Nastává čas pro nemilosrdnou odplatu!

Nastává čas pro nemilosrdnou odplatu! Snad s žádným sokem z házenkářské Evropy nemají čeští házenkáři tak nevyřízené účty jako s Makedonií! 

Český reprezentační výběr čeká o nadcházejícím víkendu velmi silný test proti těžkému evropskému soupeři. Po úvodním utkání na severu Evropy, kde čeští házenkáři nakonec po velmi povedeném výkonu utrpěli v duelu s Islandem nejtěsnější možnou porážku (25:24), nastoupí česká reprezentace již tuto sobotu na západě Čech v rámci kvalifikace o postup na lednové EHF Euro v Chorvatsku ke svému prvnímu domácímu vystoupení. CZECH HANDBALL TEAM se střetne v náročném souboji se silným a v mnoha směrech nevyzpytatelným makedonským reprezentačním výběrem, který byl v podstatě kompilát dvou silných a vyhlášených makedonských elitních klubů Metalurg a Vardar Skopje! O tom, že utkání bude mít neskutečný říz, nemusíme ani na okamžik pochybovat! Všichni zasvěcení mají nepochybně stále v živé paměti rozhodující červnové utkání play-off kvalifikace o postup na světový šampionát ve Francii, kdy se Češi po kontroverzních výrocích rumunských sudích, doslova usmažili v makedonském pekle! V hale samotného ďábla, kde mají tát naděje soupeřů i schopnost sudích řídit dle pravidel utkání, se ocitla česká házenkářská reprezentace. Čeští házenkáři tehdy zajížděli na horkou balkánskou půdu se šestibrankovým náskokem, jenže o něj přišli už v první půli. Po výsledku 27:34 (11:19) postup nejtěsnějším možným způsobem slavila Makedonie, která český tým pokořila již počtvrté za sebou. Domácí tým si počínal v zápase nesmírně sebevědomě a mohl si na palubovce hodně dovolit. Vždyť velmi často jeho útok končil odpískanou sedmičkou proti české brance. Celkově jich rozhodcovská dvojice Stefan, Stark nařídila v utkání dvanáct! Makedoncům však duo rumunských sudích po celu dobu hry tolerovalo agresivní až zákeřnou hru a zbaštilo jim jejich typické herecké výkony, které by se mohly v americkém Hollywoodu zúčastnit soutěže o Oscara. Češi se snažili rozličnou rotací hráčů ještě nějak chytit, ale v tamním nepřátelském prostředí, které patří vůbec k těm nejbouřlivějším v házenkářské Evropě, v sobě nenacházeli ani dost psychických sil. Až v posledních pěti minutách ještě zkusil odvážný Ondra Zdráhala zvrátit osud, bohužel o gól českému týmu postup unikl.

Hořkou pachuť odvetného utkání ze Skopje mají čeští házenkáři pořád v puse někdo silnější, někdo slabší. Ale všichni chtějí nyní jediné – vyhrát a poslat tak Makedonce zpátky na Balkán bez bodového zisku.  Současný lodivod makedonské reprezentace Lino Červar, který se mimochodem stal jedním z nejúspěšnějších trenérů v historii chorvatské národní házené a dokázal v roce 2004 na Letních olympijských hrách v Athénách získat ve velkém finále proti Německu titul zlatých olympijských vítězů, povolal v evropské kvalifikaci do zbraně všechny hráče, kteří se účastnili všech velkých akcí a Balkánci tak v sobotu vyrukují na české házenkáře prakticky v tom nejsilnějším možném složení.

Sehraný tým z Balkánského poloostrova disponuje po dlouhá léta velice silným a kvalitním kádrem otřískaným zkušenostmi z házenkářské Ligy mistrů! Jsou to opravdu silní borci! Balkánský celek, jehož ústřední tváří je nestárnoucí superhvězda světové házené, Kiril Lazarov, (momentálně spoluhráč Filipa Jíchy v Barceloně), je poslední dobou českým „házenkářským osudem“. A bohužel se na Makedonce příliš Česku nedaří. V letech 2012 i 2014 přes ně neprošli v základní skupině Eura, předloni pak Lazarov a spol. týmu sebrali v kvalifikační skupině samotnou účast na šampionátu. Letos v červnu pak Makedonci vzali českému týmu v pekelné hale pojmenované po tragicky zesnulém prezidentovi země Borisi Trajkovském velký sen o účasti na světovém šampionátu ve Francii. 

Makedonci přivezli do Plzně své největší hvězdy včetně ústřední a vůdčí postavy týmu Kirila Lazarova, který právem patří mezi nejobávanější snipery házenkářského světa a díky své smrtící levačce si například odnesl v minulosti cenu pro nejlepšího střelce prestižní házenkářské Ligy mistrů! Levoruká legenda je ikonou makedonského házené, kterou zdobí například také prezidentské vyznamenání za zásluhy a propagaci makedonského sportu vůbec! Ostříleným matadorem Lazarovem to ale určitě nekonči! Makedonci mají ve svém našlápnutém týmu další velice zvučná jména! V utkání nebude například chybět Zlatko Mojsoskij, což je perfektní střední spojka a chytrý hráč, který výborně spolupracuje s pivotem. Dalším esem mužstva je pak mohutný brankář Borko Ristovski, jenž v loňské sezoně nastupoval za lídra bundesligy z Rhein-Neckar Löwen, s nímž dosáhl v loňském roce na titul pro vítěze nejkvalitnější a nejbohatší házenkářské ligy světa! Ristovski se letos přestěhoval z Německa do prosluněné a slavné španělské Barcelony, kde si stále drží stabilní formu a tým se na něj může spolehnout.

 

A jaké jsou aktuální zprávy z českého tábora před vyostřeným soubojem s evropským rivalem z Makedonie? Bohužel nijak příznivé. První kvalifikační utkání na Islandu si totiž vzalo svou daň! Čeští házenkáři podle posledních zpráv nenastoupí v sobotu proti Makedonii stejně jako v úvodním utkání na Islandu v plné síle. Český výběr se bude muset v Plzni obejít bez kapitána české reprezentace a člena hvězdné Barcelony Filipa Jíchy. Ve středečním utkání na Islandu utrpěla nepřehlédnutelná postava české reprezentace zranění pravého kolena, které jej nepustí do zápasu. Sestavu českého výběru nakonec doplní ostřílený hráč pražské Dukly Milan Kotrč. I přes nepříjemné zranění Filipa Jíchy může český tým stále spoléhat na služby pravorukého šutéra německého bundesligového klubu Erlangen Pavla Horáka, který se zotavil po vážném zranění kolena.  Jeho centimetry a kilogramy mají pro reprezentaci velkou cenu nejenom v útoku, ale také i v obranném bloku. S Horákem by zkrátka Češi měli být zkušenější, vyšší i silnější!

Vyostřený souboj dvou znepřátelených evropských táborů, který se bude v českém házenkářském prostředí těšit značné pozornosti, vypukne 5. listopadu od 14.25 hod v plzeňské hale Na Slovanech. Všichni víme, o co bojujeme! Makedoncům máme co vracet! V sobotu musíme vyvolat požár v hledišti! Proto neváhejte a přijeďte do Plzně podpořit český tým a pomozte mu v hale vytvořit opět atmosféru ČERVENÉHO PEKLA, která už dokázala pomoct našemu reprezentačnímu týmu v důležitých kvalifikačních duelech! 

 

Pro HNB Pavla Turečková

Foto: chf.cz