Mostečtí Černí andělé se v neděli utkají s TusSies Metzigen ve 3.kole kvalifikace Poháru EHF

Mostečtí Černí andělé jsou jediným českým zástupcem v Poháru EHF. Jejich letošní cesta pohárovou Evropou začíná v neděli 11. listopadu.

Ačkoliv i letos se mostecký tým hlásil do vyšší soutěže - do kvalifikační fáze Ligy Mistrů (Champions League), tak ani tentokrát nebyl přijat. Avšak díky úspěšnému postupu do skupinové fáze Poháru EHF v loňské sezóně byli Černí andělé nasazeni přímo do 3. kola kvalifikace evropského poháru. Na jméno svého soupeře si ale musely mostecké házenkářky počkat až do 23.10..

V této fázi kvalifikace nebylo lehkých soupeřů v osudí (z Dánska: Viborg HK, Nykobing Falster Handbold, z Francie: Paris 92,  E.S Besancon Feminin, z Německa: Borussia Dortmund, TusSies Metzingen, z Maďarska: Dunaujvarosi Kohász KA, Siófok KC Hungary, z Norska Storhamar Handball Elite, z Rumunska: Sports Club Magura Cisnadie, SCM Ramnicu Valcea a z Ruska: Kuban). 

Los ve Vídni určil, že jejich soupeřem pro dvojzápas třetího kola kvalifikace bude německý tým TusSies Metzingen.

Černí andělé tento německý tým znají. Potkali se s ním před dvěma lety ve 2. kole kvalifikace. Baník tehdy dvakrát prohrál. V prvním zápase hraném v Metzingenu prohrál Most 30:22 (po výborném prvním poločase, který mostecké hráčky vyhrály) a v domácím prostředí pak Most padl o čtyři branky 25:29. Že se nejedná o lehkého soupeře potvrdil i trenér DHK Baníku Most - Peter Dávid. Ten na domácím webu uvedl: "Během posledních let Metzingen udělal obrovský posun kupředu a dnes patří k nejlepším německým týmům. Bude to pro nás neskutečně těžké, ale chceme se poprat o co nejlepší výsledek."

Metzingen se momentálně nachází v Bundeslize s dvanácti body na třetím místě. Na svém kontě má šest výher, když porazil Neckarsulmer Sport-Union, Borussia Dortmund, SV Union Halle-Neustadt, FRISCH AUF Göppingen , TSV Bayer 04 Leverkusen a VfL Oldenburg. Jedinou porážku zaznamenal s týmem SG BBM Bietigheim.

DHK Baník Most je v MOL Lize s deseti body na pátém místě (na třetí a druhé místo ale ztrácí jen jeden a dva body). Na svém kontě má pět výher. Zvítězil nad Prešovem, Olomoucí, Porubou,  Bánovci nad Bebravou a Plzní. Třikrát pak prohrál a to s Michalovcemi, Šalou a s Veselím nad Moravou.

Mostecký tým si prošel generační obměnou. V kádru již nenajdeme Jeřábkovou, Szarkovou, Bezpalcovou, Dvořákovou, Chmelařovou. Chybí i zraněná Borovská a Maňáková (Růčková), která očekává narození potomka.Všechny vyjmenované hráčky byly u loňského postupu do skupinové fáze poháru a všechny byly i u dvojzápasu s Metzingenem. Most sází především na mladé hráčky, na letní posily (A. Kostelná, Šustková, Mishevska) a na hráčky z dorosteneckého týmu (V. Dvořáková, Stříšková, Mikulášková, Novotná, Tesařová).

Jak si omlazený tým v Evropě povede? První nápovědou bude utkání, které je na programu v neděli 11. listopadu. Zápas začíná v 18:00. Cena vstupenky je 100,-Kč. Předprodej vstupenek začal v mostecké Sportovní hale od pondělí 5. listopadu. Neprodané vstupenky z předprodeje pak lze zakoupit před začátkem zápasu na pokladnách.

Mostecké házenkářky mají nabitý program. Během devíti mají tři zápasy - dva domácí v MOL Lize (s DHC Plzeň vyhrály a 7.11. s DHC Slavia Praha) a pohárový 11.11. s Metzingenem. I přesto si našla čtveřice nejzkušenějších a služebně nejstarších hráček (kapitánka a křídlo Dominka Zachová, brankářka Dominika Müllnerová, spojka Sára Kovářová a křídlo Lucia Mikulčík) čas a zodpověděly nám pár otázek.

1. Koho jste si přály dostat za soupeře?

Dominika Müllnerová: Tentokrát jsem asi neměla vybraný žádný konkrétní tým, který bych si přála. Jen jsme si psaly s Luckou Satrapovou ( z Paris 92), že bychom se mohly potkat a zahrát si spolu :). Což ale nakonec nevyšlo.

Dominika  Zachová: Já osobně jsem si spíš přála soupeře, se kterým jsme se ještě nepotkali. Kvalitní jsou v tomto kole už všechny týmy, takže z tohohle hlediska se moc vybírat nedalo.

Sára Kovářová: Přála jsem si někoho jiného, s kým jsme ještě nehrály. Vyzkoušet si zápas s hráčkami, které vůbec neznáme. Získat nějaké nové zkušenosti a někam se podívat. Ale na druhou stranu jsou ve skupině hodně těžké a vyrovnané týmy. Takže se musíme poprat s tím, co je.

Lucia Mikulčík: Asi mi to osobně bylo jedno. Jen jsem nechtěla nějaký rumunský nebo ruský tým.

2. Jak jste spokojené, že los určil TuSies Metzingen?

D.M.: Já osobně moc ne. Spíš bych si přála nějaký tým, se kterým jsme se v evropském poháru ještě nepotkaly.

D.Z.: Tady se budu asi opakovat z předchozí otázky. Je to už třetí předkolo a moc na výběr nebylo, takže to musíme brát tak, jak to je a máme znovu Metzingen.

S.K.: Tak Metzingen je velmi těžký tým, ale také se jim po té době obměnily hráčky, takže si myslím, že to bude velmi těžký zápas a my se s tím budeme snažit poprat. :)

L.M.: Chtěla jsem spíš někoho, s kým jsme ještě nehrály.

3. Vzpomenete si na dvojzápas před dvěma lety?

D.M.: Vzpomínám si docela dobře na první zápas, který jsme hrály na půdě soupeře a myslím, že v prvním poločase jsme Metzingen docela zaskočily. Dokonce jsme o dva góly vedly. V tom druhém už to ale bylo úplně o něčem jiném. Nakonec jsme prohrály o osm branek, což je docela dost. Domácí zápas si překvapivě pamatuju o dost méně. Myslím ale, že to bylo docela vyrovnané.

D.Z.: Na dvojzápas si určitě vzpomenu. Nikdy nezapomenu na fantastický první poločas v Metzingenu, kdy jsme na ně vletěly a do šaten odcházely za stavu 15:12 pro nás. Bohužel jsme asi nezaskočily jen je, ale i samy sebe a v druhém poločase se náš výkon úplně otočil. A nikdy nezapomenu ani na jejich růžovou halu :D .

S.K.: Na dvojzápas si vzpomínám, byla to velmi těžká dvě utkání. Nejvíce si u nich vybavuji jejich celou růžovou halu a krásnou atmosféru, kdy je fanoušci hnali dopředu. Dle mého názoru to byla vyrovnaná utkání, kdy jsme s nimi dokázaly tahat, ale nakonec to neustály.

L.M.: Dvojzápas si dobře pamatuji. Hrály jsme tam asi 40 minut vyrovnanou partii. Utekl nám konec zápasu proto, abychom udržely hratelný výsledek na doma. Jsem ráda, že jsme byly silným soupeřem a ostudu jsme si neudělaly. Škoda, že se nepostoupilo. :(

4. Bude to těžký dvojzápas.. jak vidíte své šance na postup?

D.M.: Ano, bude to těžké, ale šance je vždycky, pokud do toho dáme všechno. I takový tým, jako je Metzingen, může mít špatný den. Nebo vlastně dva dny ;) .

D.Z.: Náš tým prošel velkou obměnou, ale oni tam taky nemají hráčky, co tam hrály před dvěma lety. Nic není dopředu ztracené, je to pro nás velká výzva. Musíme do toho dát všechno a uvidíme, jak to dopadne.

S.K.: Čeká nás hodně těžký soupeř. Jelikož se náš tým hodně omladil, tak to bude o to těžší. Bude to muset být založené hodně na práci jedné pro druhou. Ale určitě se budeme snažit uhrát co nejlepší výsledek. :)

L.M.: Bude to těžké, ale vždy se může překvapit. Do zápasu jdeme stále s tím, že chceme vyhrát!
 

 

Českému zástupci Baníku Most na evropské házenkářské scéně přejeme hodně štěstí, příznivý výsledek do odvety a hlavně ať se boj obejde bez zranění.

 

zdroj: HNB

foto: facebook DHK Baník Most, facebook TusSies Metzingen