Nový ročník MOL Ligy je tady! Jak se změnily týmy?

Patnácti týdenní házenkářská „dovolená“ končí. Týmy sice tak dlouho volno neměly – hráčky nabíraly fyzičku i herní praxi. Jednoduše: Připravovaly se na nadcházející ročník MOL Ligy 2019/2020. První kolo se odehraje již poslední srpnový víkend.

V letošním ročníku se v nejvyšší ženské házenkářské soutěži bude účastnit 14 týmů.
Za Česko se účastní 8 týmů: DHK Baník Most, DHC Slavia Praha, Veselí nad Moravou, DHK Zora Olomouc, Sokol Poruba, HC Zlín, Sokol Písek a staronový účastník HK Hodonín.
Za Slovensko se účastní 6 týmů : Iuventa Michalovce, Duslo Šala, ŠŠK Prešov, Bánovce nad Bebravou a nováčci soutěže Sporta Hlohovec a Dunajská Streda.

Všechny týmy mají za sebou přípravu na novou sezónu. V červenci se týmy zaměřily na fyzickou kondici hráček a postupně se zapojovala i herní činnost. Týmy sehrály několik přípravných utkání (ať s českými týmy nebo s týmy ze zahraničí). Na veřejnost se samozřejmě dostalo i to, kdo, kde skončil a kdo, kam naopak přestoupil.

Pojďme se tedy zaměřit na jednotlivé týmy podrobněji.

DHK Baník Most
V kádru mistrovského Baníku letos nedošlo k extra velkým změnám. Most přišel o dvě brankářky – Sabrina Novotná přestoupila do Šaly a Kristína Opátová zamířila do Zlína. Nicméně po roce stráveném ve španělské lize se do mostecké branky vrací mostecký Černý anděl – Eva Bezpalcová! Most opustila Stefanija Mishevska. Největší ztrátou pro Most bylo, že se do přípravy nezapojila Sára Kovářová (ačkoliv má v Mostě platnou smlouvu/usiluje o ní slovinský Krim). Ovšem i tuto nečekanou „díru“ se Mostu podaří vyplnit – po narození dcerky se na palubovku opět vrací „Růča“ , nebo-li Petra Maňáková (Růčková). Nový je i trenér. Petera Dávida vystřídal Jiří Tancoš.

DHC Slavia Praha
Vicemistr z Prahy hlásí větší změny. Na pozici trenéra se nově objevil František Urban (bývalý trenér Iuventy Michalovce). Slavia ztratila také dvě brankářky. Míša Hillebrantová odešla do Německa a Mateja Serafimová do Dánska. Dále odešly hráčky z pole: Tereza Chovancová (Rakousko), Tereza Fryčáková se vrací do Olomouce a Martina Tulipánová posilí nováčka soutěže Sportu Hlohovec. Nově do brány přichází Petra Pusztaiová z Maďarska a hráčky Alexandra Carasol (Rumunsko), Lucie Líbalová (z hostování z Plzně). Z dorostu pak Karin Řezáčová, Kristýna Brožová a Barbora Vítová.

Iuventa Michalovce
Slovenský mistr hlásí také příchod nového trenéra. Z Mostu do Michalovec zavítal Peter Dávid. Posilou do pole je ukrajinská křídlo Anastasia Burdina. Juniorské reprezentantky Černé Hory Mária Radovičová a Milica Trifunovičová (křídla) a polská brankářka Weronika Kordowieská. Z Iuventy do zahraničí odešla Veronika Habánková, Dijana Mugošová a Milena Petkovičová. Hráčskou kariéru ukončila Tatiana Fil'ková-Trehubová.

Duslo Šala
Šala řešila problém na postu brankářky. Nakonec získala talentovanou devatenáctiletou Sabrinu Novotnou, která přišla z Mostu. Tým Šaly posílí také nejlepší střelkyně minulého ročníku MOL Ligy Karolína Matušincová, která hrála za Bánovce nad Bebravou a Adrijana Janičic z Černé Hory. V týmu skončila dlouholetá opora Ivana Bahýlová, která ukončila hráčskou kariéru.

Veselí nad Moravou
Veselské Panenky hlásí poměrně velké změny. Z Veselí odchází hned tři spojky. Jako první ohlásila odchod Eva Veselková. Poté Dagmar Lukšíková, která si chce od házené odpočinout a nakonec končí i Dominika Valovičová. Končí také křídelnice Veronika Žitňanová. Z časových důvodů bude v omezeném režimu hrát brankářka Simona Lekešová. Z Hodonína se do Veselí vrací brankářka Vanda Nejezchlebová a křídlo Laura Vichová (Kovačíková). Na post spojky přichází z Olomouce Anna Vodná (Gebre Selassie) a na post pivota přichází ze Stupavy Veronika Štipčáková.

DHK Zora Olomouc
Olomoucký tým nehlásí velké změny ve svém kádru. Zejména ze zdravotních důvodů ukončila svou činnost Lucie Severová. Do polské nejvyšší soutěže pak odešla Markéta Hurychová. Naopak z hostování ze Slávie se vrací Tereza Fryčáková. Novými tvářemi jsou Adéla Protivánková a Alžběta Krůpová.

Sokol Poruba
Poruba hlásí jeden odchod. Po několika letech ji opustila reprezentační pivotka Eva Minarčíková, která zamířila do Zlína. Novou tváří na pozici pivota bude Barbora Zemanovičová.

 

HC Zlín
Ve Zlíně skončily tři tahounky. Kariéru ukončila Lenka Hradilová, Lenka Benedíková a Gabriela Nygrýnová. Do zahraničí odešla Melani Jagodič. Novými posilami pak jsou Eva Minarčíková z Poruby a brankářka Kristína Opátová z Mostu.

Sokol Písek
O změnách u píseckých házenkářek toho moc nevíme. Jisté je, že družstvo povede, stejně jako v závěru loňského ročníku, trenérka Kateřina Keclíková s asistentkou Kateřinou Kučerovou. Do Písku přišla Eva Svobodová, která v uplynulém ročníku působila v týmu DHC Plzeň. Tým posílila i čtveřice dorostenek.

Sporta Hlohovec
Nováček MOL Ligy získal do svého týmu Sofii Demajovou, Martinu Tulipánovou, Kristínu Kisovou. Přichází mladé talentované hráčky Dominika Czuczorová a Katrína Kolečániová. Vrací se i odchovankyně Sporty Ivona Skaličanová.

Žádné informace nemáme z:
HK Hodonín
ŠŠK Prešov
Bánovce nad Bebravou
Dunajská Streda

 

Program 2. kola 1. ligy žen:

  • 22.9. 16:00  HK Hodonín - Kunovice
  • 22.9. 17:00  Bohunice - Sokol V. Meziříčí           
  • 23.9. 15:00  S.Vršovice A - Havlíčkův Brod      
  • 23.9. 15:30  HK Ivančice - HC Plzeň    
  • 23.9. 16:00  Jindřichův Hradec - Otrokovice
  • 23.9. 17:00  SK UP Olomouc - Kobylisy


Více zde: https://www.hazetnasbavi.cz/news/a1-liga-zen-ma-za-sebou-1-kolo/

Program 1. kola MOL Ligy:

  • 30.8. 18:00  Veselí nad Moravou - HK Slovan Duslo Šala
  • 31.8. 14:00  DHK Zora Olomouc - DHC Sokol Poruba
  • 31.8. 16:00  Dunajská Streda - DHK Baník Most 
  • 31.8. 17:00  DHC Slavia Praha - Sokol Písek
  • 31.8. 17:30  Iuventa Michalovce - HK Hodonín
  • 31.8. 18:00  Sporta Hlohovec - Bánovce nad Bebravou
  • 31.8. 18:00 Handball PSG Zlín - ŠŠK Prešov

zdroj: HNB

 

ČLÁNKY ROČNÍKU 2019/2020 SPONZORUJÍ