MOL Liga se po dvou měsíční pauze vrací svým 10. kolem

MOL Liga měla delší zimní pauzu. Po osmi týdnech se ale nejvyšší házenkářská soutěž vrací a o víkendu tak uvidíme pět zápasů (jedno utkání bylo již předehrané).

Nejvyšší házenkářská soutěž sice vstupuje do své jarní části, ale 10. a 11. kolo patří ještě do části podzimní. Oficiální jarní část začíná až 18. ledna a základní část MOL Ligy končí posledními zápasy 13. dubna.

Jaké zápasy nás v rámci 10. kola čekají?

sobota 5. ledna v 16:00 hod.: HC Zlín – DHK Baník Most
První zápas v novém roce 2019 přinese jistě zajímavou podívanou. Mostečtí Černí andělé zavítají na zlínskou palubovku. Oba celky od sebe v tabulce dělí pouhý jeden bod (Zlín jej ztrácí na Most). Zlínské házenkářky prokázaly zlepšení oproti loňské sezóně a patří jim zatím páté místo. Most se nachází na místě třetím, ale má za sebou hned čtveřici týmů, které jej mohou v případě zaváhání přeskočit. Mostu se navíc v této sezóně na hřištích soupeře příliš nedaří. Ze čtyř zápasů hraných venku tři prohráli. Nutno ale dodat, že Most padl s těžkými soupeři z Michalovců a těsně se Šalou a s Veselím.

sobota 5. ledna v 17:00 hod.: SHK Veselí nad Moravou – DHC Slavia Praha
Další zajímavé utkání bude k vidění ve Veselí nad Moravou, kde domácí Veselské panenky vyzvou pražskou Slávii. Tyto dva týmy se střetly minulý víkend v semifinále Českého poháru a byly si více než vyrovnaným partnerem. Tým z Veselí předvádí tuto sezónu velmi sympatické výkony a díky nim je s jedenácti body na čtvrtém místě (bod za Baníkem). Slavie se lehce trápí. S osmi body jí patří osmá příčka. Ovšem hra, kterou předvádí je sympatická a především dohrávka do pivota dokáže leckdy překvapit. Veselí je na domácí půdě silné a jistě bude chtít Slávii oplatit semifinálovou prohru. Slavie zase z hlediska postupu do českého play-off musí zabrat a přivézt body do Prahy. Jak to vše dopadne se dozvíme v sobotu večer.


sobota 5. ledna v 17:30 hod.: DHK Zora Olomouc – ŠŠK Prešov
Česko-slovenský duel nás čeká v Olomouci. Domácí Zoru dělí od Prešova pět míst v tabulce a devět bodů. Momentálně Olomouc drží čtvrté postupové místo do play-off. V tomto utkání domácí nebudou chtít brát nic jiného než výhru a dva body do tabulky, které v případě zaváhání ostatních týmů budou znamenat posun tabulkou výše.

sobota 5. ledna v 18:00 hod.: Sokol Poruba – Duslo Šala
Další česko-slovenský duel bude k vidění v Porubě. Půjde o souboj sedmého s druhým, které od sebe dělí čtyři body. Šala letos ukazuje, že se s ní na předních příčkách musí počítat a že je připravená bojovat o medaile jak v základní části soutěže, tak i v play-off. Poruba hraje na domácí palubovce, kde se jí daří a všechny zápasy zde prozatím vyhrála. Navíc hráčky jistě zdravě namotivoval semifinálový zápas Českého poháru s mosteckým Baníkem, který dokázaly porubské házenkářky vyrovnat a postup do finále jim proklouzl až po sedmimetrových hodech. Pokud Poruba předvede obdobný výkon jako proti Mostu, tak je dost možné, že zde Šala nějaký bod/body ztratí.

neděle 6. ledna v 15:00 hod.: Bánovce nad Bebravou – DHC Plzeň
Posledním zápasem 10. kola je tentokráte slovensko-český duel. Poslední Bánovce hostí nováčka soutěže DHC Plzeň. Bánovcům se nedaří sbírat body stejně tak, jako tomu bylo v loňské sezóně. Bod brali za překvapivou remízu s Porubou. Plzeňský nováček má na svém kontě tři výhry a bodů šest. Ačkoliv budou mít Bánovce výhodu domácího prostředí, tak mírným favoritem zápasu je plzeňský tým.

Sokol Písek – Iuventa Michalovce: 23:37 (12:19)


Co se dělo o pauze?

V těch pětapadesáti dnech „volna“ proběhly např. reprezentační srazy, ME ve Francii, týmy léčily své zraněné hráčky, trénovaly, odpočívaly. Michalovce například v prosinci dohrály utkání 6. kola MOL Ligy, v kterém porazili Bánovce. České týmy pak sehrály ještě zápasy v rámci Českého poháru. Čtvrtfinále Českého poháru se hrálo v týdnu před Vánoci, po měsíci pauzy. Final4 Českého poháru – semifinále a finále se pak odehrálo ke konci roku v Mostě. Zde změřily své síly týmy Slávie, Veselí, Mostu a Poruby. Do finále postoupila Slavia, která porazila Veselí 31:29 a Most, který o svém postupu rozhodl až po sedmimetrových hodech, v nichž porazil Porubu 27:25. Ve finále Most porazil pražskou Slavii 30:25 a mohl se ze zisku Českého poháru radovat již popáté.

Co přinesl podzim v MOL Lize?

V letošní sezóně jsou týmy velmi vyrovnané. Tabulce na prvním místě vévodí slovenská Iuventa Michalovce. Ta má odehraných 10 zápasů, kdy devětkrát se radovala z výhry a jedenkrát remizovala. Na svém kontě má 19 bodů. Na druhém místě tabulky je další slovenský tým – Duslo Šala. Šala posbírala z devíti zápasů 14 bodů a to za sedm výher a dvě prohry. Na třetím místě je úřadující mistr z Mostu. Most má na svém kontě 12 bodů a bilanci šest výher a tři prohry. Těsně v závěsu pak je trojice českých týmů, které mají shodně po 11 bodech. Čtvrté místo patří Veselí nad Moravou. Páté místo obsadil Zlín a na šestém místě pak je Olomouc. Všechny tyto týmy z dosavadních devíti zápasů pětkrát vyhrály, jedenkrát remizovaly a třikrát prohrály. Poruba je s 10 body na sedmém místě a dokázala čtyřikrát vyhrát, dvakrát remizovat a třikrát prohrát. Na osmé příčce, s 8 body, je Slavie Praha, která má bilanci tři výhry, dvě remízy a čtyři prohry. Nováček soutěže z Plzně obsadil se 6 body (tří výhry a šest proher) deváté místo. Desáté místo patří Sokolu Písek. Písek má odehraných 10 zápasů, v kterých dvakrát vyhrál, jedenkrát remizoval a sedmkrát prohrál. Předposlední příčka patří Prešovu, který má 2 body za jednu výhru (+ osm proher) a na posledním místě jsou Bánovce nad Bebravou, které získali 1 bod za remízu (+ osm proher).



Jak je vidět, tak tabulka je od druhého místa až po místo sedmé/osmé poměrně vyrovnaná. Blíže k postupu do české fáze play-off mají týmy Baníku Most, Veselí nad Moravou, Zlínu a Olomouce. Zápasů do konce základní části soutěže ale zbývá ještě hodně. Do hry o postup do českého play-off tak zcela jistě bude chtít promluvit jak Poruba, tak i Slávie.

Nejlepší střelkyní je s 67 brankami prozatím Mária Olšovská z Veselí nad Moravou. Ta ale v polovině soutěže přestoupila do švýcarského klubu LC Brühl St. Gallen. Na druhém místě je Tetyana Filková-Trehubová z Iuventy Michalovce, která vstřelila 65 branek. Na třetím místě je Sára Kovářová z Mostu, která vstřelila 54 branek.
Tabulku střelkyň sedmimetrových hodů vede opět Mária Olšovská z Veselí (22 branek). Druhá příčka patří Tereze Pokorné ze Slávie (17 branek) a třetí místo obsadila Karolína Ševčíková ze Zlína (16 branek).



Pokud můžete, tak neváhejte a vyrazte svůj tým podpořit přímo do haly. Případně svým favoritům držte palce u textových přenosů či u video přenosů.

Zápasy lze sledovat na:
https://www.onlajny.com/hazena
https://www.tvcom.cz/

Zdroj: HNB

Foto: Alžběta Vejrostová (foto DHK Baník Most), Jan Pimper (foto Veselí x Slavie)