NABITÁ REPREZENTAČNÍ SEZÓNA – ŽENSKÉ EURO A BOJ MUŽŮ O DALŠÍ ŠAMPIONÁT

České reprezentanty čeká v nadcházející sezóně šestice kvalifikačních zápasů, které rozhodnou o jejich účasti na EURU 2020, jež bude v lednu roku 2020 hostit Švédsko, Norsko a Rakousko. Tým trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa se v kvalifikačním boji utká s výběry Finska, Bosny a Hercegoviny a Běloruska. „Naším cílem je ze skupiny postoupit. Podle mého názoru je to vyrovnaná skupina, kde snad pouze Finsko působí jako papírově nejslabší soupeř. Naproti tomu je ale Bělorusko velmi kvalitní tým, který se pravidelně účastní všech šampionátů a Bosna a Hercegovina představuje typicky balkánského soupeře, který má svou sílu a do letního play-off se neprobojoval jen kvůli chybě, která jej stála kontumaci zápasu se Švýcarskem. V dnešní době ale nesmíme podcenit žádného soupeře,“ řekl trenér Jan Filip, jenž se svým týmem vykročí do kvalifikačních bojů už 24. října v Plzni proti Finsku. 

Na EURU 2018 vybojoval český tým v konkurenci 16 týmů šesté místo, čímž vyrovnal historické maximum samostatných českých reprezentací. EURO 2020 bude hráno podle nového modelu. Zúčastní se ho poprvé 24 týmů. Z kvalifikačních skupin tedy postoupí první dva celky a nejlepší čtyři týmy ze třetích míst. „I proto by mohlo být výhodou, že naše skupina nemá jasného favorita a bude záležet na každém zápase,“ dodal Filip. 

V nové sezóně se družstvo bude muset rovněž vyrovnat s odchodem několika zkušených opor. „Skončil Jan Stehlík, Jan Sobol, již dříve brankář Petr Štochl i Jan Landa. Zejména odchod Landy bude pro nás obrovský problém. Máme vytipované hráče, kteří by jej měli nahradit, ale ta energie, kterou Honza Landa do týmu přinášel, byla pro družstvo zásadní,“ řekl Filip. 

MUŽI – PROGRAM KVALIFIKACE O EURO 2020: 

  • 24. října 2018 Česká republika – Finsko 
  • 27. října 2018 Bosna a Hercegovina – Česká republika 
  • 10. – 11. dubna 2019 Česká republika – Bělorusko 
  • 13. – 14. dubna 2019 Bělorusko – Česká republika 
  • 12. – 13. června 2019 Finsko – Česká republika 
  • 15. – 16. června 2019 Česká republika – Finsko

Tým žen naproti tomu čeká vystoupení na EURU již letos. Český ženský výběr nebude chybět už na třetím vrcholném turnaji v řadě a podle trenéra Jana Bašného by tým právě na tomto šampionátu měl předvést své maximum. „To, že holky vybojovaly postup na EURO 2018 z první příčky kvalifikační skupiny, jen potvrzuje kvalitu a stabilitu naší hry, kterou se prezentujeme v posledních dvou či třech sezónách. Završili jsme tím naši zatím vůbec nejlepší sezónu v posledních deseti letech – vynikající výsledky i hra na světovém šampionátu, postup na ME…Co k tomu dodat! Když jsem tým přebíral, nevěděl jsem, do čeho jdu. Ale po prvním roce jsem cítil, že se v týmu něco rodí. No, a pět postupů z osmi kvalifikaci? To je dobré, ne? Na každém šampionátu jsme navíc postoupili ze základní skupiny, nikdy jsme nehráli o poslední místo, a to je nesmírně cenné. Doufám, že se nám to podaří i ve Francii. Už dříve jsem řekl, že právě na tomto šampionátu by tento tým měl zažít svůj vrchol,“ řekl trenér Jan Bašný. 

První přípravný kemp sezóny absolvuje tým v posledním zářijovém týdnu v Luhačovicích, v listopadu hráčky odehrají tradiční turnaj O štít města Chebu. EURO ve Francii startuje 1. prosince a v základní skupině se v západofrancouzském Brestu český tým postaví proti Norsku, Německu a Rumunsku. 

ŽENY - PROGRAM PRO SEZÓNU 2018/2019: 

  • 23. - 1. října 2018 tréninkový kemp, příprava na EURO 2018, 2 přátelská utkání 
  • 18. - 24. listopadu 2018 tréninkový kemp v Chebu, mezinárodní turnaj v Chebu 
  • 26. - 29. listopadu 2018 tréninkový kemp, příprava na EURO 2018 
  • 30.11. - 16.12. 2018 EURO 2018, Francie březen – květen 2019 tři tréninkové kempy 
  • 27. května - 09. června 2019 play-off kvalifikace o mistrovství světa 2019
 
Zdroj: Tisková zpráva ČSH
Foto: Alžběta Vejrostová/ČSH
 
ČLÁNKY ROČNÍKU 2018/2019 SPONZORUJÍ