Na konto Dětské onkologie putovalo 17. 400 Kč

V sobotu 19. 12. 2015 se ve Velké Bystřici konal pod záštitou RHC Olomouckého kraje další ročník charitativní akce Házená pro dobrou věc. Tato akce byla v rámci házenkářského dne, jehož součástí byl: turnaj mladšího žactva, seminář pro trenéry pod vedením Jiřího Miky a otevřený trénink pro mladší a starší žactvo pod vedením interligových házenkářek DHK Zora Olomouc.

Turnaje, který se konal v hale Na Letné, se zúčastnila družstva: Sokol Telnice, SK Žeravice, HC Rožnov pod Radhoštěm, TJ Sokol Centrum Haná a SK Velká Bystřice a velká část dětí byla po skončení turnaje natolik neúnavná a házenou nadšená, že zůstala na odpolední otevřenou tréninkovou jednotku.

Souběžně s turnajem Na Letné se ve školní hale ZŠ Masarykova konal  trenérský miniseminář pod vedením Jiřího Miky. Tento miniseminář měl dvě části: 

Teoretickou: „JAK TO HRAJEME V DÁNSKU“ - Předání poznatků ze semináře házené v Bratislavě ( 25.8. 2015) – lektor: Daalgard- Hansen, dánský svazový trenér.

Praktickou: ukázková tréninková jednotka - lektor: Jiří Mika – asistent reprezentačního trenéra žen ČR zároveň asistenta trenéra slovenské reprezentace mužů Martina Liptáka. 

 
Více než dvacet pět trenérů nejen z Olomouckého kraje se dozvědělo velmi zajímavé poznatky ze světové házené a následně se v praktické části  mohli přesvědčit o využití těchto poznatků v přímo v tréninku, který vedl právě Jiří Mika, který měl k dispozici část svého družstva dorostenců ze Zubří a část družstva dorostenců z SK Velká Bystřice. Trénink byl velmi svižný a dynamický a byla zde vidět jednoduchá a velmi efektivní cvičení pro zlepšení všech herních dovedností.

Po krátké pauze, kterou si všichni zúčastnění i přihlížející zpříjemňovali občerstvením, které bylo po celý den na obou halách jako sponzorský dar od obchodního střediska Makro Velká Bystřice, a všichni si mohli dopřát nejen výborný punč a vánoční cukroví, ale mohli si vybrat z nepřeberného množství cukrovinek, nápojů a uzenin, následovala otevřená tréninková jednotka pro kategorii mladšího a staršího žactva pod vedením interligových házenkářek DHK Zora Olomouc – za které přišla Jana Spíchalová, Lucie Dostálová, Kateřina Růžičková, Tereza Kubáčková, Lucie Rašková, Klára Sovová a Lucie Severová, se kterými jako speciální host dorazila také nejlepší házenkářka za rok 2014, reprezentantka Michaela Hrbková hrající momentálně nejvyšší maďarskou soutěž. Děvčata si pro mladé házenkářky a házenkáře připravila v první části tréninku netradiční zábavné pohybové hry, kde si děti rozvíjely všeobecné pohybové dovednosti, a ve druhé části si je rozdělila na skupiny podle postů a předávala jim své vlastní zkušenosti, takže děti se zdokonalovaly ve specifických házenkářských dovednostech. Na všech dětech byla vidět velká píle a snaha se zlepšovat a také velké zaujetí tím, co jim zkušené interligové a reprezentační hráčky ukazují a radí.

Na závěr celého dne přišla jako „vánoční překvapení“ bývalá mnohonásobná reprezentantka a hráčka francouzského Le Havru Jana Simerská, která je zároveň i lektorkou zumby, a se všemi účastníky měla taneční půl hodinu, a její energie, entuziasmus a taneční umění hned v prvních minutách roztančily celou bystřickou halu a celý házenkářský charitrativní den byl zakončen ve velmi pozitivní a rozjařené náladě.

Veškerý výtěžek ze všech aktivit, včetně občerstvení jde na charitativní účely konta Dětské onkologie Fakultní nemocnice v Olomouci. Letos se vybralo nejvíce za všechny ročníky – 17. 400 Kč

Ilustrační foto: Pražskýdeník.cz

"Tímto bychom chtěli moc poděkovat všem organizátorům, lektorům, aktérům, účastníkům i divákům za úspěšnou a velmi příjemnou akci, a zároveň jim všem popřát všechno nejlepší do nového roku 2016 a příští rok se těšíme opět na viděnou," děkují za celý realizační a organizační tým olomouckého RHC Michaela Kaczmarczyková a Lucie Fabíková.