Horáka.

 

Český reprezentační brankář Petr Štochl, který pod islandským trenérem nastupuje v Berlíně již pět let, na zvolení nového německého reprezentačního trenéra reagoval slovy, "Změna na postu trenéra je logickým vyústěním dvou posledních kvalifikačních neúspěchů německé reprezentace. Nepostoupili ani na ME a sportovním výkonem ani na MS. A že zvolili Dagura není překvapení, zřejmě hledali mezi úspěšnými trenéry z bundesligy a mezi ty Dagur patří. Pokud je mi známo, byli osloveni i další trenéři z popředí bundesligy a ti postupně odmítli, chtěli zůstat u svých klubů. Jak si povede netuším, ale každopádně bude jeho práce velmi těžká, bude pod velkým tlakem. Nemá příliš času na budování týmu, výsledky se očekávají okamžitě, už v lednu na MS, kde půjde mimo jiné i o OH v Riu."

 
 

Na volbu nového trenéra se poté hned vyrojily pozitivní ohlasy. Podle trenéra Kielu Alfreda Gislasona se jedná o dobrou volbu pro německý národní tým. "Je to dobrý trenér a celkově dobrá volba pro Německo. Měl by přinést do týmu dobrou náladu a pohodu. Může vybudovat mladý tým. Nevidím budoucnost pro německou házenou černě. Doufám, že se novému trenéru bude dařit." Německý reprezentant Steffen Weinhold přidává: "Svaz vybral super trenéra. Neznám ho osobně tak dobře, ale udělal v Berlíně z neznámého týmu top tým, na němž můžete jasně vidět jeho rukopis a myslím si, že určitě může přenést své kvality i do národního týmu."  

 

Objevily se ale i kritické hlasy. A dokonce od nikoho menšího, než v Německu uznávaného experta Stefana Kretzschmara. I když kvituje Sigurdssona jako dobrou trenérskou volbu, především se mu nelíbí dvojí trenérská role islandského trenéra, jako trenéra Berlína i národního týmu." Německá házená potřebuje trenéra na plný úvazek," tvrdí. 

Proto by se mu nejvíce líbilo, aby se Islanďan věnoval pouze národnímu týmu již nyní. Odpověď na tento názor ale na sebe nenechala dlouho čekat, když prezident Füchse Berlín  Frank Steffel oznámil, že se svého trenéra sice vzdali zadarmo, ale nenechá ho odejít již nyní, ale až po následující sezóně.  

 

V následující sezóně 2014/2015 bude Sigurdsson současně trenérem Berlína i německého národního týmu. Od 1.7. 2015 bude trénovat již pouze reprezentaci Německa. 

 

 

Pro HNB Jirka Opěla 

Foto: web DHB, Bundesliga

Zahraniční házená

EURO 2016 - Šok, který překvapil celý svět

Šok – to je asi nejpřesnější a nejčastější popis situace na pomalu končícím šampionátu. Dánsko bude sice hrát s Francií, ale jen o páté místo....

EHF EURO 2016 - Infostřípky - Gdaňsk

Mistrovství Evropy 2016 v Polsku začalo. Jak jsme již informovali, má naše házená na tomto poli hned čtyřčlenné zastoupení díky dvojici rozhodčích...