Mojí snahou bude zviditelnit házenou na úrovni samosprávy i komerčních partnerů, říká kandidát Jozef Regec

Kandidátní listina Mimořádné volební konference je od včerejšího dne uzavřena. Volby distanční formou se chystají a v sobotu 13. 3. 2021 to celé vypukne. Na HNB se snažíme představit házenkářskému hnutí všechny kandidáty, kteří o to projevili zájem. Zda toto představování napomůže k rozhodnutí, komu dát na další 4 roky svou důvěru necháme na posouzení těch, kteří budou jednotlivé kluby v sobotu zastupovat. Dnes ale házenkářské komunitě představíme člověka, jehož jméno zná většina lidí především ve spojení s cyklistikou, přesto však kandiduje do Exekutivy ČSH na pozici člena odpovědného za oblast rozvoje regionů.

Mgr. Jozef Regec, otec čtyř dětí, se narodil v roce 1965 ve slovenském Kežmaroku, vystudoval Karlovu Univerzitu v Praze a má za sebou více jak 40letý osobní i profesní život spojený se sportem.

Pane Regeci, vaše jméno je ve sportu známé především z cyklistiky. Jak dlouho se tedy pohybujete v házenkářské komunitě?

Registrovaným členem Českého svazu házené jsem od roku 2016.  Od té doby podporuji klub, který mě teď nominoval do mimořádných voleb.

Proč jste dospěl k rozhodnutí kandidovat do Exekutivy ČSH?

Celý můj osobní a profesní život je více než 40 let spojený s oblastí sportu. V průběhu svého působení v Senátu ČR jsem se seznámil s Danem Novotným, jehož vize o rozvoji českého sportu, a především házené mě zaujaly natolik, že vedly k rozhodnutí je dlouhodobě podporovat. 

Právě z tohoto důvodu jsem akceptoval Danovu výzvu pomoci házené nejen na klubové úrovní, ale i z pozice člena exekutivy zodpovědného za rozvoj regionů. Mojí snahou bude zviditelnit házenou jak na úrovni samosprávy, tak na úrovni komerčních partnerů.

Jak konkrétně chcete pomoci?

Především chci z pozice předsedy Unie malých a středních podniků ČR propojit házenkářské kraje a jednotlivé kluby s podnikateli a firmami v jejich regionech. Od toho se pak bude odvíjet další společná práce. Budu házenou podporovat v rámci prezentace jednotlivých projektů směrem ke krajské a regionální samosprávě.

Většina lidí si vás logicky spojuje s cyklistikou, ale málo kdo ví, že máte také bohatou profesní kariéru…

To ano, a právě proto si myslím, že mám házené co nabídnout. Mohu ji poskytnout nemalé zkušenosti a kontakty, které jsem během svého profesního života získal.

  • Senátora PČR (předseda zahraničního výboru pro obranu a bezpečnost),
  • Předseda finančního výboru - zastupitel Černá Hora
  • Předseda podvýboru pro sport Senátu ČR
  • Člen expertní komise MŠMT
  • Člen výboru pro vzdělávání a sport JMK
  • Poradce prezidenta ČR pro oblast školství a sportu
  • Předseda unie malých a středních podniků České republiky

Vraťme se ještě k vaší bohaté a úspěšné cyklistické kariéře. Jaké tituly jste získal?

Ve sportu nejde jen o tituly, zkušenosti a následné výsledky získáváte především z účasti na velkých mezinárodních akcích. V tomto směru za sebou mám účast na Olympiádě v Soulu, Aténách a Londýně. Za důležitou jsem vždy považoval také účast na mistrovstvích Světa, tam jsem se za svou kariéru probojoval pětkrát. No a pokud se ptáte na ty tituly, tak jsem čtyřnásobný mistr ČSSR.

Vy máte ale i trenérské zkušenosti, je to tak?

Přesně tak, působil jsem jako trenér státní reprezentace cyklistiky, pak také jako trenér profesionálního týmu v zahraničí. Nejen tyto zkušenosti jsem nakonec využil i jako viceprezident svazu cyklistiky a člen Výkonného výboru ČOV.