Modrá karta v házené - za chvíli možná běžná věc

V těchto dnes probíhá v Brazílii mistrovství světa juniorů a v rámci tohoto vrcholného turnaje, a také nadcházejícího mistrovství světa dorostenců v Rusku, se mezinárodní házenkářská federace (IHF) rozhodla otestovat nová pravidla, která by mohla být v nejbližší době implementována do Pravidel házené. Některé, snad i kuriozní věci, se tak možná za pár měsíců stanou běžnou součástí zápasů a nebudou nás již tak překvapovat. 

Včera byla v Brazílii v utkání juniorských výběrů Francie a Alžírska udělena první modrá karta v historii házené v oficiálním zápase. Jejím adresátem byl Alžířan Sofiane Temmam za faul v posledních sekundách vyrovnaného zápasu a viděl jí z ruky slovinského sudího Bojana Laha.

IHF se rozhodla pro testování celkem čtyř novinek a během mini-kurzu před zahájením mistrovství na ně rozhodčí připravovala. O jaké úpravy se jedná?

1) ošetření zraněného na hrací ploše

Aby v budoucnu nedocházelo ke zbytečnému protahování zápasů a případně i taktickému využívání přerušení utkání týmy z různých důvodů, snaží se nové pravidlo omezit počet ošetřování na hrací ploše.

Zjednodušeně; hráč, který bude ošetřován na hrací ploše, musí po ošetření opustit hřiště a nesmí zasáhnout do hry po dobu dalších tří útoků. Tuto skutečnost bude hlídat delegát utkání. Nutné je také dodat, že se toto pravidlo nevztahuje na ošetřování po zákroku protihráče, za který byl progresivně trestán (napomenutí, vyloučení, diskvalifikace).

2) pasivní hra - doba hry po užití varovného signálu

Obecně se většina trenérů a expertů na pravidla shoduje v tom, že pravidlo je popsáno dobře. Jeho užití v praxi je však logicky subjektivní a záleží na každém jednotlivém rozhodčím. Proto testovaná úprava specifikuje počet nahrávek po užití varovného signálu pro pasivitu a výslovně je omezuje na pět až osm. V případě, že ani po osmi nahrávkách nedojde ke střele na bránu, jeden z rozhodčích musí zapískat pasivní hru, přičemž volný hod ani střela do bloků nemají vliv na počítání nahrávek. Pouze v případě, že je volný hod nařízen po osmé nahrávce a před zapískáním pasivní hry, má útočící tým možnost jedné (deváté) nahrávky navíc, pokud nebude chtít střílet přímo z volného hodu.

3) pravidlo o poslední minutě

Zde dochází k testování změny doby, po kterou platí přísnější pravidla pro trestání (diskvalifikace se zprávou), a to z poslední minuty na posledních 30 sekund. Toto pravidlo se tedy použije v posledních 30 sekundách zápasu, popř. posledních třiceti sekundách prvního či druhého prodloužení.

4) modrá karta

Protože někdy není jasné, zda rozhodčí uděluje diskvalifikaci dle pravidla 8:5 (diskvalifikace bez dalších následků) a nebo dle pravidla 8:6 (diskvalifikace s písemnou zprávou a dalšími následky) a vznikají jak dohady mezi týmy, tak hlavně i nejasnosti pro diváky a média, rozhodla se IHF testovat novinku, která by měla přinést jasno do této věci.

V případě, že se jedná o diskvalifikace se zprávou dle 8:6, ukáže rozhodčí hráči nejprve červenou kartu, a poté kartu modrou na znamení toho, že bude o zákroku podána písemná zpráva.

 

Jako každá změna pravidel budou mít i tyto úpravy určitě své obhájce i odpůrce. Uvidíme sami, jak dopadne testování v Brazílii a Rusku, a které z pravidel bude nakonec implementováno do běžného házenkářského života. Každá z novinek prošla před testováním diskuzí odborníků, a například úprava pasivní hry vzešla z návrhu fóra špičkových trenérů, ve kterém zasedl Michael Biegler, Talant Dujshebaev, Ulrik Wilbek, Steffan Olsson, Gudmundur Gudmudsson a Heiner Brand, tedy doslova trenérské legendy.

 

autor: HNB

foto: ihf.info a fb Bojana Laha

Rozhodčí

Čeští arbitři nominováni na Univerziádu

Skvělá zpráva pro českou házenou přišla dnes v odpoledních hodinách ze sídla světové házenkářské federace IHF, která nominovala dvanáct párů...

Češi pískají finále MS - Katar vs. Francie

Doslova ohromující zpráva přišla dnes ráno z katarského Doha, kde se koná světový šampionát mužů 2015. Českým mezinárodním arbitrům Václavu Horáčkovi...

Čeští arbitři míří na MS do Kataru

Zatímco se česká seniorská reprezentace mužů vrací z  "generálky" před MS, která se konala v Německu kde tým pod vedením trenérské dvojice Jan...