Mostecké Černé anděly čeká jarní jízda v Poháru EHF

Házenkářky z DHK Baník Most se historicky poprvé probojovaly do jarní části Poháru EHF. Své dějiny klub přepsal 19. listopadu, když doma porazil ruskou Zvezdu Zvenigorod 33:22 (v Rusku Most pohrál  28:31).

Mostecké Černé anděly čeká dosti hektické herní období. V období šesti týdnů Andělé odehrají šest těžkých evropských zápasů. Do skupiny Most dostal norský Larvik, rumunský HC Zalau a švédský H 65 Höörs. Baník bude hrát tzv. "anglický týden". Ve středu bude předehrávat svá utkání MOL Ligy (s Olomoucí, Slávií, Bánovci, Šalou, Zlínem a Porubou) a o víkendu bude nastupovat v Poháru EHF.

Svou evropskou pouť Most začíná na půdě švédského Höörs H 65. Tým odlétá do Švédska v pátek v ranních hodinách a bude tak mít i dostatek času na přípravu v hale. Tady se představí v sobotu 6. ledna od 15:00. Utkání budou pískat rozhodčí z Dánska. O týden později, v sobotu 13. ledna, Most přivítá na své domácí palubovce slavný norský tým Larvik. Zápas začne v 18:00 a budou ho řídit rozhodčí z Bosny a Hercegoviny. Za týden, v neděli 21. ledna od 18:00, hostí mostečtí Černí andělé ve své hale rumunský tým HC Zalau. O šest dní později, v sobotu 27. ledna od 17:00, se Baník představí na půdě rumunských soupeřek. V neděli 4. února od 18:00 Most odehraje poslední domácí utkání a to proti švédskému týmu Höörs H 65. V sobotu 10. února od 17:30 se Černí andělé utkají v Norsku s Larvikem. Norský tým má halu s kapacitou 4500 míst.

Kdo jsou soupeři mosteckého Baníku?


Larvik
je v norské ženské házené jedním z nejlepších týmů. V nejvyšší norské soutěži hrají od sezóny 1992/93. Za tu dobu získali v norské lize 19x zlato a v norském poháru zvítězili 17x. V roce 2010/11 vyhrál tým Ligu Mistrů . V sezóně 2012/13 a 2014/15 tým skončil na druhém místě v LM. Pohár vítězů pohárů Larvik vyhrál v sezóně 2004/05 a 2007/08, druhé místo bral v sezóně 2008/09.  Zajímavostí je, že na domácí palubovce Larvik neprohrál dlouhých 18 let. Doma prohrál v březnu 1999 a pak až v březnu 2017!
Házenkářky Černých andělů se s týmem Larviku setkaly na palubovce v Norsku v srpnu 2013. Týmy proti sobě odehrály přípravný zápas.
Hráčky, které byly v týmech v roce 2013 a hrají tam doposud jsou Thea Mörk a Tine Stange z Larviku a z Mostu pak Kateřina Dvořáková, Petra (Růčková) Maňáková, Eva Bezpalcová, Dominika Müllnerová, Michaela Borovská a Michaela Janoušková.


HC Zalau
je rumunský házenkářský tým založený v roce 1978. V rumunské lize tým získal tři ligové tituly a to v roce 2001, 2004 a 2005. Rumunský pohár hráčky Zalau vyhrály jen jednou, v roce 2003. V sezóně 2011/12 bylo Zalau ve finále Poháru EHF. V tom jej porazila ruská Lada.
Mostecký tým se s HC Zalau střetl v sezóně 2013/14. V listopadu 2013 se týmy utkaly ve třetím kole Poháru EHF. Hráčky Baníku v Rumunsku prohrály 21:28. V domácí odvetě však házenkářky Mostu zvítězily 28:21. Jelikož skóre z obou zápasů bylo shodné, tak přišly na řadu sedmimetrové hody, které poté určily vítěze. Baník v sedmimetrových hodech zvítězil 5:4 a konečným výsledkem 33:25 postoupil do další fáze soutěže. Tu jedinou chycenou sedmičku chytila Dominka Müllnerová, která stráží mosteckou branku doposud. Most má v týmu stále i dvě úspěšné střelkyně oněch sedmiček - Michaelu Borovskou a Petru (Růčkovou) Maňákovou.
Hráčky, které byly v týmech v roce 2013 a hrají tam doposud jsou Maria Claudia Constantinescu, Andrada Trif a Valentina Panici z HC Zalau a z Mostu pak Kateřina Dvořáková, Petra (Růčková) Maňáková, Eva Bezpalcová, Dominika Müllnerová, Michaela Borovská a Michaela Janoušková.


H 65 Höörs
je švédský ženský házenkářský tým. Ve své lize v letošní sezóně okupuje první místo v tabulce. Z dvanácti zápasů ani jednou házenkářky Höörs neprohrály. V sezóně 2012/13 se tým probojoval do semifinále Challenge Cupu. Tam ho vyřadil Samobor, který pak ve finále prohrál právě s Mostem. O rok později, v sezóně 2013/14, Höörs H 65 vyhrál Challenge Cup. Tady tehdy v osmifinále narazil na český tým DHC Sokol Poruba. Poruba se švédským týmem vypadla, kdy po venkovní výhře 23:22 doma prohrála 24:25 (rozhodoval větší počet vstřelených branek na hřišti soupeře).  V sezóně 2016/17 se Höörs dostal do finále Challenge Cupu, tam prohrál s Lokomotivou Zagreb. I tady Höörs narazil na Porubu a to v semifinále. Hráčky Höörs oba zápasy vyhrály (28:16 a 22:16).

 

Jak se na zápasy evropského poháru těší brankářka Dominika Müllnerová a do Mostu navrátivší se Michaela Janoušková, která si zvyká na nový post na hřišti?

Dominika Müllnerová:
1. Jak se těšíš na zápasy evropského poháru?
Na zápasy evropského poháru se těším strašně moc, jak na domácí, tak na venkovní. Věřím, že v Mostě přijde hodně lidí a že bude v hale skvělá atmosféra.

2. Na který tým se těšíš nejvíc?
Nedokážu vyzdvihnout jeden tým, těším se na všechny, každý ten soupeř bude úplně jiný, ale s každým to bude dost těžké. Všechny zápasy pro mě budou výjimečné.

3. S HC Zalau jste se střetly v sezóně 2013/14. Vybavuješ si sedmičku, kterou jsi chytila a na euforii, která pak nastala?
Vybavuji si to, jako by to bylo včera. :) V Zalau jsme prohráli docela velkým rozdílem 21:28, ale doma to byla fantazie. Nakonec byl výsledek po základní hrací době úplně stejný, akorát opačně pro nás. Sedmičky pak byly taková loterie. V páté sérii naštěstí jedna sedmička nebyla úplně dobře umístěná a trefila mě někam do levé ruky/nohy :D . Péťa Vítková to pak skvěle zvládla a rozhodla. V takových chvílích hráčky strašně obdivuju, je na ně mnohem větší tlak než na brankáře.

4. Jarní část Poháru EHF je pro vás jakousi odměnu za veškerou dřinu. Čeho byste v něm chtěli dosáhnout?
Skupina je těžká, ale na druhou stranu, každý soupeř je hratelný. Nikdy nevíte, co se v zápase stane. Přeju si, abychom do každého zápasu dali všechno a abychom měli z každého zápasu radost, protože pak může být výsledek zajímavý a třeba překvapivý.
 

Michaela Janoušková:
1. Míšo, po 2,5 letech se vracíš do Mostu. Naskakuješ do rozjeté sezóny.. Jak se těšíš na evropské zápasy? Na který tým nejvíc?
Na evropské zápasy se těším hrozně moc, tyhle zápasy jsou o ničem jiném než liga. A samozřejmě zahrát si například proti Larviku je přece super. :)) Říct na který zápas se těším nejvíc asi nedokážu, ale asi zrovna na ten proti Larviku...

2. Se Zalau se Most utkal v sezóně 2013/14, vybavuješ si ten zápas?
Ty jooooo, tak tohle se asi zapomenout nedá. Byly to nervy :))) a vlastně taky nejlepší chvíle a zážitky.

3. Na jaké pozici budeš hrát a jaké jsou tvé cíle?
No už asi ze mě nebude jen pravé křídlo! Ale budu se snažit hrát na pravé spojce. Je to docela výzva :) ,ale tak snad se s tím nějak poperu.

4. Vracíš se do známého prostředí - "domů", jak se těšíš na domácí fanoušky?
Na fanoušky se samozřejmě těším. Hlavně ty naše věrné fanoušky už znám, tak doufám, že se oni těší i na mě. :)

 


 

zdroj: HNB

foto: facebook HC Zalau, Larvik, H 65 Höör, DHK Baník Most