Mezinárodní mládežnický turnaj se kvapem blíží

Již jen necelé 3 týdny zbývají do startu dalšího ročníku velmi oblíbeného mezinárodního házenkářského turnaje, který hostí pražské sportovní haly. Více než stovka českých mužstev a k nim další tři stovky mužstev z celého světa se v pěti dnech na začátku dubna sjedou na 24. ročník jednoho z největších házenkářských turnajů mládeže v Evropě.

Celkem je očekávána účast 443 mužstev z pětadvaceti zemí, mezi nimiž nechybí ani zástupci exotických destinací jako třeba Hongkong, zámořská Kanada či dálný Izrael. Většinu však budou tvořit tým z České republiky, které tvoří přibližně třetinu. Velkou výpravu chystají Němci s 68 mužstvy, 56 týmů vyšle Dánsko, s 50 dalšími se představí Slovensko a společně tak budou tvořit další třetinu mužstev. V turnajové historii sahající až k roku 1992 navštívilo Prahu již více než 100 tisíc mladých házenkářů a házenkářek z více než 7 tisíc týmů, které zastupovaly 42 zemí Evropy, Asie, Ameriky i Afriky. 

Turnaj se každoročně těší velké oblibě nejen u mladých sportovců, kterým je od 19 let v nejstarší až po 11 let a méně v té nejmladší kategorii, ale také ze stran médií a sponzorů. Záštitu nad celým turnajem převzalo hlavní město Praha. Pro letošní rok potvrdila podporu dánská značka sportovního oblečení Hummel, která vytvoří speciální stánky v obchodních centrech i samotných sportovních areálech. Postaráno bude také o lepidla a čisticí prostředky, o které se postará další partner Trimona, který poskytne v halách umožňující jejich používání určité množství tohoto typicky házenkářského zboží. Házená by nebyla ani bez míčů, o něž se postará další z partnerů firma Molten. O tento turnaj se také zajímají sázkové kanceláře jako bet365. Pro všechny aktéry i doprovod bude opět k dispozici možnost zakoupení originálního turnajového trička s motivem turnaje, který se pro unikátnost každého ročníku obměňuje. Pro letošek je logem trojice koktejlových sklenic s házenkářskými míči jako dekoraci k brčku či paraplíčku a motem „your easter cocktail“. 

Pro hru platí obvyklá házenkářská pravidla, která však doplňuje rozstřel. Ten byl zaveden zejména z časových důvodů a jedná se o originální způsob rozhodnutí o vítězi nerozhodného vyřazovacího utkání.

Popis a názorná ukázka provádění rozstřelu je ve videu.

Samotné aktivity pětidenního turnaje zahrnují první den pouze příjezd a akreditace s obdržením dokumentů k turnaji. V pátek a sobotu, se již rozběhnou utkání v základních skupinách, které vždy doplňují aktivity v turnajovém centru. Sobotní večer má navíc zpestřený program v Galerii Harfa. V neděli jsou pak naplánována vyřazovací klání až po semifinálové souboje. V pondělí se pak rozhodne v postupových zápasech, zbývajících utkáních semifinále a samotná utkání o umístění. Naváže slavnostní vyhlášení, předání cen a účastníci se pomalu rozjedou k domovům. Sportovní dění a výsledkový servis všech zápasů je také možné jako u jednoho z prvních mládežnických turnajů sledovat online. 

Součástí turnaje jsou každoročně semináře pro mladé rozhodčí, které pořádá ČSH spolu s EHF. Právě rozhodčí, kterých je každoročně potřeba okolo 170, jsou nezbytnou součástí klidného průběhu utkání. Novinkou pak letos budou semináře i pro zahraniční rozhodčí – nebudou tak chybět slovenští, maďarští nebo chorvatští mladí sudí. Nepostradatelní jsou však také dobrovolníci a pořadatelé, kterých se sejde přes tři stovky. 

I české barvy mají v tomto turnaji na co navazovat. V kategorii nejstarších házenkářek WA obsadily hráčky Veselí nad Moravou třetí místo, Sokol Písek pak byl na místě čtvrtém. V mužském podání se zadařilo házenkářům pražské Dukly v kategorii MC, kteří prohráli až finálový duel se švédským Önnereds. O kategorii mladší hráči Zubří pak obsadili třetí příčku. O medaile bojovaly i dva české týmy v kategorii WD, vzájemný duel nakonec k třetí příčce přivedl házenkářky Zlína. V kategorii nejmladších házenkářů pak celkové vítězství získali hráči Jičína. Rozhodně se nejedná o náhodu, jelikož o rok dříve se stříbro podařilo vybojovat v nejstarší kategorii házenkářkám Vršovic, mezi muži pak bronz získali házenkáři Dukly.

 

Zdroj: https://plus.google.com/u/0/116702103509443739212/photos/photo

Děti a mládež

Žirovnický jednorožec počtvrté

Pohoda, úsměvy vstřícných organizátorů a všudypřítomná přátelská atmosféra přivítala zástupce Házet nás baví na IV. ročníku turnaje Žirovnického...

Superfinále mladších mini v Žeravicích

V sobotu 18.6.2016 vyvrcholila v Žeravicích házenkářská sezóna mladších mini závěrečným Superfinále spojeným s týmovými soutěžemi. Celá...