Nahradit Markétu v podstatě nejde. Mám ale představu, jak můžeme Dánky přehrát, říká před kvalifikací trenér Bašný

Bez jedné z nejlepších střelkyň nastoupí český tým 21. března v Plzni ke kvalifikačnímu zápasu proti Dánsku. I bez Markéty Jeřábkové ale vidí trenér Jan Bašný české šance na úspěch dobře: "Budou z nás mít respekt. Když se nám podaří dobře připravit, můžeme pomýšlet na dobrý výsledek. Uděláme pro to všechno."

Tým zůstává po šampionátu pohromadě, sledovat můžeme jen několik změn.

Změny prakticky nejsou. Šestnáctku ze šampionátu jsme oproti přípravě na Německo doplnili třemi hráčkami – Janou Knedlíkovou, Míšou Konečnou a Janou Šustkovou. Chybět ale bude Markéta Jeřábková. Je po operaci kolene, nebude nějakou dobu k dispozici. Podle nějaké nové operační metody, kterou jí aplikovali, by mohla být na konci sezóny k dispozici, což by bylo dobré jak pro Most s ohledem na závěr play-off MOL ligy, tak pro reprezentaci, protože bychom mohli, v případě, že její rehabilitace bude postupovat dobře, využít jejích služeb v posledním dvojzápase kvalifikace na přelomu května a června.

Právě absence Markéty Jeřábkové, spojky s ohromnou střeleckou výkonností, je asi nejvýraznější změnou v nominaci. Pro tým je to jistě velké oslabení, že?

Nahradit Markétu je velice těžké. Pokud nepočítám sedmimetrové hody, byla nejlepší střelkyni mistrovství světa. Taková hráčka v podstatě nahradit nejde. Ani v českém a možná ani světovém měřítku.

Na post levé spojky tentokrát dostala pozvánku Jana Šustková. Mohla by tato mladá kanonýrka z Veselí Markétu alespoň částečně zastoupit?

Jan Šustková s námi ještě nebyla na žádném srazu. Byla několikrát zvaná, měla vždycky nějaké zranění. Chtěl bych ji proto konečně vidět v akci. Nemyslím si, že by mohla vyloženě nahradit Markétu Jeřábkovou, jak jsem řekl, taková hráčka snad ani nahradit nejde. Minimálně co do počtu, řekněme post za post, Jana místo Markéty doplní. Rád bych viděl, jestli budeme schopni Janu zařadit do organizace hry, jak se s tím vypořádá a jakou kvalitu hry předvede. Dlouhodobě podává ve Veselí kvalitní výkony, dává góly. Uvidíme, jestli v konfrontaci s lepšími hráčkami to bude z její strany pořád stejně kvalitní. Zároveň by ale Jana Šustková mohla nastoupit za tým juniorek v kvalifikaci o juniorské mistrovství světa. Po prvních třech dnech se proto rozhodnu, jestli zůstane s námi pro zápasy s Dánskem nebo jestli se přesune na kemp juniorek a odjede s nimi na kvalifikaci na šampionát juniorek do Švédska. Tak jsme se dohodli s trenérem Jordákem. Uvidíme po prvních třech dnech, které z juniorek mu z našeho srazu pošlu. Týká se to vedle Jany i Míši Konečné a Veroniky Galuškové. V úterý večer se rozhodnu sám, jestli hráčky budou prospěšné pro nás nebo jestli je přesuneme na kemp juniorek.

Budete hledat i jiné cesty, jak nachystat hru bez střelkyně Jeřábkové?

Další možností je zdvojit post levé spojky, na němž máme vedle Markéty i kvalitní Kamilu Kordovskou, některou střední spojkou. Na střední spojce máme tři velmi dobré hráčky Luzumovou, Marčíkovou a Maňákovou a jedna každá z nich je schopná levou spojku ve dvojici s Kamilou Kordovskou odehrát. Tato možnost je relativně jednodušší, protože tyto hráčky všechny kombinace stejně jako organizaci obrany znají lépe než Jana Šustková, pro kterou to s námi bude první sraz. Ale to se uvidí během prvních třech dnů společné přípravy.

Markéta bude chybět, na druhou stranu se do sestavy oproti šampionátu v Německu vrátí po zdravotních problémech křídelnice Györu Jana Knedlíková.

Jsem samozřejmě velice rád, že po šampionátu můžeme počítat s Janou Knedlíkovou. Samozřejmě nám v Německu chyběla, i když hráčky, které na šampionátu byly, se ji snažily zastoupit co nejlépe. Ale Jana hraje v nejlepším týmu světa a je tam velice platnou hráčkou. Je ohromně platnou hráčkou i pro náš tým a jsem moc rád, že bude zase s námi, že má dobrou formu. Sleduji ji v zápasech Ligy mistryň a vím, že její přítomnost určitě zkvalitní naši hru.

Své svěřenkyně sledujete i se svými asistenty osobně nebo na videozáznamech z jejich zápasů. Jak vidíte jejich aktuální formu?

Žádný problém ve výkonnosti a formě hráček, které pro reprezentaci sleduji, nevidím. Možná trochu problém by mohl být u hráček Mostu, které měly a mají velmi náročný program. Dominika Zachová a Petra Maňáková odehrály leden s velikou herní zátěží, odehrály hrozně moc minut v lize i poháru EHF. Doufám, že únava se na nich neprojeví a že změna prostředí z klubu do reprezentace jim v dobrém prospěje jak pro reprezentaci, tak pro další práci v klubu po zbytek sezóny. Po šampionátu trápily nějaké zdravotní problémy Lucii Satrapovou, už ale zapojila do tréninků i zápasů. Jinak o žádných dalších zdravotních problémech nevím. Únava bude u hráček asi větší než před šampionátem, holky mají za sebou náročný program, budeme proto muset některé fáze tréninků hodně individualizovat. Většina hráček, které hrají MOL ligu, je v dobré formě, uvidíme potom na vlastním srazu. Tam většinou dochází ještě ke zkvalitnění hry, přece jenom hráčky přijdou do jiného prostředí a taková změna je jednou za čas vždycky prospěšná. Hráčky sledují i mí asistenti Kateřina Keclíková a Honza Bělka. Oba mají své úkoly, dívají se na zápasy a sledují hráčky přímo na zápasech. Vše spolu konzultujeme, tentokrát jsme se na nominačních jménech shodli bez jakýchkoliv výhrad, nominace byla jasná. Omluvenky z jiných než zdravotních důvodů se v seniorské reprezentaci nenosí. Pokud se hráčka takto omluví dvakrát, potřetí již pozvánku nedostane. Hráčky to vědí a ty, které reprezentovat chtějí, vždycky přijedou.

Před domácím zápasem s Dánskem máte na přípravu jen tři dny. Jaký bude program této přípravy?

Příprava na první zápas bude opravdu velice krátká. Tři dny je dost málo, ale příprava oba týmy jsou na tom stejně. Dva a půl dne, které máme na přípravu, zaměříme na taktiku, na regeneraci a na to, abychom hráčky dostali do dobré psychické pohody. Na tyto tři dny nemáme nachystanou žádnou teambuildingovou akci, protože na to tentokrát nemáme čas. Uvidíme, jestli ve čtvrtek po přejezdu do Prahy budeme mít čas něco zorganizovat nebo jestli budou hráčky odpočívat před odletem do Dánska.

Dánsko znáte z jeho vystoupení na mistrovství světa v Německu. Máte jejich hru zanalyzovanou?

Dánsko je favoritem naší skupiny, bylo vylosováno z prvního koše, ale na druhou stranu na šampionátu Dánky vypadly ve čtvrtfinále tak jako my. Vyřadily je Švédky, se kterými jsme hráli stejný zápas, jako dánské házenkářky. Samozřejmě máme zápasy ze šampionátu s trenérskými kolegy nasledované. Vybral jsem tři zápasy, které již máme nastříhané a zanalyzované, plus náš vzájemný zápas z mistrovství Evropy ve Švédsku z roku 2016, kde jsme spolu hráli ve skupině. Tehdy jsme vyhráli první poločas, kdy jsme zahráli velmi dobře.

Můžete charakterizovat dánskou hru?

Mají velice tvrdou obranu, která je na hranici, někdy i za hranicí pravidel. Dánská defenziva je opravdu velice nepříjemná a agresivní. Prezentují se i velmi vysokou útočnou kvalitou, hrou spojek a střelbou z dálky. Silnou zbraní Dánek je i jejich spolupráce s pivotem. Jejich obranná hra je velice tvrdá jedna na jednu, k tomu mají možná jednu z nejlepších brankářek světa. Musí se nám podařit vyhrávat souboje brankářka – hráčka při střelách ze šesti metrů z křídel a také kolektivní organizací hry přehrávat jejich tvrdou obranu. Individuálně to nepůjde.

Kvalifikaci máte po podzimní výhře nad Islandem a remíze ze Slovinska dobře rozehranou. Jak vidíte teď svoje šance před zápasem s Dánskem? Může kvalitní vystoupení na šampionátu v Německu zvýšit sebevědomí českého týmu nebo naopak upozorní na kvalitu českého týmu?

My z týmu Dánska máme velký respekt a uznáváme jeho kvality, stejně tak budou dánští trenéři mít respekt z našeho týmu. Určitě neponechají nic náhodě a pokusí se na zápas připravit co nejvíc. Mám představu, jak můžeme Dánky přehrát, pokud se všechno sejde a podaří se nám s hráčkami natrénovat taktické varianty, které mám nachystané. Myslím, že nejsme v zápase úplně bez šancí. Minimálně v jednom zápase bychom je mohli potrápit a pokud by se všechno sešlo, nebráním se tomu, že bychom jeden zápas mohli vyhrát. Myslím, že je to v našich silách. Bude to záležet na různých okolnostech, pokud naše hráčky budou ve formě, fyzicky v pořádku a podaří se nám je dostat do určité psychické pohody. Netvrdím přehnaně optimisticky, že určitě vyhrajeme jeden zápas, ale určitě se o tu šanci porveme. Pokud by se nám podařilo jeden z těchto zápasů vyhrát, zvýšila by se nám při dobré konstelaci dalších výsledků a po důležité remíze ve Slovinsku naše šance kvalifikovat se na EURO do Francie. Uděláme vše pro to, abychom některý z těchto zápasů uhráli.

 

Házenkářky se sejdou v Plzni v neděli 18. března a po krátké třídenní přípravě nastoupí už ve středu 21. března od 17 hodin proti Dánsku v hale Lokomotivy Plzeň v Úslavské ulici. Odkaz pro nákup vstupenek zveřejníme zde na webu ve druhé polovině tohoto týdne.

Nominace pro přípravný kemp v Plzni a dvojutkání s Dánskem 18. – 25. března 2018:

  • Brankářky: Kudláčková Petra (DHC Slavia Praha), Müllnerová Dominika (DHK Baník Most), Satrapová Lucie (HK Kristianstad, SWE)
  • Pivoti: Adámková Petra (TPSG Frisch Auf Goppingen, GER), Konečná Michaela (DHC Sokol Poruba) Šetelíková Alena (DHC Slavia Praha)
  • Pravá křídla: Knedlíková Jana (Gyori Audi ETO, HUN), Zachová Dominika (DHK Baník Most)
  • Levá křídla: Malá Veronika (Issy Paris Hand, FRA), Salčáková Kristýna (ATM Achneheim Truchtersheim, FRA)
  • Pravé spojky: Galušková Veronika (DHK Slavia Praha), Hrbková Michaela (TSPG Frisch Goppingen), Ryšánková Helena (Cercle Dijon Bourgogne, FRA)
  • Levé spojky: Kordovská Kamila (HSG Blomberg-Lippe, GER), Šustková Jana (SHK Veselí n. M.)
  • Střední spojky: Kolářová Michaela (HC Zlín), Luzumová Iveta (Thüringer HC, GER), Marčíková Šárka (SPR Pogoň Szczetin, POL), Maňáková (Růčková) Petra (DHK Baník Most)

Náhradnice: Andrýsková Veronika (HC Zlín), Dvořáková Veronika (DHK Baník Most), Fryčáková Tereza (DHK Zora Olomouc), Fryčáková Vendula (DHK Zora Olomouc), Jačková Eliška (DHC Slavia Praha), Janoušková Michaela (TVB Beyröhder, GER), Kovářová Sára (DHK Baník Most), Mučková Hana (DHC Sokol Poruba), Weisenbilderová Martina (HK Kristianstad, SWE).

 

EHF EURO 2018: Dosavadní výsledky kvalifikační skupiny 5

  • Česká republika - Island 30:23
  • Dánsko - Slovinsko 28:22
  • Island - Dánsko 14:29
  • Slovinsko - Česká republika 28:28

EHF EURO 2018: Další program kvalifikační skupiny 5

  • 21. března 2018 17.00 Česká republika - Dánsko
  • 21. března 2018 19.30 Island - Slovinsko
  • 24. března 2018 16.10 Dánsko - Česká republika
  • 25. března 2018 17.00 Slovinsko - Island
  • 30. - 31. května Slovinsko - Dánsko
  • 30. května 2018 19.30 Island - Česká republika
  • 2. - 3. června 2018 Dánsko - Island
  • 2. - 3. června 2018 Česká republika - Slovinsko

 

Zdroj: chf.cz